Nytt vedtak: Trondheim Sp presser partiledelsen på returpolitikk

- Både i Bergen og i Oslo er mange på vår linje. Jeg tror Sp sentralt opplever et tilsvarende opprør eller press som det har vært innad i Ap.

Skal gå i fakkeltog: Marte Løvik (Sp) vil legge press oppover i partiorganisasjonen.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Det sier Marte Løvik (Sp). Lørdag gjorde årsmøtet til Trondheim Sp et vedtak som blant annet innebærer at de mener regjering og storting må endre returpolitikken når det gjelder afghanere generelt.

- Dette gjelder ikke bare 18-åringene, de såkalte «oktoberbarna». Vi må se større på det. Situasjonen for barna i Abassi-familien fra Trondheim er ikke annerledes bare fordi de ikke er her alene, sier Løvik.

Les også: Ap-veteraner i asylopprør

Sp-ere i fakkeltog

Familien Abassi kan bli tvangssendt til Afghanistan, etter at de tapte i lagmannsretten mot staten. Mange holdes et fakkeltog i Trondheim.

- Vi er mange fra Sp som kommer til å gå i det toget, sier Løvik.

- Er dette en klar oppfordring til Sp-ledelsen om å endre linje?

- Ja, vi vil bruke vedtaket opp mot våre stortingsrepresentanter og resten av partiet. Vi skal fortsatt ha streng, rettferdig og human politikk. Men å fokusere på det menneskelige, går ikke på tvers av det partiet har stått for, sier Løvik.

Les også: - Håper på tidenes største fakkeltog i Trondheim

- Risikerer tortur

I Sp-vedtaket står det blant annet: «Tvangsreturnerte til Afghanistan risikerer å bli utsatt for tortur, kidnapping, drap eller andre brudd på menneskerettighetene. Mange av de returnerte forblir interne flyktninger. Norge bidrar kun til å flytte problemet, ikke til å løse det.»

- Hvem i Sp lokalt er det som presser på for denne saken?

- Det er flere. Senterungdommen er veldig aktiv, men dette engasjementet er på tvers av generasjoner, sier Løvik.

«Situasjonen i Afghanistan putter Norge i en negativ særstilling, og vår returpolitikk er ikke i overensstemmelse med våre verdier som omsorgsfull og beskyttende nasjon. Trondheim Senterparti mener regjering og storting må endre returpolitikken når det gjelder Afghanere, og Norge må gjeninnføre rimelighetskravet, i henhold til intern flukt,» heter det i vedtaket.

Adresseavisen har så langt ikke fått en kommentar fra innvandringspolitisk talskvinne Heidi Greni i Senterpartiet.

Så du denne? Da Atefa Rezaie og hennes tre barn skulle uttransporteres fra Trondheim, brukte politiet håndjern og satte to av barna i arresten

På forsiden nå