Restauranteier etterlyste skaper av gammel graffiti

Mange trodde Heidi Bjerkan ville anmelde mannen bak, men Credo-eieren har andre planer for graffitien.

Heidi Bjerkan har ingen planer om å male over veggen med graffiti i Credos nye lokaler. I stedet har hun oppsøkt og invitert mannen bak til et samarbeid.  Foto: Richard Sagen, Adresseavisen

Saken oppdateres.

- Jeg er veldig opptatt av å ta vare på historien til bygningen. Det var utgangspunktet for etterlysningen, sier Heidi Bjerkan.

Skallet etter verkstedhallene på Lilleby skal huse nye Credo. Inne i den snart ferdige restauranten er en av veggene dekket av graffiti. Mange ville kanskje malt veggen på nytt, men ikke Heidi Bjerkan.

LES OGSÅ: Heidi Bjerkan vant Matprisen

«!ETTERLYSNING! Hvem har laget dette? Lyst på mer jobb?», skrev Credo-sjefen under et bilde av graffiti på restaurantens Facebook-side lørdag i forrige uke.

Bjerkan hadde ikke de største forhåpningene, men etter få timer ble hun kontaktet av noen som kjente graffitikunsteren.

Holder ham anonym

- Jeg tror han synes det er ganske kult, for han var utelukkende positiv til å samarbeide. Akkurat hva han skal gjøre er litt usikkert. Men jeg vil at det skal vises at den ikke er nylaget, og det tror jeg han også vil.

Bjerkan vet ikke nøyaktig når graffitien er fra, og det kan heller ikke kunstneren huske.

- Den er ikke veldig ny, men den er laget etter 2000. I dette området, spesielt i smelteverket, fikk han holde på litt i fred. Men man finner signaturen hans flere plasser i byen.

Heidi Bjerkan la ut dette eldre bildet av graffitien på Facebook, og etterlyste samtidig skaperen. 

Nettopp derfor vil ikke Bjerkan si noe mer om mannen. Hun har ingen betenkeligheter med å ta vare på det andre kan se på som hærverk.

LES OGSÅ: La ned i Trondheim. Nå kan restauranten bli Nordens beste

- Det er ikke alle som synes det er viktig å ta vare på graffiti. Da vi la ut etterlysningen var det flere som trodde vi ville angi ham, men jeg synes gatekunst er en viktig del av kunsten, sier Bjerkan.

- Credo har mye kunst

- Da bygningen var ute av drift fant andre nytte av den, og nå finner vi nytte av den. Det er viktig å få frem det aspektet: Bygningen har vært fin å ha for mange, og jeg håper den blir fin for enda flere.

Kunst av forskjellig art vil også prege resten av Credo, uten at Bjerkan har spikret hvordan hele lokalet vil bli seende ut.

Les portrettet av Heidi Bjerkan

- Credo har en god del kunst fra før som også må være med. Paul Brandt har vært en viktig del av Credos historie, og Sverre Koren Bjertnæs har også vært veldig delaktig. Vi har mye forskjellig, men det er mange vinduer i bygningen, og ikke så mange steder å henge kunsten. Vi får se hva som skjer frem mot åpningen.

To restauranter og fire kjøkken

Det er snart fem måneder siden restauranten stengte dørene i Credoveita. Planen var at nye, langt større Credo på Lilleby skulle åpne i desember.

Tidligere i november ble det imidlertid klart at åpningen må utsettes til februar.

- Vi kunne nok fått det til i desember. Men vi fant ut det vil være dumt å stresse, heller være helt sikker på at alt er på plass, sa Heidi Bjerkan da.

Nye Credo blir 800 kvadratmeter stor og vil blant annet bestå av to restauranter, bar og fire kjøkken.

Les mer om den nye restauranten her

På forsiden nå