Hun har brukt fem uker på pepperkakehuset sitt. Nå får kanskje kronprinsfamilien et tilsvarende hus på Skaugum. Heidi deler triks og tips både med kronprinsparet og Adresseavisens lesere.

- Stas. Kjempeartig, sier Heidi Sagli Lie. Hun var på jobb i frisørsalongen da telefonen ringte.

- Det var en kvinne som sa hun ringte fra Slottet. Hun sa hun hadde sett bilde av pepperkakehuset mitt og at de var interessert i å lage et lignende til kronprinsparet, forteller kakebakeren som nå også er kongelig leverandør av oppskrift på pepperkakehus.

Herskapsinngang: Heidi vil at det skal se ut som et herskapshus. De rosa stolpene er laget av sukkerstenger kjøpt på butikken. Kransen er av grannåler med sukkerkuler, limt på med knekk. Foto: terje svaan

Se trøndernes pepperkakehus her

- Vanvittig artig

- Først trodde jeg det bare var tull og at det var broren min som hadde fått noen til å ringe meg. Han pleier å finne på sånt, sier Heidi som etter hvert forsto at det var alvor.

- Det er vanvittig artig. Det er så artig at jeg ikke kan få sagt det, sier en stolt pepperkakebaker.

Kronprinsparets medarbeider på Skaugum har nå fått oppskriften, bilder av alle delene og alt om steiking, baking og kjevling. Huset er, ifølge Heidi, 70 centimeter høyt og veier 15 kilo bare i pepperkakedeig. I tillegg kommer pynt. Hun regner med at huset ferdig pyntet veier 17–18 kilo.

Her kan du lese Sintefs pepperkakehusanvisning

Heidi Sagli Lie med pepperkakehuset sitt. Foto: terje svaan

Frisør og kakebaker

Heidi Sagli Lie forteller at hun pleier å legge ut bilder av kakene sine på Instagram og Facebook. Det gjorde hun også da pepperkakehuset var ferdig sist søndag.

Ved Slottet forteller kommunikasjonssjef Ole Edvard Wold-Reitan at det var kronprinsessen selv som så Heidis pepperkakehus.

- Kronprinsessen så dette flotte pepperkakehuset på Instagram og hadde lyst å forsøke å lage et tilsvarende selv. Derfor tok vi kontakt med vedkommende, sier han.

Gelender av frosting: Heidi har stivpisket eggehvite og blandet med mellis og litt sitron. Foto: terje svaan

Dette er Trøndelags mest inspirerende matkontoer på Instagram

Brukte all fritid i fem uker

- Jeg syns det var såpass stas å få en slik telefon at jeg måtte fortelle det til tvillingsøstera mi som jeg jobber sammen med. Hun fortalte det til alle som var innom salongen, og la det ut på Facebook.

Og det er litt av et byggverk kronprinsessen ønsker seg. Heidi Sagli Lie har brukt all fritid i fem uker for å lage pepperkakehuset. Det har vært masse arbeid forteller hun.

- Jeg må tenke, lage maler, kjevle og steike alle delene to eller tre ganger.

Juletreet som du kan se inni huset er faktist et ferdigkjøpt miniatyrtre. Foto: terje svaan

Slik lager du pepperkakehuset

Alle delene må være to centimeter tykke når hun er ferdig å kjevle. Så må de steikes i tolv minutter, avkjøles, steikes i tolv minutter til, avkjøles enda en gang for å steikes en siste gang. Bare steikeprosessen tar et par uker.

- Det må bli steinhardt. Huset detter sammen viss det er fuktig inni, og det går ikke å steike det i 20 minutter. Da blir det delene brent.

Heidi teller, på oppfordring fra Adresseavisen, opp alle delene. Det er kanskje 40–45 deler, finner hun ut. Det er bærebjelker, tak og vegger. Fordi huset er så stort må veggene være tykke og ha bærebjelker inni for ikke å rase sammen.

- Så bruner jeg sukker kraftig til knekk for å lime sammen delene.

Hele huset: Alle delene må være to centimeter tykke når hun er ferdig å kjevle. Så må de steikes i tolv minutter, avkjøles, steikes i tolv minutter til, avkjøles enda en gang for å steikes en siste gang. Bare steikeprosessen tar et par uker.

Så var det pynting

Når det er gjort, gjenstår pyntingen. Hun forteller at hun har tapetsert veggene innvendig med hvit tapet. Inni huset står tre juletre, bitte små brownie-kaker og gaver.

- Det skal være fint å se inn gjennom vinduene. Det skal se ut som et ordentlig herskapshus.

Den hvite snøen, gelender og annen dekor på huset er frosting.

- Det er pisket eggehvite, melis og litt sitron. Det blir helt kritthvitt og det holder, sier Heidi. Hun understreker at det må piskes lenge. Stolpene er rosa sukkerstenger som hun kjøper i butikken og limer sammen to og to slik at de blir 20 centimeter lange. På inngangsdøra og de andre ytterveggene henger det julekranser. De er laget av grannåler tvinnet med ståltråd. Så har hun pyntet med små, hvite sukkerkuler, limt på med knekk.

Foto: terje svaan

Se hvilken sprø idé brødrene Pepperkake-gal fikk

Frisør og kakebaker

- Jeg er hundre prosent frisør og 50 prosent kakebaker, sier hun.

- Hvordan orker du først å være på jobb som frisør og så bruke hele fritida på kakebaking?

- Det gir meg overskudd. Det er lystbetont. Når jeg går fra jobb etter å ha stått og klipt folk hele dagen, går jeg hjem og står og baker i kanskje fem timer. Det gir en god følelse inni meg.

I tillegg til å være frisør og kakebaker har hun to barn på 21 og 12 år.

- De er vant til å finne mamma på kjøkkenet, men særlig 21-åringen er metta på kake. Selv er jeg veldig glad i kake og spiser litt hver dag.

Heidi Sagli Lie har deltatt i TV-programmet «Kakekrigen» og deler kakebilder på Instagram under navnet @sofialoren