Julemarked 13 dager til ende

De bærer, snekrer, rigger og henger opp lys. Fredag åpnet julemarkedet på torget i Trondheim.

Lys må man ha: Tom Nyhus i Amfora design har vært med alle 15 årene det har vært julemarked på torget i Trondheim. Han selger keramikk, laget av samboeren Marianne Fjærvik og kremer og såper, laget av nonnene i Mariaklosteret på Tautra. Når markedet åpner, kler han seg i norsk kystanorakk, laget av bleiket lerret, og har tysk jegerlue på hodet. Han syns det er mye mer stas med markedet i Trondheim enn i Oslo. Der er det mer som et kjøpsenter, mens i Trondheim er alt håndlaget, sier han. 

Saken oppdateres.

De kommer fra Hitra gårdsmat og har knapt nok tid til å snakke med journalisten som kommer rekende fordi. De skal henge opp lamper, pynte og gjøre det fint og julete. I halvmørket i teltet til Bondens marked strever de med en lampe som ikke vil lyse.

Selger grotteost fra Hitra: Den smaker annerledes enn andre oster er det eneste vi får vite. Ulrikke Rudolf (t.v.), Bodil Birkeland og Yngvar Sæther fra Hitra gårdsmat har det altfor travelt med å pynte, henge opp lamper og gjøre alt klar før julemarkedet åpner. 

 

Bodil Birkeland tar seg likevel tid til å fortelle at både hun og Yngvar Sæther er gift med bedriften og hverandre. De skal selge grotteost i 13 dager framover.

- Det er godt, ja, sier de to om grotteosten. De forteller at den smaker annerledes enn andre oster. Det er det nærmeste de kommer en forklaring midt i alt det som skal gjøres før det blir julestemning i deres lille del av det store teltet.

Her er ni ting du kan gjøre i helga

Julemarkedssjefen: Kirsten Schultz i Midtbyen management er stolt av at de kan by på 90 utstillere som bare selger ting som er laget for hånd og kortreist mat. Hun er også kry av at Daily Telegraph i fjor kåret julemarkedet i Trondheim til et av de beste i Europa. 

Håndplukkede utstillere

Totalt er det 90 utstillere som rigger, bærer og pynter før julemarkedet åpnet på torget i Trondheim fredag formiddag. Fram til onsdag 20. desember skal de stå i trebodene, i lavvoene og i storteltet til Bondens marked og selge kunst, håndverk, mat og drikke.

Førstereisgutter: John Are Grotheim (t.v.) og Kjell Kroken deltar på julemarkedet i Trondheim for første gang. De har med seg mat og øl fra Lom. 

 

- Dette er virkelig håndplukkede utstillere. De selger kortreist mat, lokalt øl og ting som er laget for hånd, forteller Kirsten Schultz. Hun er daglig leder i Midtbyen management og gjennom det også sjefen for julemarkedet. I år er hun litt ekstra spent på hva det betyr for besøket at den britiske avisen Daily Telegraph kåret trondheimsmarkedet til et av Europas beste julemarkeder.

LES OGSÅ: «Håkon & Kark» dukker opp på juletog til Trondheim

LES OGSÅ: Ti fine julemarkeder i Europa

Reisende i lavvo: Frode Sjøvold og Egil Buseth kommer fra Røros med alle lavvoene som er i bruk på torget fram mot jul. Dette er den artigste jobben i året, sier de. 

 

120 frivillige

I år er det 15. gangen julemarkedet blir arrangert. Det startet i 2003 med fem boder. Nå er alt blitt mye, mye større. I år er det åpent tre dager mer enn i fjor. Julemarkedet stenger først onsdag 20. desember klokka 19. Markedsteltet til Bondens marked er større, kafé-lavvoen er større og de har fått sitt eget øl «Blåtimeøl» laget av Hogna brygg.

Frivillig og frivillsjefen: Oda Sofie Aaring (t.v.) har ansvaret for alle de 120 frivillige som er i sving under markedet. Carina Heggland (t.h.) er en av dem. De siste dagene har hun gjort klart for åpning av kafé-lavvoen. 

 

I kafélavvoen møter vi Oda Sofie Aaring som er ansvarlig for alle de frivillige, og Carina Heggland som er en av 120 frivillige som gjør julemarkedet mulig.

Internasjonalt miljø

Hun har ryddet og pyntet i kafé-lavvoen. Når julemarkedet åpner, skal hun enten være vert for utstillerne, servere kaffe og sjokolade og passe på at de har det bra, eller hun skal være vert for gjestene ute og ha ansvar for at alt går som det skal. De forteller at det er et svært internasjonalt miljø blant de frivillige.

- I går jobbet jeg sammen med en italiener som hadde bodd lenge i Storbritannia og en dame fra Eritrea. Hun hadde bare bodd her i et halvt år og ønsket å bli kjent med nordmenn og snakke norsk. Derfor var det litt dumt at vi var så mange utlendinger, men vi snakket norsk med hverandre likevel, forteller Carina Heggland. Hun er student fra Tyskland og gift med en nordmann. Men hun er en av mange utlendinger som jobber frivillig på julemarkedet.

LES OGSÅ: Suksess for julemarkedet på Sverresborg

På forsiden nå