To menn kledd i like lerretsanorakker står skulder ved skulder i teltet til Bondens marked. Dame-Lo står til høyre og driver lefsesalg. Til venstre står ektemannen hans, Stein Brubæk. Han selger gammalost, annen ost, rømme, smør, kjøtt fra geit og ku og skinn av geitekje. I tillegg har han poser med jordskokk, grønnkål og purre, alt fra egen gård.
- Trondheim har det beste torget i landet, sier Stein.
På gården i Angvika på Nordmøre har de 30 geiter og åtte kyr av gamle norske kuraser.
Se flere bilder fra julemarkedet nederst i saken.
Splitter nytt lefsebakeri
Nå er også Dame-Lo i ferd med å skape sin egen arbeidsplass på gården i Angvika. I november startet han eget lefsebakeri etter å ha vært ansatt i et bakeri i Molde i flere år. Dette er første markedet han er på med sine egne lefser under merkevaren Bæstes bakeri. Til salgs har han rømmelefser, tjukklefse, potetlefse og Alfhild-lefse. Den siste er oppkalt etter mora til ektemannen.
- I Senegal spiser vi ikke lefser, forteller han.
- Lefsebaking har jeg lært i Norge. Når folk kommer for å kjøpe, spør de hvem som har bakt. De tror ikke på meg når jeg forteller at det er jeg som har bakt.
- Neste år må vi ta med bilde av ham når han står i lefsebakeriet, skyter Stein inn.
Julemarkedet i Trondheim åpnet fredag og varer fram til 20. desember.
Kom til Norge fra Spania
Dame-Lo forteller at han kom til Norge for sju år siden. I 2010 kom han fra Spania etter åtte år der. Den økonomiske krisen der førte ham videre til Norge, og her blir han.
- Jeg liker norske folk, forteller han. Og i Oslo traff han Stein Brubæk med egen gård i Angvika. Nå bor de der begge to. Hver sommer flytter de med hele buskapen til setra i Torbudalen, sju mil unna.
Lyst å dra på julemarked i andre byer? Her er de ti fineste julemarkedene i Europa
Danske Lise selger ost med smak
Det er første julemarkedshelg i Trondheim. Det er mildvær, grått og vått, men på julemarkedet er det fullt av folk som prøvesmaker ost og pølse, spiser spekemat og vaffel på pinne.
Lise Mathiesen står i mat-teltet og selger ost fra Hindrum gårdsysteri. Hun er opprinnelig dansk, fra Roskilde, men har bodd i Norge i 11 år. Sammen med mannen driver hun gård på Hindrum mellom Leksvik og Vanvikan. Blant smaksprøvene er det flere oster med ulike ølsorter.
Lokal mat foran mange kyr
- Jeg lager alle ostene selv, forteller hun.
- Da jeg kom til Norge, var det lite utvalg av smakssterke oster. Jeg ville derfor introdusere smaksopplevelser.
Hun forteller også innimellom handelen at de måtte velge om de skulle bygge nytt fjøs for å ha plass til flere kyr og mer effektiv drift eller om de skulle satse på få kyr og egen produksjon av lokal mat. De valgte det siste.
Midtbyen kan blomstre når bilene blir færre
Bla nedover og se flere bilder fra julemarkedet.