«Reidar» vet ikke hvor han skal feire julaften i år

Trondhjemmeren «Reidar» er en av 1864 som får gavekort fra Adresseavisens juleinnsamling. Neste år kan det bli færre. Lavere oppslutning gjør at innsamlingen sliter med å nå innsamlingsmålet.

Angst. - Jeg vet ikke hvor jeg skal feire julaften. Sliter jeg med angsten, trives jeg aller best med å være alene, sier «Reidar»  Foto: Kim_Nygaard

Saken oppdateres.

- Sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, ligger vi nesten en kvart million kroner etter fjoråret. Årets gavekort er allerede sendt ut, så en lavere innsamlingssum i år får direkte konsekvenser for neste år, forteller daglig leder Dag Aakre i Kirkens Bymisjon.

Han håper innspurten av innsamlingen de siste dagene før julaften gjør at målet på 1,8 millioner kroner blir nådd.

Aakre har slått seg ned i en av benkene i Vår Frue kirke sammen med «Reidar», som er i begynnelsen av 50-årene. Han er en av mange som får glede av et gavekort på mat fra juleinnsamlingen.

LES OGSÅ: Alle som har søkt vil få gavekort fra Adresseavisens juleinnsamling i år

- Å være i noens tanker har stor verdi

- Alle som har gitt en gave, enten den er liten eller stor, skal vite at de er med på noe viktig. Å motta en gave fra juleinnsamlingen er en opplevelse av å få hjelp. Da kan skuldrene senke seg. Det å vite at du som søker har vært i noens tanker har også en stor verdi. Mottagerne får nyte godt av at mennesker har gitt penger av omsorg, sier Aakre, og smiler til «Reidar»

- Det er andre år på rad jeg søker. Både i fjor og i år var jeg blant de heldige som fikk innvilget søknaden, forteller «Reidar». Han er 100 prosent uføretrygdet og sliter med sykdom og perioder med angst.

LES OGSÅ: Trofaste sanitetskvinner gir årlig titusener til juleinnsamlingen

- Gavekortet kommer veldig godt med

- Gavekortet fra juleinnsamlingen kommer veldig godt med. Jeg gjennomgår akkurat nå en behandling som gjør at jeg må betale for det medisinske opplegget i forkant og få tilbake utleggene mine fra Helfo (statlig forvaltningsorgan innen helsefinansiering, red.anm.) i etterkant. Det gjør at jeg i en periode har smått med penger. Jeg har fått anledning til å dele opp gaven fra juleinnsamlingen, slik at jeg får to kort på 500 kroner i stedet for ett kort på 1000 kroner. På den måten kan jeg handle varer både før jul og i romjula, forteller trondhjemmeren.

Fremme i kirka samler det seg folk som skal delta på den daglige hverdagsmessen. Der skal også «Reidar» være til stede.

LES OGSÅ: Frelsesarmeen ny samarbeidspartner for juleinnsamlingen

- Et kristent liv

- Etter at jeg for noen år siden bestemte for å leve et kristent liv, betyr det å være med på gudstjenester veldig mye for meg, enten jeg er der bare for meg selv eller sammen med andre, forteller trondheimsmannen, som har gått jevnlig i Vår Frue kirke siden 2011.

- Aktiviteten i Vår Frue kirke har utvidet nettverket mitt og gitt meg nye venner. Det er blitt et sted å gå til, et fristed hvor jeg kan sette meg ned til ettertanke, forteller «Reidar», som ikke har noen kontakt med familien.

LES OGSÅ: Ti år med varmestue feires i Vår Frue kirke

Vet ikke hvor han skal feire julaften

- Hvordan skal du feire julen?

- Det bestemmer jeg på julaften. Det er avhengig av hvordan jeg kjenner meg. Sliter jeg med angsten, trives jeg aller best med å være alene. Da ser jeg på julaftengudstjeneste på TV og finner andre juleprogrammer jeg kan se på.

I fjor deltok jeg på julegjestebud i Vår Frue kirke. Jeg er invitert i år også. Jeg har også invitasjon til Frelsesarmeens julefeiring, sier trondhjemmeren, som for tre år siden opplevde det han beskriver som «en av de fineste julefeiringene i mitt liv».

- Jeg ble invitert på juleselskap 1. juledag hos en familie i Trondheim som hadde bestemt seg for å åpne dørene for mennesker de aldri hadde truffet. Gjestfriheten og atmosfæren jeg opplevde er noe jeg vil huske hele livet, forteller «Reidar».

LES OGSÅ: Jubileum for juleinnsamlingen

Juleinnsamlingen. - Det å vite at du som søker har vært i noens tanker, har en stor verdi, sier Dag Aakre, daglig leder i Kirkens Bymisjon, som arrangerer den årlige juleinnsamlingen sammen med Adresseavisen. I år er også Frelsesarmeen med i samarbeidet for første gang. 

Juleinnsamlingen. - Det å vite at du som søker har vært i noens tanker, har en stor verdi, sier Dag Aakre, daglig leder i Kirkens Bymisjon, som arrangerer den årlige juleinnsamlingen sammen med Adresseavisen. I år er også Frelsesarmeen med i samarbeidet for første gang. 

På forsiden nå