Her kan du gå til fots i vintermarka

Trondheim kommune lager for første gang egne løyper for fotgjengere og syklister.

  Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

Saken oppdateres.

Skigåere som irriterer seg over fotgjengere og hunder som lager hull i skisporet. Dette er en kjent konfliktsituasjon, som Trondheim kommune nå løser ved å lage egne løyper for fotgjengere og syklister.

- Vi ser at flere og flere folk benytter marka både med ski, sykkel og til fots, sier driftsleder Pål Bjørset i Trondheim Bydrift.

LES OGSÅ: Her kan du stå og gå på ski i romjula

Kjørt opp med tråkkemaskin

Trondheim Bydrift har laget en gåløype i Bymarka og en i Strindamarka. Gåløypene er laget med tråkkemaskin og går ved siden av skisporene, som er trukket inn slik at det er god plass til å gå utenfor løypene.

Løypa i Bymarka går fra Strandlinja via Driftsveien til Tømmerdalstorget.

  Foto: skjermdump fra Trondheim kommunes Idrett og friluftsli-side, Facebook

 

- Løypa i Strindamarka går fra Bekken til Kvernhusflata, over Styggdalen og Månen, og ned til Estenstadhytta. Fra hytta følger man veien ned igjen. Dette blir en fin rundtur på omlag fire kilometer, sier Pål Bjørset.

 

Løypene blir ikke strødd.


Prøveprosjekt

- Vi prøver dette i vinter som et prøveprosjekt. I slutten av sesongen vil vi evaluere og finne ut om dette kan være aktuelt flere steder, sier Bjørset.

- Har dere fått meldinger om at det er konflikter mellom skiløpere og fotgjengere i marka?

- Vi får stadig vekk tilbakemeldinger fra løypekjørerne om at det blir flere og flere fotgjengere i marka, men vi har ikke fått meldinger om konflikter, sier han.

LES OGSÅ: - Ukultur med fotgjengere i skiløypa

Han mener at det først er mulig å evaluere tiltaket skikkelig når det blir så mye snø at det ikke er mulig å gå til fots andre steder enn de opptråkkede gåløypene.

- Det viktigste er å få folk ut i marka, enten det er på ski eller til fots, sier Bjørset, som er fornøyd med værforholdene i det siste.

LES OGSÅ: - Ikke tro at du kun kan kreve din rett i marka

- Nå ser det bra ut både for ski og skøyter. Det er kjempefine forhold slik at vi får kjørt opp løyper nær boligområdene. Værmeldingen ser også lovende ut, sier Pål Bjørset.

Grete Myrseth og Håvard Øvereng var på vei opp i gåløypa fra Bekken til Estenstadhytta da de møtte Adresseavisens fotograf. De visste ikke om tiltaket, men benytter området ofte til gåturer, og merket at noe var annerledes.

- Vi har gått fra Vestlia over Lohove. Sporene ble bredere med en gang vi kom ut på Estenstadveien, sier Grete Myrseth til Adresseavisen.

Grete Myrseth og Håvard Øvereng i gåløypa i Estenstadmarka i Trondheim.  Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

LES OGSÅ: Dropper trolig skøytebane på Theisendammen

I tillegg til gåløypene er det flere turveier som blir brøytet og strødd regelmessig:

- Lian – Fjellseter
- Diket (Våddan) – Storfurua – Stykket – Diket
- Nilsbyen – Våddan – Frøset – Granåsen
- Smistad – Rønningen
- Bekken – Estenstadhytta

LES OGSÅ: - Et felles ansvar å ta vare på stiene i Bymarka


LES OGSÅ: Paret feiret julaften i et telt langt til fjells

På forsiden nå