Torsdag ble kvinnen pågrepet av lokale myndigheter i Malaysia. Barnas far og en norsk privatetterforsker bidro til arrestasjonen ved å gi lokale myndigheter tips om hvor moren befant seg.

Ifølge Martin Vaage, daglig leder i sikkerhetsselskapet Pro Risk, har hverken han, barnefaren eller privatetterforsker Carl Petter Endresen hørt noe fra norske myndigheter. Vaage sier at mor og barna ble tatt med til en interneringsleir for ulovlige innvandrere til Malaysia etter pågripelsen torsdag.

Vaage sier at de ikke vet hva norske myndigheter har foretatt seg i saken. Han kjenner heller ikke til om det representanter fra den norske ambassaden i Kuala Lumpur har møtt mor og barna.

– Utenriksdepartementet kan ikke kommentere saken av hensyn til taushetsplikten, sier Kristin Enstad, underdirektør i kommunikasjonsenheten i Utenriksdepartmentet.

– Vil ikke rive tilbake barna

Lars Mathias Undheim, advokatfullmektig i advokatfirmaet Furuholmen Dietrichson, representerer barnas far.

– Vi har fått lite informasjon om hva som skjer av norske myndigheter. Men vi har anmodet Utenriksdepartementet om å reagere så snart som mulig, og at barna blir håndtert på beste måte under omstendighetene. Det er helt avgjørende at norske myndigheter nå kommer på banen og bringer barna ut av situasjonen som over lengre tid har krenket deres menneskerettigheter. De må få situasjonen under kontroll og gjøre det så skånsomt som mulig, sier Undheim.

Lars Mathias Undheim, advokatfullmektig i advokatfirmaet Furuholmen Dietrichson, representerer barnas far.

Han forteller at barnefaren blir i Malaysia inntil videre.

– Han ønsker å være til stede for å støtte arbeidet og bidra til å sikre barnas beste. Han er innstilt på å følge alle råd og anbefalinger fra barnevernet og Fylkesnemndas avgjørelse. For han er det viktigste at barna nå får komme til trygge omsorgsomgivelser hvor de kan bearbeide de erfaringene de har gått gjennom. Det er ikke snakk om at han forsøker å rive tilbake barna. Det er helt utelukket, sier Undheim.

Med lokale myndigheter: Barnas far sammen med sivile politispanere og en immigrasjonsoffiser i Malaysia. Barnas far var ikke vitne til pågripelsen av mor og barn torsdag, men oppholdt seg i nærheten.

Vil ikke kommentere

Morens advokat Ole Andreas Thrana besvarte ikke Adresseavisens henvendelser fredag. Barne- og familietjenesten (BFT) i Trondheim kommune ønsker ikke å kommentere saken nå, sier seniorrådgiver i rådmannens fagstab, Lars Mostad.

Adresseavisen har også kontaktet Barne- og likestillingsdepartementet. Kommunikasjonsrådgiver Rune Martin Aslaksen skriver i en e-post at statsråd Linda Hofstad Helleland har ikke anledning til å kommentere på dette, siden det er knyttet til en konkret enkeltsak.

En langvarig konflikt mellom mor og far var bakgrunnen for at barna skulle plasseres i fosterhjem vinteren 2016. Mor hadde hatt hovedomsorgen for barna, mens faren hadde hatt rett på samvær. Fylkesnemnda skrev i sitt vedtak vinteren 2016 at det ville være en risiko for at barna ville lide overlast hvis de ikke ble tatt ut av hjemmet raskt. De mente det vil være et overgrep mot barna å utsette omsorgsovertakelsen. Et par uker etter at vedtaket ble fattet, dro moren utenlands med barna.