– Hun søker politisk asyl fordi hun ikke ønsker å komme hjem, hvor hun risikerer fengselsstraff og blir fratatt barna på et grunnlag hun ikke mener er rettmessig, sier advokat Ole Andreas Thrana.

Torsdag forrige uke ble barnas mor pågrepet på en adresse i Malaysia av lokale immigrasjonsmyndigheter.

Advokat Ole Andreas Thrana snakket med sin klient mandag formiddag, da hun var i møte med sin malaysiske advokat.

– Hun sier at hun og barna har det bra, sier Thrana.

Slik han oppfatter det, er hun og de to mindreårige barna i en interneringsleir for ulovlige innvandrere. Thrana bekrefter at årsaken til pågripelsen er ugyldig pass og visum. Det har lenge vært kjent at malaysiske myndigheter ikke legger seg opp i barnevernssaken fra Norge.

Skulle i fosterhjem

Kvinnen forlot Norge sammen med de to barna etter at Fylkesnemnda vinteren 2016 besluttet at de to barna skulle plasseres i fosterhjem.

– Hun dro i utgangspunktet på en ferie for å summe seg. Hun dro ikke for å bli. Men det forandret seg underveis, sier Thrana.

Han forklarer at hun har valget mellom å melde seg for den norske ambassaden for å komme seg hjem, hvor hun vil bli straffeforfulgt og tvunget til å overlate barna til fosterhjem, eller å bli i Malaysia i et forsøk på å finne en løsning der. Hun ønsker nå å bli i Malaysia.

Advokat: Ole Andreas Thrana representerer trondheimskvinnen som er siktet for grov omsorgsunndragelse etter at hun tok meg seg sine to barn til Malaysia vinteren 2016.

– Men disse barna har ikke fått skolegang og rettigheter de har som norske borgere i snart to år?

– Det er i beste fall en spekulativ påstand. Barna skulle bli plassert i to forskjellige fosterhjem. Min klient mener det ville være en helt uforsvarlig situasjon for dem. Hun valgte å bli fordi hun mener det er en bedre løsning for barna, sier Thrana.

Reiser trolig

Advokaten er svært kritisk til norske myndigheters håndtering av saken.

– Barnevernet har gjort lite for å undersøke hvordan barna har det. Man kan sette spørsmålstegn ved om dette er til barnets beste, mener Thrana.

– Er du bekymret for mor og barns situasjon nå?

– Ikke her og nå. Men det må vurderes fortløpende.

Thrana vurderer nå å reise til Malaysia for å bistå kvinnens malaysiske advokat «med utfyllende og nødvendig informasjon».

– Jeg vil også snakke med henne, se hvordan hun har det og prøve å gi gode råd. Men jeg reiser ikke ned dit for å hjelpe henne å flykte eller unndra seg norske myndigheter, presiserer Thrana.

UD vil ikke kommentere

Seniorrådgiver Lars Mostad i rådmannens stab i Trondheim kommune er kjent med kritikken fra mors advokat. Men kommunen ønsker ikke å kommentere saken nå.

Adresseavisen har også vært i kontakt med Utenriksdepartmentet mandag. UD sier at ikke kan kommentere saken av hensyn til taushetsplikten.