Trondheim kommunes IT-system er oppe igjen

Ved 03.30 tida natt til søndag ble Trondheims kritiske systemer tilgjengelig igjen. Et halvt døgn har store deler av IT-løsningen i Trondheim vært nede.

Saken oppdateres.

I tillegg til at kritiske systemer på helsesiden nå fungerer, er også nettsidene til kommunen oppe og står igjen.

IT-sjef i Trondheim kommune, Bjørn Villa, opplyste søndag at flere IT-system i kommunen var nede. Det fører blant annet til at det går saktere på Legevakta enn det som er normalt.

- Folk vil kunne oppleve at det vil ta lengre tid på Legevakta. De må nå lete fram opplysninger manuelt. Men de har gode manuelle systemer, så det er ikke fare for liv og helse, sa Bjørn Villa.

Det var klokken 16 lørdag at problemene oppsto. Villa sier de trodde at problemene skulle løses raskt, men det viste seg å ikke være tilfelle. Han tar derfor selvkritikk på at de ikke gikk tidligere ut og varslet om problemene. Flere datasystem ligger nede. I tillegg til helsetjenester er også selve nettsidene til Trondheim kommune nede.

Problemer for sykehjem

- Har sykehjemmene også disse problemene?

- Det har de. Men også der har de manuelle systemer, så det er ingen fare. Men det blir mer tungvint for de ansatte som må bruke mer tid, sier Villa.

LES OGSÅ: Sikret seg kjempekontrakt med Trondheim kommune

- Vet du noe om årsaken?

- Det er en databaseløsning som er problemet. Jeg håper vi skal være oppe og stå innen en time, men har ikke fått noen rettetid ennå, sa Villa ved 18.30-tida lørdag.

Fortsatte gjennom natten

Klokken 20.15 lørdag fortalte Villa at problemene skal være identifisert.

Ved 23.30-tiden var problemene fortsatt ikke løst, og de kunne vedvare hele natt til søndag.

- Legevakta har god kontroll, og det er fremdeles ikke fare for liv og helse, sier Bjørn Villa.

LES OGSÅ: Stenger noen «mobbeapper» fra kommunens nettverk

Det er flere år siden Trondheim kommune opplevde noe tilsvarende.  Villa opplyser at det ikke er noe som tyder på at problemene har oppstått som følge av ekstern påvirkning.

På forsiden nå