Adresseavisen fortalte tirsdag at ifølge Ottervik har flere enn fem bystyrerepresentanter blitt forsøkt påvirket av tidligere Ap-topp Rune Olsø i saker om grønn strek i Trondheim.

Ifølge Ottervik har Olsø sendt tekstmeldinger og e-poster med innspill selv om han var inhabil i saken om såkalt grønn strek, der politikerne i Trondheim i 2016 vedtok hvilke jordbruksområder som skal vernes for utbygging.

I debattprogrammet Dagsnytt 18 på radiokanalen P2 sa Ottervik også at det er flere enn gruppeleder Geir Waage som har viderebrakt henvendelsene de har fått fra Olsø.

- Har beklaget

Hun sa at enkelte hadde beklaget at de hadde videresendt disse henvendelse, mens andre i partigruppen har sagt at de ikke visste at Olsø hadde meldt seg inhabil i saker om grønn strek.

Overfor Adresseavisen presiserer Ottervik at det kun er Geir Waage som har brakt videre konkrete forslag til vedtak fra Olsø.

Økokrims etterforskning av den såkalte Kystad-saken viste at Waage lot Olsø formulere forslaget til den avgjørende merknaden foran et møte i bygningsrådet i Trondheim i april 2015, der grøntområdet Kystad på Byåsen ble foreslått unntatt fra grønn strek (og dermed ikke vernet for utbygging).

Adresseavisen avslørte i fjor at Olsøs arbeidsgiver Staur Holding hadde inngått en avtale med selskapene Prora Holding Utvikling og Kystad Vestre der Olsø skulle bistå med å sikre at Kystad ble boligområde. Én million kroner skulle utbetales til Staur dersom Kystad ble unntatt fra vern.

- Brutt vedtektene

Ottervik sier at de andre henvendelsene som har blitt viderebrakt, har vært innspill til notater eller informasjon til partiets bystyregruppe. Hun sier at disse henvendelsene ikke har dreid seg om Kystad-området.

- Nei, det har dreid seg om grønn strek generelt, og eiendom og boligpolitikk, sier Ottervik til Adresseavisen.

I Dagsnytt 18 holdt Ottervik fast på at Olsø gjennom sin opptreden har brutt partiets vedtekter:

- I Arbeiderpartiet har vi vedtekter som sier at hvis du har forretningsmessige, økonomiske eller private interesser, så skal du ikke være med i behandlingen av saken. Og med det mener vi i Arbeiderpartiets bystyregruppe at da skal du heller ikke skrive forslag eller prøve å påvirke enkeltrepresentanter i eget parti til å mene noe som gagner din personlige økonomiske interesse, sa Ottervik.

Ottervik sa også at det var flere medlemmer i bystyregruppen som ikke visste at Olsø hadde meldt seg inhabil i saker om grønn strek.

Olsø uenig

Olsø deltok også i Dagsnytt 18, der han sa at han ikke var enig i at han hadde brutt partiets vedtekter. Olsø sa at han kun hadde kommet med synspunkter og innspill etter å ha meldt seg inhabil, og han sa i programmet at partikollegene visste at han hadde meldt seg inhabil i saker om grønn strek på grunn av hans og arbeidsgiverens økonomiske interesser.

- Jeg var åpen om at jeg og min arbeidsgiver hadde interesser i grønn strek-saken. Det var jobben min å fremme de interessene, og jeg erklærte meg derfor inhabil fra å delta i behandlingen i partiets organer. Jeg har altså kun kommet med innspill og synspunkter etter å ha erklært meg inhabil, som partiets vedtekter krever, sa Olsø, som likevel tok noe selvkritikk:

- At vi i det hele tatt sitter her i Dagsnytt 18 og diskuterer saken, viser at det er flere forhold som kunne og burde vært håndtert på en klokere måte. Sånn at man kunne unngått misforståelser og spørsmål i etterkant. Det er misforståelser som har rammet flere enn meg selv, blant annet gruppeleder Geir Waage, og det jeg lei meg for, sa Olsø.