Sprengkulda gir dårlig luftkvalitet i Trondheim

Det varsles dårlige forhold og høy forurensning om morgenen i Trondheim.

Kaldt vær og stillestående luft gjør at luftkvaliteten i Trondheim blir verre. Grafen viser forventet luftkvalitet i byen 28. februar. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.   Foto: MONTASJE: ØYVIND LEIN/SKJERMPRINT LUFTKVALITET.INFO

Saken oppdateres.

Sprengkulda som nå legger seg over landsdelen, får også konsekvenser for luftkvaliteten.

Verst i rushtida

I dag er det varslet høy og moderat luftforurensning i Trondheim, ifølge luftkvalitet.info.

I rushtida om morgenen er det varslet høy luftforurensning i Trondheim, mens det er varslet moderate nivåer resten av dagen. Når luftforurensningen er høy, utgjør det en helserisiko, særlig for personer med luftveissykdommer, astma, og alvorlige hjerte- og karsykdommer.

LES OGSÅ: Sprengkulde gir vedmangel

LES OGSÅ: Støvsuger gatene for bedre luft

Kaldt og tørt vær vil forverre luftkvaliteten.

Tore Nordstad, rådgiver i Miljøenheten i Trondheim kommune, sier at de regner med dårligere luftkvalitet nå som det er varslet en kuldeperiode med svært kaldt og tørt vær.

Følg VærTorsten på Twitter

- Med den værtypen vi har nå, må vi forvente at det blir verre med tanke på vedfyring, særlig på kveldstid. Eksos blir det i rushtida. Nå er det gode målinger i dag, sier Nordstad tirsdag.

- Hvilke stoffer vil det være mest av?

- Jeg vil tro at det vil være en del nitrogendioksid fra eksos, og sot fra fyring på kveldstid.

Det var også høye nivåer av luftforurensning mandag kveld.

- Har dere planlagt noen forebyggende tiltak?

- Det vi har tiltak mot, er forurensningen som kommer fra veislitasje. Der har vi en beredskap vi kan sette inn. Vi har hatt god kontroll i forrige kuldeperiode, og med renhold og støvdemping forventer vi ikke noen større problemer. Men det er svevestøv (PM 2.5) fra fyring og nitrogendioksid (NO2) fra eksos, som vi ikke kan forutsi, sier Nordstad, og foreslår tiltak den enkelte kan bidra med:

- Hvis folk har motorvarmer eller bilen kan stå inne, er det en god ting, slik at man slipper masse motorer på tomgang. Og hvis folk fyrer med tørr og god ved, som de skal, vil det hjelpe, sier Nordstad.

LES OGSÅ: Støvsuger gatene for bedre luft

Piggdekk gir også svevestøvproblemer. Det er fortsatt nesten 30 prosent av bilistene i Trondheim kommune som kjører med piggdekk på bilen.

- Piggdekkandelen var på 29 prosent i februar i år mot 31 prosent i fjor, så det går sakte i riktig retning, sier Nordstad.

I Trondheim er det målestasjoner ved Elgeseter, Bakke kirke, E6 Tiller og Torget.

LES OGSÅ: I 2015 klarte Trondheim kommune for første gang å nå målene om luftkvalitet

- Mange holder seg nok inne

- Erfaringene viser jo at når det er slik som nå med kald luft, blir det som et lokk der eksos og svevestøv ikke kommer ut. Kulda i seg selv kan også være en utfordring for dem med astma, sier regionsekretær Gina Strøm i Astma- og Allergiforbundet til Adresseavisen.

- Hva bør folk med luftveisproblemer gjøre?

- Det er nok en del som holder seg inne både på grunn av luftforurensning og kulde. Men man kan beskytte seg med en maske eller et skjerf foran ansiktet, sier hun.

Når det er veldig mye svevestøv og eksos i lufta, kan det også by på problemer for dem som er friske.

LES OGSÅ: – Det svir i øynene og i halsen

Man bør også være oppmerksom på at barn både tåler mindre forurensning enn voksne, og at de er mer utsatt fordi de er lavere og derfor puster inn forurensning nær bakken.

- Alle kan tenke på hvor de oppholder seg, og på å beskytte luftveiene. Og hvis man har med barn, er det kanskje like greit å utsette turen til de verste områdene, råder Strøm.


LES OGSÅ: Sprengkulde gir hopp i strømprisene

LES OGSÅ: Sju tips til hvordan du kan spise mer klimavennlig

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå