Edward Snowden i Studentersamfundet – videooverføres direkte fra eksil i Russland

Neste helg kan du stille spørsmål til mannen bak verdens hittil største lekkasje fra amerikansk etterretning.

For et par år siden var Edward Snowden også på videolink til Kunsthall Trondheim.  Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

Siden 2013 har Edward Snowden oppholdt seg i Russland hvor han har midlertidig asyl. Mannen er etterlyst internasjonalt og siktet i USA for spionasje og tyveri av statlig eiendom.

Les også: Varsleren som gikk ut av varmen

Booket Snowden

Nå er han booket til Studentersamfundet 11. mars, der det blir en videosamtale i Storsalen, direkte overført fra Russland.

- Det er i samarbeid med Amnesty International region Midt. Han skal først fortelle om sin historie rundt overvåkning og slikt, og så blir det muligheter for å stille spørsmål til han, sier Dag Audun Kårtvedt, som er PR- og presseansvarlig i styret på Samfundet. 

De forventer mange studenter og andre interesserte.

- Overvåkning er et tema som blir mer og mer aktuelt jo mer teknologi som utvikles. Det er utrolig spennende at vi får han. Jeg la ut en teaser på Facebook i går, og det virker som folk er veldig giret på dette, sier Kårtvedt.

Les også: Edward Snowden anker til høyesterett

Jobbet i CIA

Dette skriver Store norske leksikon om Snowden:

«Edward Joseph Snowden (født 1983) er en amerikansk IT-tekniker, og selverklært «varsler». I 2013 delte han gradert informasjon om det amerikanske etterretningsprogrammet PRISM, som drives av etterretningsorganet National Security Agency (NSA) i USA. Dokumentene han lekket avslørte et hemmelig samarbeid mellom NSA og amerikanske internettselskaper som muliggjør overvåkning av internasjonal tele- og datatrafikk. Dette er verdens hittil største lekkasje fra amerikansk etterretning. Edward Snowden jobbet for CIA fra 2006 med kommunikasjonssystemer og sikkerhet. Fra 2007 var han stasjonert i Geneve i Sveits. I 2009 forlot han CIA for å jobbe i Dell og Booz Allen Hamilton, private selskaper som utfører oppdrag for NSA.»

Les også: Han reiser verden rundt for å informere om farene med facebook

På forsiden nå