Geir Waage trekker seg

Gruppeleder i Trondheim Ap, Geir Waage, mener Sissel Trønsdal bør ta over som gruppeleder for bystyregruppa.

- Dette er det eneste rette for meg å gjøre nå, sier Geir Waage.  Foto: Frank Cadamarteri

Saken oppdateres.

I et Facebook-innlegg  klokken 18.13 onsdag ettermiddag skriver Geir Waage at han trekker seg som gruppeleder for bystyregruppa i Arbeiderpartiet.

«Denne vinteren har vært tøff for meg og familien. Som jeg har skrevet her tidligere gikk vi lenge og gledet oss over at familien skulle øke fra fire til fem i sommer. Slik ble det altså ikke. Å miste et barn halvveis i svangerskapet er mitt livs verste opplevelse. Det har tømt meg for energi, og jeg kjenner det tar lang tid å komme seg skikkelig på beina igjen. Under to uker etter fødselen ble det et mediekjør som kom på et tidspunkt hvor jeg egentlig ikke hadde krefter til å håndtere det. Det tappet meg ytterligere. Å være gruppeleder for Arbeiderpartiets bystyregruppe føler jeg krever at man er på 24 timer i døgnet hver eneste dag, og at det er lite rom til å ta seg inn. Den energien som kreves i den rollen har jeg ikke for tiden. Jeg har derimot behov for litt ekstra tid til å være sammen med familien, til å ta vare på ungene og til å bearbeide sorgen. Som en følge av det, har jeg i dag informert bystyregruppa og styret i Trondheim Arbeiderparti om at jeg mener Sissel Trønsdal bør ta over som gruppeleder for bystyregruppa. Jeg vil takke for varme tanker, meldinger, og ikke minst møter med mennesker jeg setter pris på de siste ukene. Det har betydd mye. Så ser jeg fram til etter hvert å komme tilbake på jobb på rådhuset som kommunalråd sammen med folk jeg setter utrolig stor pris på, og til å jobbe videre med å gjennomføre Arbeiderpartiets politikk.»

LES OGSÅ: - Han har Aps tillit

- Handler ikke om Kystad-saken

Til Adresseavisen utdyper han innlegget.

- Jeg har tenkt på dette i mange uker. Overskuddet har ikke kommet tilbake, og beslutningen har modnet over tid. Dette er det eneste rette for meg å gjøre nå, sier han.

- Trekker du deg grunnet Kystad-saken?

- Nei. Dette handler fullt og helt om det som har skjedd på hjemmebane, sier han.

Kystad-saken

 • Staur Holding er et investeringsselskap, der Bernt Østhus er daglig leder og eier. I 2013 ble mangeårig Ap-topp i Trondheim, Rune Olsø, ansatt i selskapet.
 • 9. mars 2017 avdekket Adresseavisen at Staur Holding hadde inngått en avtale med Prora Holding Utvikling og Kystad Vestre om at Staur-partner Rune Olsø skulle bistå med å sikre at grøntområdet Kystad ble boligområde. Avtalen var til sammen verdt seks millioner kroner, og to millioner ble utbetalt til Staur før avtalen ble opphevet i august 2016.
 • I mars 2015 foreslo Rådmannen å legge Kystad bak grønn strek. Områder under grønn strek gis et særlig sterkt vern mot utbygging.
 • Kystad-avtalen ble fremforhandlet i mars/april 2015. Det var en «uttrykkelig forutsetning» i avtalen at leveransen skulle foretas av Rune Olsø personlig.
 • E-poster Adresseavisen tidligere har omtalt viste at det var Aps gruppeleder i permisjon, Geir Waage, som skrev merknaden der Kystad ble tatt ut av grønn strek. Dette skjedde kvelden før saken skulle opp i bygningsrådet.
 • Adresseavisen kunne forrige uke fortelle at Økokrims etterforskning har avdekket at det var Rune Olsø som selv formulerte merknaden med Kystad i, og at Geir Waage viderebragte Olsøs innspill til Ap-gruppa som sine egne. I sms-dialogen mellom vennene, ber også Olsø Waage å få tak i fungerende gruppeleder Sissel Trønsdal slik at hun kunne sikre flertallsmerknad med Høyre, noe som skjedde.
 • Waage og Olsø har hele tida benektet all kontakt om Kystad-saken. Men etter Økokrims avdekking, sier Waage at han lyttet til Olsø slik han lytter til innspill i skole- og eldresaker.
 • I bygningsrådet 8. april 2015 foreslo Ap i en merknad å ta Kystad ut av grønn strek. De fikk flertall for dette sammen med Høyre. Samme dag skrev Rune Olsø en e-post til Proras Terje og Roger Eriksen der han refererte vedtaket i bygningsrådet og skrev: «Var nok en klok strategi å gjøre det til et spørsmål om ‘alle de inneklemte småområdene’». Olsø har avvist at denne e-posten viser at han allerede jobbet med grønn strek-saken for Kystad. Ifølge Olsø mente han her at dette var en klok strategi fra kommunens side.
 • Vedtaket i bygningsrådet utløste én million kroner til Staur, ifølge avtaleteksten. Ifølge Økokrim hadde også Staur inngått avtale med Rune Olsø om at Olsøs selskap, Rokap, skulle få 400 000 kroner for del 2 av Kystad-avtalen (den som omhandlet å få Kystad vekk fra grønn strek). Rune Olsø sier han ikke har fått utbetalt 400 000. Bernt Østhus sier at det Økokrim sier er en «ganske sprø påstand».
 • 31. mars 2017 ble det kjent at Økokrim startet etterforskning i Kystad-saken. Ti måneder senere henla de etter bevisets stilling. Om den tette dialogen med Geir Waage kvelden før vedtaket, uttalte Rune Olsø:- Økokrim har gjennomført en svært grundig etterforskning av nettopp de opplysningene Adresseavisen her omtaler, og Økokrim har slått fast at det ikke er avdekket lovbrudd, og at heller ikke lovens habilitetsregler er overtrådt.
 • Torsdag kunne Adresseavisen fortelle at Aps gruppeleder Geir Waage var eneste person med styreverv i Rokap, Rune Olsøs eget selskap, som ifølge Økokrim skulle motta 400 000 kroner da Kystad ble tatt vekk fra grønn strek.

- Har ordfører Rita Ottervik sagt til deg at du bør trekke deg etter det som ble kjent rundt Kystad-saken?

- Nei. Jeg ringte henne som den første onsdag formiddag da jeg hadde tatt beslutningen, sier Waage.

Nye opplysninger fra Økokrim

Økokrim henla Kystad-saken på bevisets stilling (se fakta). Men samtidig kom Økokrim med nye opplysninger om kontakten mellom Waage og hans venn, Rune Olsø. Det førte til at Waage måtte forklare seg om sin egen rolle – og om hva han har visst og ikke om Olsøs økonomiske interesser i Kystad-saken.

Begge de to Ap-toppene har i lang tid fremholdt at de ikke hadde noen kontakt om saken, men SMS'er og e-poster viste at Waage lot Olsø formulere forslaget til merknad som ville utløse 400 000 kroner til Olsøs eget selskap Rokap AS. Olsø avviser at Rokap mottok honorar som en følge av at Kystad ble tatt ut av grønn strek.

Les også: Det er vanskelig å se for seg at Rune Olsø kan komme tilbake i noen fremtredende posisjon i Ap


Les også:  Ottervik sier flere Ap-politikere har tatt Olsøs henvendelser videre

På forsiden nå