I et Facebook-innlegg  klokken 18.13 onsdag ettermiddag skriver Geir Waage at han trekker seg som gruppeleder for bystyregruppa i Arbeiderpartiet.

«Denne vinteren har vært tøff for meg og familien. Som jeg har skrevet her tidligere gikk vi lenge og gledet oss over at familien skulle øke fra fire til fem i sommer. Slik ble det altså ikke. Å miste et barn halvveis i svangerskapet er mitt livs verste opplevelse. Det har tømt meg for energi, og jeg kjenner det tar lang tid å komme seg skikkelig på beina igjen. Under to uker etter fødselen ble det et mediekjør som kom på et tidspunkt hvor jeg egentlig ikke hadde krefter til å håndtere det. Det tappet meg ytterligere. Å være gruppeleder for Arbeiderpartiets bystyregruppe føler jeg krever at man er på 24 timer i døgnet hver eneste dag, og at det er lite rom til å ta seg inn. Den energien som kreves i den rollen har jeg ikke for tiden. Jeg har derimot behov for litt ekstra tid til å være sammen med familien, til å ta vare på ungene og til å bearbeide sorgen. Som en følge av det, har jeg i dag informert bystyregruppa og styret i Trondheim Arbeiderparti om at jeg mener Sissel Trønsdal bør ta over som gruppeleder for bystyregruppa. Jeg vil takke for varme tanker, meldinger, og ikke minst møter med mennesker jeg setter pris på de siste ukene. Det har betydd mye. Så ser jeg fram til etter hvert å komme tilbake på jobb på rådhuset som kommunalråd sammen med folk jeg setter utrolig stor pris på, og til å jobbe videre med å gjennomføre Arbeiderpartiets politikk.»

- Handler ikke om Kystad-saken

Til Adresseavisen utdyper han innlegget.

- Jeg har tenkt på dette i mange uker. Overskuddet har ikke kommet tilbake, og beslutningen har modnet over tid. Dette er det eneste rette for meg å gjøre nå, sier han.

- Trekker du deg grunnet Kystad-saken?

- Nei. Dette handler fullt og helt om det som har skjedd på hjemmebane, sier han.

- Har ordfører Rita Ottervik sagt til deg at du bør trekke deg etter det som ble kjent rundt Kystad-saken?

- Nei. Jeg ringte henne som den første onsdag formiddag da jeg hadde tatt beslutningen, sier Waage.

Nye opplysninger fra Økokrim

Økokrim henla Kystad-saken på bevisets stilling (se fakta). Men samtidig kom Økokrim med nye opplysninger om kontakten mellom Waage og hans venn, Rune Olsø. Det førte til at Waage måtte forklare seg om sin egen rolle – og om hva han har visst og ikke om Olsøs økonomiske interesser i Kystad-saken.

Begge de to Ap-toppene har i lang tid fremholdt at de ikke hadde noen kontakt om saken, men SMS'er og e-poster viste at Waage lot Olsø formulere forslaget til merknad som ville utløse 400 000 kroner til Olsøs eget selskap Rokap AS. Olsø avviser at Rokap mottok honorar som en følge av at Kystad ble tatt ut av grønn strek.

Les også: Det er vanskelig å se for seg at Rune Olsø kan komme tilbake i noen fremtredende posisjon i Ap

Les også:  Ottervik sier flere Ap-politikere har tatt Olsøs henvendelser videre