Ber KrF stemme ned mistillitsforslaget mot justisminister Listhaug

- Nå handler det om hvilken regjering Norge skal ha, sier høyreveteran Marvin Wiseth. Han ber KrF om å la være å støtte mistillitsforslaget mot justisminister Listhaug.

Nei til mistillit: Marvin Wiseth ber KrF stemme ned mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug. - Nå handler det om hvilken regjering landet vårt skal ha, sier han. 

Saken oppdateres.

- Nå går det for vidt når det gjelder disse som styrer landet, sier tidligere høyreordfører i Trondheim Marvin Wiseth. Han ber KrF om å besinne seg når partiet skal avgjøre sitt syn på mistillit.

Fakta om kabinettsspørsmål og mistillitsvotum
 • Kabinettsspørsmål er et pressmiddel en regjering kan bruke overfor Stortinget for å få en sak vedtatt.
 • Når en regjering eller et regjeringsmedlem truer med å forlate sin stilling om ikke det nødvendige flertall stemmer for, stiller de kabinettsspørsmål.
 • I Norge har kabinettsspørsmål blitt brukt en rekke ganger. Regjeringene Kåre Willoch i 1986 og Kjell Magne Bondevik i 2000 gikk av som følge av et kabinettsspørsmål som ikke fikk den nødvendige støtte.
 • Et mistillitsforslag kan rettes mot regjeringen samlet eller enkelte av dens medlemmer.
 • Det stilles ikke noe krav til begrunnelse for mistillitsforslaget. Politisk uenighet eller ønske om regjeringsskifte kan være grunnlag for mistillitsforslag. Andre ganger brukes mistillitsforslag som reaksjon på brudd på konstitusjonelle plikter, for eksempel regjeringens opplysningsplikt overfor Stortinget.
 • Dersom mistillitsforslaget får flertall i Stortinget, har regjeringen eller statsrådene vedtaket gjelder en rettslig plikt til å gå av.
 • I norsk parlamentarisk praksis har mistillitsforslag forekommet ofte, men bare få ganger er det blitt vedtatt. Blant de mest kjente er mindretallsregjeringen til Einar Gerhardsen som ble felt i 1963 etter Kings Bay-saken.
 • Kilde: Store norske leksikon/NTB
 

- KrF ba om unnskyldning og har fått det. Først ba Erna Solberg om unnskyldning, så ba kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner om unnskyldning og til slutt ba også justisminister Sylvi Listhaug om unnskyldning etter en kanossagang i Stortinget, sier Wiseth.

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug (KrF) fra Trøndelag er med på å avgjøre regjeringens videre skjebne: - Jeg er veldig bekymret. Det er en alvorlig situasjon

- Listhaug skulle ikke ha gjort det

Han mener hun aldri skulle ha postet det hun gjorde på Facebook og viser til at justisminister Sylvi Listhaug fredag 9. mars la ut et bilde på Facebook av maskerte soldater med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Han mener dette er en ordbruk som ikke hører hjemme i politikken. Han reagerer også voldsomt på måten folk flest ordlegger seg på i sosiale medier og er glad han selv ikke er politiker lenger.


Dette er Listhaug-saken

Den mye omtalte facebookposten fra Sylvi Listhaug. Hun har nå slettet den.   Foto: skjermdump

 • Fredag 9. mars postet justisminister Sylvi Listhaug et bilde på Facebook av maskerte soldater med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».
 • Hun reagerte på at Arbeiderpartiet med flere ikke støttet regjeringens forslag om å ta statsborgerskapet fra fremmedkrigere uten rettslig behandling først.
 • Senere slettet Listhaug facebookposten fordi hun manglet rettigheter til å bruke bildet.
 • Torsdag 15. mars ble hun presset av Stortinget til å unnskylde seg og måtte på talerstolen fire ganger før opposisjonen var fornøyd.
 • Fredag 16. mars mottok hun et blomsterhav etter facebookaksjon, blant annet på gruppa «Slå ring om Norge».
 • Tirsdag stemmer Stortinget over et mistillitsforslag mot Listhaug.

LES OGSÅ: Demonstrasjon til støtte for Listhaug foran Stortinget

- Folk mister folkeskikken

- Folk mister rett og slett folkeskikken på sosiale medier. Det er en utskjelling fra alle sider av politikken som går over alle støvleskaft. Folk må ta en pause fra internett og sette seg ned og skjemmes, sier han.

- Men nå handler det om hvilken regjering landet skal ha. Nå dreier det seg ikke om Sylvi Listhaug, og KrF har fått den unnskyldningen partiet ba om.

LES OGSÅ: Erna Solberg truer med å gå av

På forsiden nå