Har samlet inn over elleve millioner kroner i helga

Leger uten grenser har fått en kjempepengegave i helga. Det hele startet med en frustrert fyr i Trondheim fredag.

Det startet med en facebookpost av Sjur K. Almskår fredag.   Foto: aagot opheim

Saken oppdateres.

I løpet av helga har aksjonen fått navnet #mittfolk. Klokka 23.30 søndag kveld hadde de passert elleve millioner kroner, gitt av 53 000 mennesker.

Det startet med en facebookpost av Sjur K. Almskår fredag. Han reagerte på at Sylvi Listhaug fikk et hav av blomster etter at hun måtte be om unnskyldning i Stortinget dagen før.


Dette er Listhaug-saken

Den mye omtalte facebookposten fra Sylvi Listhaug. Hun har nå slettet den.   Foto: skjermdump

  • Fredag 9. mars postet justisminister Sylvi Listhaug et bilde på Facebook av maskerte soldater med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».
  • Hun reagerte på at Arbeiderpartiet med flere ikke støttet regjeringens forslag om å ta statsborgerskapet fra fremmedkrigere uten rettslig behandling først.
  • Senere slettet Listhaug facebookposten fordi hun manglet rettigheter til å bruke bildet.
  • Torsdag 15. mars ble hun presset av Stortinget til å unnskylde seg og måtte på talerstolen fire ganger før opposisjonen var fornøyd.
  • Fredag 16. mars mottok hun et blomsterhav etter facebookaksjon, blant annet på gruppa «Slå ring om Norge».
  • Tirsdag stemmer Stortinget over et mistillitsforslag mot Listhaug.

I løpet av noen kveldstimer hadde en gruppe mennesker bestemt seg for å samle inn penger til Leger uten grenser. Nå har det kommet inn over elleve millioner kroner og det fortsetter å komme inn penger.

LES OGSÅ: En aksjon på sosiale medier har samlet inn 550.000 kroner til formidlings- og læringssenteret på Utøya.

Leger uten grenser: Veldig takknemlige

- Det er sjokkerende, overraskende, ufattelig og overveldende. Det er fantastisk med en sånn hjertevarme, sier kommunikasjonssjef Nils Mørk i Leger uten grenser. Organisasjonen samler hvert år inn cirka 400 millioner kroner i Norge. Han er ydmyk for denne uventede støtten og forteller at leger uten grenser aldri før har fått så mye penger i en innsamling de selv ikke har tatt initiativ til.

- Det er veldig hyggelig. Vi er veldig takknemlige. Det er fint å være en organisasjon så mange stoler på. Dette viser verdien av å være politisk nøytrale. Nå har vi fått frie midler som vi kan bruke der det trengs mest, sier den takknemlige kommunikasjonssjefen.

LES OGSÅ: Utøya-overlever anmelder trusler etter blomster-kritikk

LES OGSÅ: I et nytt Facebook-innlegg tar justisminister Sylvi Listhaug (Frp) avstand fra hatefulle ytringer, hets og rasisme.

Ubeskrivelig

- Det er helt ubeskrivelig, sier Sjur K. Almskår. Klokka 18 fredag la han ut innlegget sitt på Facebook. To døgn etterpå har det ført til en uhorvelig sum penger.

- Vi får inn 196 000 kroner i timen i snitt. Og hver giver gir 210 kroner hver, forteller han at han har regnet ut.

- Hva gjør dere nå?

- Vi har bestemt oss for at det er ingen grunn til å stoppe så lenge det fortsetter å komme inn penger hver eneste time, sier Sjur K. Almskår.

LES OGSÅ: Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug (KrF) fra Trøndelag: - Jeg er veldig bekymret. Det er en alvorlig situasjon

På forsiden nå