Klokken 16.30 onsdag ettermiddag åpner dørene ned til kjelleren på Saupstadsenteret.

Les også: Jubler for ny storstue på Saupstad

På en rekordvarm dag er det ikke akkurat kø utenfor. Men Can S. Kizilirmak (18) og Awo Ahmed Sugulle (16) kommer innom for å fortelle om kurset «Ung leder Saupstad/Kolstad», som de har tatt.

- En del barn som bor her, har ikke så mange å se opp til. Vi kan lede dem ved å vise hva vi gjør og vise tillit, så de ikke finner på noe annet tull, forteller sier Awo Ahmed Sugulle (16) Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Vi lærte blant annet hvordan man snakker foran folk, å arrangere møter, å skrive søknader og å gi førstehjelp. Det handler om å bli bedre for seg selv og for barn og unge rundt seg. En del barn som bor her, har ikke så mange å se opp til. Vi kan lede dem ved å vise hva vi gjør og vise tillit, så de ikke finner på noe annet tull, forteller 16-åringen.

Får statlig støtte

«Ung leder» på Boxåpner er ett av de elleve tiltakene som nå får statlig støtte gjennom tilskuddsordningen mot barnefattigdommen.

Holdninger: - Bekjempelse av fattigdom handler ikke bare om økonomi, men også om holdninger, sier leder av kulturenheten Egil Furre. Her sammen med miljøterapeut Annabel D. Gåsterud. Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Prosjektet handler ikke direkte om fattigdom, men om å gi unge muligheten til å bli ressurspersoner og ledere i eget og andres liv, sier leder av kulturenheten Egil Furre.

- Bekjempelse av fattigdom handler ikke bare om økonomi, men om holdninger. Nav kan komme med økonomiske tiltak, vi kan jobbe med holdninger og mestring, sier Furre.

Les også: Elever viste finansministeren smartpulten

Can S. Kizilirmak (18) har hatt nytte av kurset.

Kizilirmak (18) har brukt det han lærte på kurset i praksis:

- Ja, blant annet til å starte opp prosjekter i kulturforeninga, forteller Kizilirmak, og sikter til Mevlana kulturforening som huser moské og en slags fritidsklubb.

- Hva tenker du om at 2500 barn og unge i Trondheim lever i familier med lav inntekt?

- Det er sikkert mange av dem som kom som flyktninger. Det er ikke bra, men det er også sånn at familiene må ta initiativ til å komme seg i jobb, sier 18-åringen, som selv arbeider i familiebedriften på Orkanger.

Sugulle sier det er viktig med gratis tilbud, som Boxåpner:

- Mange har ikke like bra råd, så det må være et tilbud til dem. Det behøver ikke å være folk med ordentlig dårlig råd, men kanskje man går på en idrett som koster penger, så må det andre man gjør være gratis, sier hun.

Les også: Vil stille krav til kulturarrangører – makspris på billetter mulig løsning

- Får ikke gjort alt

Boxåpner søkte egentlig om 750000 kroner, men fikk altså innvilget 350 000 kroner.

- Det betyr at vi får gjort noe, men ikke alt, sier Furre.

- Det oppleves som veldig synd at vi ikke fikk penger til «Ung voksen»-prosjektet vårt. Det er en viktig oppgave å nå de som er over 18 også, sier miljøterapeut Annabel D. Gåsterud.

Kanskje kan det likevel bli et redusert tilbud med kommunale midler.

Les også: Frykter at de unge blir marginalisert og stående utenfor