- Til vanlig rydder vi skog for ulike arbeidsgivere. Nå har gutta fått en ny og spennende oppgave, forteller daglig leder i Hogst, Børge Hergren.

De siste dagene, og kommende ukene, er det travelt for gutta hos den sosiale entreprenøren Hogst. De skal blant annet lage flere benker, stoler, bord, serveringsbrett og dekorasjoner til Bryggerifestivalen i Trondheim.

LES OGSÅ: Hogst-gjengen søker nye oppdrag

Unik festival – unike møbler

Kommunikasjonsansvarlig for Bryggerifestivalen, Kristine Rise, forteller at tre har spilt en stor rolle i festivalen tidligere og. Nå skal det gi et enda mer unikt preg.

- Vi føler samarbeidet er et positivt løft for Bryggerifestivalen. Den har alltid vært veldig unik i seg selv, og da er det flott å kunne jobbe med en slik unik gruppe som Hogst er, fortsetter Rise.

LES OGSÅ: Nå blir det øl å få i skolegården

Hun legger til at ølbrygging tar lang tid, noe som også treverk trenger. Ofte har ølbryggerne følt seg som hjemme i interiøret under festivalen.

- Det har vært utrolig morsomt å samarbeide med Hogst. Vi ønsker gjerne å vise frem hva man kan gjøre med trær, som normalt sett ikke blir brukt til noe annet. Det har gutta i Hogst vært utrolig positive til.

Tidligere har Bryggerifestivalen hatt litt lite plass å boltre seg på. På grunn av ombyggingen på Torget, har de måttet flytte på seg.

- Nå har vi mulighet til å utfolde oss mye mer enn tidligere. Gutta i Hogst har bykset ut i store utfordringer, og jeg gleder meg til å se sluttresultatet, legger Rise til.

Arkitekter fra NTNU

Bryggerifestivalen og Hogst har også fått hjelp fra arkitektstudenter fra NTNU. Nå er det kun Nora Stønstlien (24) som fremdeles jobber med prosjektet.

- Jeg synes det er veldig morsomt og hyggelig å få være med på dette. Jeg tror det blir stilig når vi blir ferdige, forteller Stønstlien.

Hun har vært med og designet møblene og dekorasjonene som skal brukes under festivalen.

- Dette er på en måte sommerjobben min. Jeg fikk vite det gjennom skolen, og fant raskt ut at dette var noe jeg hadde lyst til.

Bryggerifestivalen har også vært med i planleggingen av møblene, og kommunikasjonsansvarlig Kristine Rise roser studentene og Hogst.

- Vi har hatt et strålende samarbeid med både Hogst og arkitektstudentene som har jobbet med prosjektet. Vi har kommet med ideer og ønsker, og arkitektene har tegnet i vei.

Over 60 personer ønsker jobb

Hogst AS er et samarbeid mellom Trønderenergi og Røde Kors. De rydder i utgangspunktet lavspentlinjer til TrønderEnergi, og annen skog til daglig. De siste årene har flere ønsket jobb, og færre oppdrag har meldt seg.

- Med tanke på regjeringens inkluderingsdugnad, så håper vi at flere arbeidsgivere benytter seg av de sosiale entreprenørene og. Det hjelper ikke oss de lovordene politikerne kommer med, vi trenger forutsigbarhet og fysiske oppdrag, legger daglig leder Børge Hergren til.

De siste månedene har de vært på mange ulike oppdrag, og ser på muligheter for å utvide til både riving av hus, maling og andre oppdrag. Hogst har blant annet vært på Frøya for Telenor, flere uker på Oppdal og har også tatt på seg oppdrag for privatpersoner. Problemet er at det fremdeles er for lite.

- Over 60 personer har vært i kontakt med oss det siste året med ønske jobb. Vi har dessverre ikke oppdrag nok til å ansette de, og det er utrolig synd.

Auksjoneres bort

Etter at festivalen er ferdig, skal møblene auksjoneres bort gjennom en internettbasert auksjonsside.

- Vi håper at flere kjøper møblene i ettertid. Det har vært stor læring i å lage dem, legger Hergren til.

Bryggerifestivalen åpner dørene 02. august i sammenheng med Trøndersk matfestival. I år fyller de uteområdet til Katedralskolen i Trondheim. Her skal flere internasjonale, nasjonale og trønderske bryggeri ha salg av alkohol hele helgen.

Daglig leder Børge Hergren er på utkikk etter flere oppdrag som kan bidra til at driften fortsetter. Foto: Terje Svaan
En av de 11 ansatte i Hogst. Her på en trestubbe som skal bli til en røff benk. Foto: Terje Svaan