Utne, som er bystyremedlem for Høyre og tidligere taxisjåfør, har tidligere gått alle gatene i Trondheim og sovet i lavvo på Torget i en uke. Hans nyeste stunt innebærer en velsignet elsykkel, et indisk barnehjem og en 10 000 km lang sykkeltur.

Den 1000 mil lange sykkelturen gjør han til inntekt for et barnehjem i India, drevet av stiftelsen Concerned for Working Children (CWC).

- Det hele startet med at jeg som taxisjåfør fikk en indisk kvinne som passasjer. Hun var leder for CWC og inviterte meg til India. Da dro jeg ned og hørte på barnearbeidere som fortalte sine historier. Siden har jeg vært engasjert i barns rettigheter og barns rett til å bli hørt.

På reisen vil han ha besøkt tolv land og tilbakelagt om lag 10 000 kilometer. Foto: Christine Schefte

Lite trening i forkant

Treningen i forkant av turen har vært manglende som følge av sykkelproblemer, men Utne lar seg ikke stoppe av den grunn.

- Jeg har stor viljestyrke, og er bestemt på at dette skal jeg klare. Det sagt så vet jeg jo ikke helt hva jeg gjør. Man ser ikke mange som sykler 10 000 km, og de som gjør det er gjerne mye sprekere enn meg. Jeg er jo en avdanket taxisjåfør.

- Trondheims mest kreative politiker

Politisk redaktør i Adressa Tone Sofie Aglen går forbi idet Utne forteller om reisen.

- Kjetil er uten tvil den mest kreative politikeren i Trondheim. Ikke bare med sprell, men også med forslag og politikk, sier Aglen.

Utne har fått permisjon fra bystyrevervet for å kunne gjennomføre reisen.

- Jeg er trolig den første i et folkevalgt verv som har fått permisjon for en sykkeltur.

Kuriøs sykkel

Sykkelen er en trehjulet elsykkel. Utne får ofte spørsmål om ikke elsykkel er juks.

Sykkelen som skal frakte Utne til India er velsignet i Hoeggen kirke. Foto: Christine Schefte

- Hvis det er noen som vil sykle samme strekning uten elsykkel er de hjertelig velkommen.

Strømdrevet eller ikke, vil sykkelen være en kritisk suksessfaktor.

- Om sykkelen og elmotoren skulle svikte er det ikke enkelt å få det reparert i mer grisgrendte strøk. I Iran er det ikke mange på elsykkel, ler Utne, som legger til at han egentlig ikke har peiling på sykkel.

Magne Køste ved Sport Support har hatt sykkelen inn til service og forteller Utne hva han bør være oppmerksom på under sykkelturen. Foto: Christine Schefte

143 dager i sykkelsetet

Reisen starter klokken 15.00 på Gamle Bybro tirsdag 17. juli, og Utne planlegger å komme frem 6. desember klokken 11.00 i Bangalore. På turen vil han ha tilbakelagt om lag 10 000 kilometer og besøkt tolv land. I valg av reiserute har han tatt enkelte forholdsregler.

- Jeg skal unngå Syria, sier han lattermildt.