Mener det må snakkes mer om 22. juli

AUF-leder i Trondheim, Gjermund Bungum Gorset, sier at man må minne hverandre på hvor farlige de høyreekstreme kreftene er.

Talte: AUF-leder Gjermund Bungum Gorset holdt appell ved minnestedet ved Vår Frue Kirke i Trondheim.  Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

Gorset var en av talerne under søndagens 22. juli-markering ved minnestedet i Tordenskioldparken i Trondheim.

Rundt 100 personer markerte at det var syv år siden terrorangrepet mot AUFs sommerleir på Utøya og mot regjeringskvartalet i Oslo.

- Det kommer nå en generasjon som ikke husker den dagen. For dem vil alltid 22. juli vil være historie, sa Gorset til de fremmøtte.

- Da blir det viktig å ikke bare fortelle en historie om et terrorangrep, men også fortelle historien om et land som svarte hat med kjærlighet, sa han.

Sang: Artistene Hans Bollandsås og Helene Misund opptrådte under markeringen.  Foto: Vegard Eggen

- Ikke en ulykke

AUF-lederen sier til Adresseavisen at han ønsker at det skal bli snakket med om denne dagen fremover.

- Det er viktig at vi snakker om det som skjedde. Ikke som en ulykke, men som et målrettet angrep utført av noen med fascistiske holdninger, sier Gorset, og sier at man lenge har vært redd for å gjøre nettopp dette.

Han mener Facebook-meldingen fra daværende justisminister Sylvi Listhaug, som sa at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», var et eksempel på retorikk som bygger opp under slike høyreekstreme krefter.

Meldingen førte til at Listhaug måtte gå av, og før det hadde hun beklaget den i Stortinget. Men Gorset mener den var et eksempel på at folk har glemt hva terrorangrepet handlet om.

- Vi skal ikke være redd for å trekke 22. juli-kortet. Vi skal bruke det og snakke om det, hvis ikke så glemmer vi, sier han.

Sorg: Syv år har gått siden terrorangrepet mot AUFs sommerleir på Utøya og mot regjeringskvartalet i Oslo  Foto: Vegard Eggen

Delte ut pris

69 personer ble drept av Anders Behring Breivik på Utøya, mens åtte personer ble drept av bomben han plasserte ved regjeringskvartalet i Oslo.

På minnemarkeringen i Trondheim talte også fungerende ordfører Ola Lund Renolen (MDG), mens artistene Hans Bollandsås og Helene Misund opptrådte.

22. juli minnepris ble også utdelt til elevrådet ved Thora Storm videregående skole, for deres engasjement i Abbasi-saken om den afghanske familien som skal sendes ut av Norge.

Markeringen ble avsluttet med at det ble lagt ned roser ved minnesmerket.

Blomster: AUF-leder Gjermund Bungum la ned en rose ved vannspeilet på minnestedet i Tordenskioldparken. Til høyre for Gorset står fungerende ordfører Ola Lund Renolen som også holdt tale.  Foto: Vegard Eggen

Kranser og taler

Det var også minnemarkeringer i Hommelvik, Levanger og Orkdal søndag ettermiddag.

Kristine Sandberg holdt tale og lagt ned krans under minnemarkeringen i Levanger. Kristine fikk hjelp av dattera Freja Sandberg Letnes på 3 år.  Foto: Leif Arne Holme

 

I Levanger holdt Kristine Sandberg holdt tale og la ned krans for de om lag 200 fremmøtte. Kristine Sandberg er leder i støttegruppa for 22. juli i Nord-Trøndelag. samt styremedlem i den nasjonale Støttegruppa for 22. juli.

Om lag 200 møtte frem i Levanger der Kristine Sandberg holdt tale og la ned krans.  Foto: Leif Arne Holme

 
På forsiden nå