Fredag morgen klokka 06.00 var Helse- og overdoseteamet i Trondheim i gang med dagens arbeidsdag. De hadde med seg hvit krittspray, sjablonger og en dyster statistikk i sekken.

John Petter Jamt, fagleder og psykiatrisk sykepleier ved teamet, forteller at de har malt 64 kors rundt omkring i Trondheim. Ved korset står det kjønn og alder som representerer en person som har mistet livet i en overdose de siste ti årene i Trondheim kommune.

- Vi har gjort et skikkelig stunt i år. Vi måtte finne en måte som røsket og rev i folk, sier han.

Blant blomster og kors: Den internasjonale overdosedagen ble markert på visuelt vis av Helse- og overdoseteamet.

- På Europa-toppen

De søkte dermed om å få tillatelse til å spraye hvite kors på to svært trafikerte steder i Trondheim. Gågata Nordre gate i Midtbyen og Verftsbrua, som på folkemunne blir kalt Blomsterbrua, på Nedre Elvehavn.

Rundt 260 personer dør av overdose hvert år i Norge. I fjor var det nærmere 300 overdosedødsfall, noe som er et ekstremt tall ifølge Jamt.

- Vi ligger på en ganske så tragisk pallplassering i Europa når det gjelder overdosedødsfall. I Trondheim er det mellom fem og ti personer som dør av overdoser hvert år, forteller han.

Grytidlig: Korsene ble malt tidlig fredag morgen mens sola var i ferd med å stå opp.

Så langt i år, altså mellom 1. januar til 31. august har det vært registrert 38 overdoser, og fem av disse endte med dødsfall.

- Det er en overvekt av menn og du finner overdosedødsfall i alle aldersgrupper. Hovedtyngden ligger nok likevel i slutten av 30-årene og starten av 40-årene. Det er også en del overdoser blant unge folk i 20-årene som prøver nye ting, og så har de uflaks, forklarer Jamt.

Kjønn og alder: Budskapet om at korsene representerer en bestemt bruker, blir ekstra tydelig med kjønn og alder ved siden av.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Gjengmiljø i Oslo vokser på hasjsalg i Trondheim

- Helt vilt

De fleste overdosedødsfall skyldes inntak av rusmidler med sprøyte. Mange bruker morfinlignende preparat, for eksempel heroin, dolcontin og fentanyl, som fører til at man slutter å puste.

Jamt opplyser at det alltid har vært markeringer i forbindelse med overdosedagen, men det er ikke alltid at virkemidlene har vært så synlige.

- Det er kanskje litt drøyt å markere med kors i gatene, men dette er et kjempestort samfunnsproblem. Det er en realitet vi går i hver dag, og det kan man ikke lukke øynene for, sier han.

- At det dør mellom fem og ti personer i Trondheim kommune hvert år på grunn av overdose er meningsløst. Det er faktisk helt vilt, og det er på tide at vi får oss en vekker, mener han.

Konkret person: Bak hvert kors finnes det en faktisk person som døde av overdose i Trondheim kommune.

- Folk stopper opp

At virkemidlene fikk folk til å stoppe opp, var det ingen tvil om. Både syklister og gående senket farten for å få med seg hva som skjedde.

- Vi har allerede fått en god del reaksjoner. Noen synes det er dyster og lurer på hva det er. Idet vi sier at det er markering av verdens overdosedag, så trenger vi ikke si mer, sier Jamt.

- De blir enda mer rystet når de skjønner at korsene representerer en bestemt person som er fra Trondheim, legger han til.

De har holdt kortene ganske tett til brystet, og har ikke nevnt det for så veldig mange i miljøet. Jamt forteller at han har fått noen få reaksjoner fra brukere.

- Vi har ikke nevnt korsmalingen for så mange i forkant, fordi vi ønsket at det skulle slå litt. De få brukerne jeg har snakket med, synes det er helt topp. Samtidig kan de også bli litt trist fordi de blir påmint hvilke farer livet de lever bringer med seg. Dessuten kan personen bak korset være noen de kjente godt, forklarer Jamt.

Gågate med kors: I en av byens mest populære handlegater, Nordre gate, ble det også malt kors i bakken.

LES MER: Følger med på det mørke nettet for å finne narkotika som skal til Trondheim

- Tøff jobb

Helse- og overdoseteamet blir varslet via nødnettet dersom det er mistanke om en overdose. Da rykker teamet ut, enten ved å løpe, sykle eller kjøre. I første omgang bistår de med livreddende arbeid, og så er det oppfølging av både bruker og pårørende.

- De gangene det ikke går bra så er det gjerne en oppfølging av de pårørende som kan vare i mange år. Det er en stor og viktig del av jobben vår. Det er ofte verdifullt for pårørende å høre hvordan hverdagen til den avdøde har vært. Det kan lette sorgarbeidet, sier han.

Den aller tøffeste delen av jobben er når noen dør av en overdose.

- Svært ofte mister vi noen vi har stått nær i mange år. Kanskje kjenner vi også de pårørende godt. Samtidig er dette en veldig takknemlig gruppe å jobbe for, og det handler om å gjøre små ting for å få hverdagen deres til å bli litt enklere samtidig som vi passer på helsa til brukerne, sier Jamt.

Mellom klokka 14 og 15 fredag ettermiddag er det markering i Tordenskioldsparken ved Vår Frue Kirke. Da blir det appeller, musikk og ett minutt stillhet.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter