Presisering: Det er Bane Nor som styrer svingbrua ved Skansen.

En oppgitt prosjektleder for Trondheim maraton, Morten Rasch Eliassen, sukker når han forteller om problemene som rammet de aller raskeste løperne på fulldistansen.

Her kan du se bildene Adresseavisens fotograf tok fra løpsfesten i Midtbyen lørdag formiddag.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Vi har hatt dialog i forkant for å sørge for at noe sånt ikke skal skje, så skjer en slik glipp likevel. Her må det ha vært en åpenbar kommunikasjonssvikt, sier han.

Sinte løpere

Elisassen forteller at de beste og raskeste løperne i helmaraton, kom løpende mot brua da den plutselig gikk opp på grunn av en båt som skulle krysse under brua. Ca tjue sinte løpere fikk løpene sine delvis ødelagt og måtte pent finne seg i å vente.

- Hvilke reaksjoner har dere fått på det som skjedde?

- Vi har fått sinte kommentarer der og da, men vi regner med at det kommer klager i ettertid. Ennå er det egentlig få som har fått det med seg, sier Eliassen.

Nå vil arrangørene diskutere hva de skal gjøre for å kompensere løperne som ble rammet.P

Bildet viser maratonløpere i Midtbyen tidlig i løpet lørdag. Foto: Kim Nygaard, Adresseavisen

Åpnet på bestilling

Adresseavisen kontaktet lørdag ettermiddag havnevakta, som er kjent med at brua ikke skal åpnes under arrangementet. Trondheim havn opplyser at de har påpekt til arrangøren at de må ha kontroll over bruene som løperne skal passere. Havnevakta viser til at det er Bane Nor som styrer både jernbane- og svingbrua ved Skansen, og er ikke kjent med at sistnevnte har vært åpnet.

Vakthavende pressevakt, Harry Korslund, hos Bane Nor, var ikke kjent med saken da Adresseavisen tok kontakt. Etter å ha sjekket med den lokale togledelsen i Trondheim, bekrefter Korslund at gangbrua ble åpnet lørdag formiddag.

- Fikk ikke informasjon

Korslund forteller at det praktiske opplegget går som følger: Det er forskjellige «vinduer» i løpet av en dag, altså tidspunkter, båter kan passere. Skal en båt gjøre det, må de melde ifra - eller bestille åpning - til Bane Nor, mer eksakt togekspeditøren. Det er kun på disse tidspunktene båter kan passere.

Det skal ifølge Harry Korslund ikke ha kommet noe informasjon eller beskjed til togekspeditøren at brua ikke kunne åpnes mellom disse tidspunktene i dag, lørdag, på grunn av Trondheim maraton.

- Den nærliggende forklaringen er sannsynligvis at noen som burde gitt beskjed ikke har gjort det, og det har ført til at man ikke hadde annen bakgrunnsinformasjon å forholde seg til enn det ordinære: Åpne brua på vanlig måte innenfor de gitte tidsrammenne, sier han.

- Uavhengig av årsak og uavhengig av hvem som ikke har gjort det de burde gjort, vil jeg tro mange har forberedt seg godt og grundig på å delta i Trondheim maraton. Det er kjedelig å oppleve noe slikt uansett bakenforliggende årsak, sier Korslund videre.

Pressevakten opplyser at de nå har tatt en beslutning om at ett av de «vinduene» brua kan åpnes lørdag, ikke vil bli åpnet selv om det kommer bestillinger fra båtførere. Det er mellom klokken 17.45 og 18.00. Den første muligheten til å passere med båt vil da bli i tidsrommet mellom 19.05 og 19.35, forteller han.

Vil diskutere kompensasjon

- Det var ikke så mange som ble rammet, men dette er ting som ikke skal skje. Men det skjer jo. Det skjedde jo også noe under sykkel-VM i Bergen, sier prosjektleder for løpet, Eliassen.

Det er ikke første gang Trondheim maraton har problemer. I 2016 ble det skandale da det ble oppdaget at maratonløypene var for korte, noe som førte til kraftig kritikk. Da var omlegging den siste uken, på grunn av gravearbeid, årsaken til tabben.

- Vi jobber jo hele året med å sørge for at arrangementet blir best mulig. Jeg la meg flat i 2016. Jeg kan ikke gjøre annet enn å beklage nå. Jeg kan jo ikke grave meg ned, sier Eliassen.