Safe med radioaktive stoffer fra NTNU på avveie

NTNU frykter at safen er stjålet og advarer om at den kan utgjøre en helsefare.

Safen som er etterlyst inneholder tre radioaktive isotoper som kan være helseskadelig.   Foto: NTNU

Saken oppdateres.

I løpet av sommeren skulle en safe med radioaktive stoffer fraktes fra Kalvskinnet til Gløshaugen i forbindelse med flytting av fagmiljø på universitetet i Trondheim.

- I utgangspunktet trodde vi at safen var blitt levert på feil sted, men nå mistenker vi at den er stjålet, sier fungerende kommunikasjonssjef Jan Erik Kaarø ved NTNU.

LES MER: Evakuerte bygg ved NTNU for å destruere brannfarlig stoff

- Ikke bryt opp

Safen inneholder et preparatsett med små mengder radioaktivt innhold som er godkjent for bruk i videregående skole. Det er tre beholdere med radioaktive isotoper av stoffene strontium, americium og cesium.

- Undervisningssettet brukes på forkurs ved universitetet, opplyser dekan Geir Egil Dahle Øien ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk.

- Hvor farlig er dette?

- Innholdet i intakt form vil ikke medføre helseskadelige stråledoser. Det er kun farlig hvis beholderne aktivt ødelegges, og innholdet inhaleres eller sniffes. Vi ber likevel om at man ikke prøver å åpne den hvis man finner safen, sier Øien.

- Vi ber om at den som har safen ikke forsøker å bryte den opp. Levér den tilbake til NTNU, oppfordrer Kaarø.


Tips oss! Har du bilder, video eller opplysninger?

Telefon: 464 07 200 webred@adresseavisen.no


- Tar det på største alvor

- Vi tar dette på største alvor og er veldig lei oss for at dette skjedde. Vi vil gå gjennom våre rutiner ved flytting av slike stoffer, men det er ikke hver dag vi flytter et helt fagmiljø, sier dekan Øien.

Safen ble savnet 10. august og det ble meldt inn til Statens strålevern fredag 31. august. Safen har dimensjonene 38 cm x 30 cm x 30 cm. Dette er utstyr som ikke kan kjøpes av privatpersoner, men som kan kjøpes av alle skoler uten noen form for klarering eller godkjennelse.

Slik ser ampullene med de tre radioaktive isotopene ut. NTNU ber om at safen leveres tilbake.   Foto: skjermdump

LES MER: NTNU henter ned drivhus som har vært i verdensrommet i 12 år

- Ønsker tips

Det farligste stoffet i safen er americium (Am-241). Dette er samme stoff som benyttes i ioniske brannvarslere. Så lenge safen er uåpnet og innholdet intakt, er dette ufarlig. 

- Hva slags nytte kan noen ha hatt av dette settet?

- Jeg kan ikke tenke meg noen som helst nytte av dette, sier Øien.

- Hva bør folk gjøre hvis de finner denne safen?

- Varsle politiet, eller oss på NTNU direkte hvis man ser en safe som svarer til beskrivelsen. Vi ønsker tips i saken, sier Øien.

Politiet er varslet og saken vil bli anmeldt.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå