Havstein kirkegård kåret til årets vakreste park

Det er Norske Anleggsgartnere, miljø- og landskapsentreprenører, NAML, som står bak kåringen.

Den utvidede delen av Havstein kirkegård er på 50 mål og har 2240 kistegraver og 3360 urnegraver. Total kostnad er 90 millioner kroner.   Foto: Kjell A. Olsen

Saken oppdateres.

Prisen «Årets grønne park» ble innstiftet og første gang delt ut i 1989. I 2018 er det 30. gang prisen deles ut, og i år går den til Havstein kirkegård i Trondheim.

Anleggsgartnerne Karin Helmine Åsmo og Unni Emilsen fikk diplom og plakett under utnevnelsen.   Foto: Privat

 

Det er særlig to grunner til at nettopp Havstein Kirkegård vant årets pris:

- Parken har høy estetisk og bruksmessig verdi, også sett i forhold til anleggets omgivelser. Det faglige nivået på skjøtsel og drift er høyt. Parken er tilgjengelig for allmenheten, melder NAML i en pressemelding.

LES OGSÅ: - Trondheim får landets vakreste kirkegård

Om prisvinnerne

Havstein kirkegård viser et spenn fra den tradisjonelle kirkegårdsutforming, slik kirkegårder tradisjonelt ble anlagt på midten av 1800-tallet, til en annen og friere terrengforming og en spennende og nytenkende plantebruk på 2000-tallet. Det nye anlegget inkluderer og omslutter den tyske krigskirkegården fra 1943 på en respektfull og verdig måte, begrunnes det videre.

Kornaksene er plantet for å vise tilhørigheten til kornåkeren som lå i området tidligere. I tilegg er det plantet 410 trær, 3600 busker og 24 500 stauder ved kirkegården på Havstein.  Foto: Kjell A. Olsen

Vedlikeholdet av Havstein kirkegård er krevende. Det omfatter alt fra oppfølging av store treplantinger til store plantefelt med blomstrende stauder mot en bakvegg av store grasarter. Kirkegården fremsto sent i august - da sommeren var på hell - som vakker og velstelt. Dette er etter flere sesongers drift.

LES OGSÅ: 11 kulturminner i Trondheim du kanskje ikke visste om

Roses for nytenking

Kirkegårder er ved siden av sitt egentlige formål ofte et mye brukt områder for rekreasjon. Havstein kirkegård innbyr til i særlig grad til ettertanke og opplevelse også med hensyn til kultur og natur. Den ligger skjermet og samtidig i nær tilknytning til store boligområder.

Kirkegården har flere minnelunder, alle ulikt utformet. Minnelundene har plass til rundt 80 navneplater hver.  Foto: Kjell A. Olsen

Som det fremgår av statuttene legges det stor vekt på fagmessig høyt nivå på drift og vedlikehold av anlegget ved siden av bruksmessige og estetiske kvaliteter. Utmerkelsen i år er ment som honnør til Kirkelig fellesråd i Trondheim som har satset på nytenking og kvalitet i kirkegårdsutviklingen.

Samtidig fremheves innsatsen til staben ved Havstein kirkegård som med stor faglig kompetanse og entusiasme har gjort Havstein kirkegård til en perle og en attraksjon på Byåsen i Trondheim, avslutter NAML i sin begrunnelse. 

Havstein kirkegård
  • Anlagt i 1854, tre år før Havstein kirke ble bygget.
  • Under 2. verdenskrig, i 1943, anla tyskerne en krigskirkegård for falne tyske soldater i Norge.
  • Krigskirkegården ble uvidet i 1955, og omfatter 3000 graver. Volksbund Deusche Kriegsgräbefürsorge har vedlikeholdet.
  • Krigskirkegården åpnes for allmennheten i 1960.
  • Kirkegården utvides på slutten av 1990-tallet, blir beplantet med trær og får sin første minnelund for urnegraver.
  • I 2011 blir det vedtatt å utvide kirkegården med 50 dekar.
  • Kirkegårdens nye områder vigsles i 2014.
På forsiden nå