- Historien til alenemoren ga oss lyst til å gi penger til de som har lite til jul

Beslutningen ble tatt på minutter. Da russegruppa Authority leste om alenemoren som bare hadde råd til en julegave hver til barna, var de samstemte: Vi vil gi penger til de som ikke har nok å feire jul med.

Russegave. Russegruppa Authority vil gi 3000 kroner fra dugnadsjobbingen i høst til juleinnsamlingen. Ytterst til høyre de tre i gruppa med de største ansvarsoppgavene: Fra venstre arrangementsansvarlig Kevin Jørgensen, låtansvarlig Artur Rustamov og altmuligmann Preben Tevik. 

Saken oppdateres.

Historien om alenemoren, som Adresseavisen fortalte om i forrige uke, har berørt mange. Den uføretrygdede kvinnen er en av de 1900 søkerne til Adresseavisens juleinnsamling.

LES OGSÅ: Har bare råd å gi julegaver til barna for 40 kroner til sammen

Utfordrer. Russegruppa Authority ved Melhus videregående skole utfordrer andre russegrupper å gjøre det samme som de. Fra venstre arrangementsansvarlig Kevin Jørgensen, låtansvarlig Artur Rustamov og altmuligmann Preben Tevik.  Foto: Terje Svaan

Russegruppe på Melhus videregående skole

En av henvendelsene avisen har fått, kom fra en gjeng med 17 – og 18-åringer ved Melhus videregående skole. 23 av 2019-russen ved skolen har dannet russegruppa Authority.

I novembersola utenfor hovedinngangen på Melhusskolen stiller russegjengen seg opp etter fotografens anvisninger. Aller forrest står de tre i gruppa som har de største ansvarsoppgavene: Arrangementsansvarlig Kevin Jørgensen, låtansvarlig Artur Rustamov og altmuligmann Preben Tevik.

Kevin forteller at det skjedde noe med ham da han leste historien hennes.

Kronikk: Høytid for ensomhet

- Gjorde inntrykk på meg

- Det gjorde inntrykk på meg å lese at det finnes mennesker i Norge, rett i nærheten av oss, som har så dårlig råd at de omtrent ikke kan kjøpe en eneste gave til barna sine. Straks jeg hadde lest artikkelen, la jeg ut et forslag til Authority-gruppa på Messenger om å gi penger, og fikk øyeblikkelig respons. Alle ville være med, sier 18-åringen

Kompisgjengen, som har holdt sammen siden ungdomsskolen, ble allerede i fjor enige om å danne en egen gruppe i russetida.

LES OGSÅ: «Reidar» vet ikke hvor han skal feire julaften i år

Sommerjobb. De fleste av de 23 medlemmene av Authority hadde sommerjobb under Fotball på Kristiansten festning i sommer.  Foto: Privat

Tjener penger på dugnader

Pengene de gir, kommer fra overskudd fra dugnader de har deltatt på i sommer og i høst.

- Det går mye penger i russetida. Russen har vel aldri brukt så mye penger som de gjør nå. Da gjelder det å sikre seg oppdrag vi får inn mye penger på, forteller altmuligmann i gruppa, Preben Tevik.

LES OGSÅ: Trofaste sanitetskvinner gir årlig titusener til juleinnsamlingen

Har solgt kioskvarer og rigget på festivaler

Helt siden i sommer har gruppa deltatt på en rekke arrangementer for å tjene penger til russetida.

- Vi har solgt kioskvarer og vært serveringspersonell på Fotballfeber på Festningen, deltatt i opp – og nedrigging på OBOS-festivalen, vært vaktmannskap og ryddet etter gatefest under Fadderuka og stått i kioskene på Lerkendal i forbindelse med en RBK-kamp. I tillegg har vi solgt dopapir, sokker og gave/bursdagskort og arrangert to russefester, forteller Kevin.

LES OGSÅ: Frelsesarmeen ny samarbeidspartner for juleinnsamlingen


Dugnad. Dugnad under fadderuka i august  Foto: Privat

Spilte inn egen russelåt

Den største utgiften for Authority har vært innspilling av en egen russelåt.

– Vi bestemte oss for en mest mulig proff produksjon og skrev kontrakt med låtskriveren og artisten Soppgirobygget. Vi bestemte tema og hadde muligheten til å påvirke låten underveis helt fra vi tok kontakt og til låten var ferdig i begynnelsen av august, forteller Preben (18).

Sangen ble sluppet på en russefest i slutten av august og ble raskt en lokal hit på Spotify. Antall avspillinger har snart passert 300 000.

I utgangspunktet ønsket Authority å gi pengene direkte til alenemoren, men planen blir endret da Adresseavisen kontakter henne. Hun forteller at artikkelen har ført til at hun allerede har fått flere private gaver.

- Jeg trenger ikke flere ekstra gaver, sier 48-åringen, som oppfordrer de som gjerne vil bidra å gi til Adresseavisens juleinnsamling i stedet.

LES OGSÅ: Jubileum for juleinnsamlingen

Oppfordrer andre russegrupper om å gi til innsamlingen

Det er en oppfordring russegruppa ved Melhus videregående skole slutter seg til. – Vi gir 3000 kroner og oppfordrer alle andre russegrupper om å gjøre det samme. Det helt gull å gi til andre før jul, sier russegjengen.

Alle søkere som får innvilget søknaden til juleinnsamlingen, enten det er enslige, ektepar eller familier, får et gavekort på mat på 1000 kroner. Gavekortet er øremerket til innkjøp av dagligvarer i enkelte butikker.

LES OGSÅ: Ti år med varmestue feires i Vår Frue kirke

Slik søker du

Søknadsskjemaet til Adresseavisens juleinnsamling deles ut ved menighetskontorene og hos Frelsesarmeen. Søknadsfristen for juleinnsamlingen går ut 30. november.

Signert: Engler av glass

Slik gir du penger

Juleinnsamlingen tangerte i 2017 rekorden fra året før på 1,8 millioner kroner.

Bidrag kan gis på bankkonto 4202 24 87412. Giroen merkes juleinnsamlingen og det navnet på giver som skal stå på giverlisten i avisen. Det er også mulig å skrive «Anonym» i giverfeltet.

Det er også mulig å gi på Vipps72606.

LES OGSÅ: - Vi har ikke penger til nye klær og julegaver til barna

LES OGSÅ: - Det føles sårt og veldig nedverdigende

Signert: Fattig i verdens rikeste land

På forsiden nå