Høyre etterlyser flere lokale meningsmålinger

Høyre i Trondheim mener fraværet av lokale meningsmålinger kan være et demokratisk problem.

Statsminister Erna Solberg og Ingrid Skjøtskift (H) da de var med i podcasten til Adresseavisen i Tyholttårnet sist høst. 

Saken oppdateres.

 Også i Oslo er det hittil gjort nokså få målinger før lokalvalget.

- Det er problematisk at vi ikke har mer informasjon om hvordan politiske saker påvirker velgerne i Trondheim. Når vi ikke har den informasjonen, blir det lett trukket konklusjoner om at det ikke skjer endringer, sier Høyres ordførerkandidat Ingrid Skjøtskift til NTB.

Høyresiden har ikke hatt makten i Norges tredje største by siden 2003.

- Men ting behøver ikke være slik de har vært de siste 15 årene. Det er viktig at folk ser at det ikke er hogd i stein at Ap skal sitte med makten i Trondheim, sier Skjøtskift.

LES OGSÅ: Ap og Sp fram – Høyre og Frp tilbake på ny måling

Ulike tall

Pollofpolls følger med på det som gjøres av meningsmålinger i Norge. Ifølge nettstedets oversikter over offentliggjorte målinger, var det fem målinger i Trondheim i fjor, én måling i 2017 og ingen året før det igjen.

For Oslos del var det fire målinger i 2018 og tre året før. Til sammenligning ble det offentliggjort ni målinger i Bergen fjor, men bare to året før. Og det er allerede gjort én måling i 2019.

Både i Oslo og Bergen ser det ut til å bli et jevnt oppgjør mellom høyre- og venstresiden i høstens kommune- og fylkestingsvalg.

Skjøtskift forteller at Høyre i fjor selv valgte å kjøpe en måling for å finne ut mer om stemningen blant velgerne i Trondheim.

- Den målingen vi kjøpte for ett år siden, viste at Høyre var byens største parti. Det resultatet ville ellers ha gått helt under radaren, sier hun.

LES OGSÅ: Hoderisting i Venstre etter Grande-kritikk

Hard konkurranse

Johan Giertsen, en av personene bak pollofpolls, tror årsaken til at Bergen måles relativt ofte, er den intense konkurransen mellom de to avisene Bergens Tidende og Bergensavisen.

- Oslo måles mindre. Sist publiserte måling er fra september. Jeg tror problemet er at få eller ingen medier definerer seg som Oslo-medier, sier han til NTB.

- For en bergenser som undertegnede er det vanskelig å forstå hvorfor ikke Oslo-medier lager politisk stoff som engasjerer om sin egen by.

I Trondheim råder Adresseavisen i stor grad grunnen alene som lokalavis.

LES OGSÅ: - Vi får overraskende stort gjennomslag i Trondheim

- Begrenset problem

Gjertsen regner imidlertid med flere lokale målinger i tiden fremover, ikke bare i Oslo, men også i byer som Stavanger og Trondheim. I tillegg gjør de politiske partiene, som Høyre i Trondheim, en del egne velgerundersøkelser og målinger.

- Slike målinger publiseres bare hvis vedkommende parti ønsker det, sier Gjertsen.

- Samlet sett er det ganske mange målinger i Norge. Lokalt kan det nok i en del tilfeller være et savn at det ikke er flere, men i det store og hele tror jeg det er et begrenset problem, konstaterer han.

- Husk at målinger koster penger. Noen skal betale for dette, og økonomien i mange medier er presset.

På forsiden nå