Tiltale i dobbeltdrapssaken:

- Drepte med kniv og hammer

Påtalemyndigheten varsler at de vil be om dom på tvungent psykisk helsevern for 18-åringen som er tiltalt for å ha drept Reza Alizada (17) og Nasratullah Hashimi (19) i Trondheim.

Her jobber kriminalteknikere på åstedet etter dobbeltdrapet som skjedde i september i fjor.  Foto: Kim Nygård

Saken oppdateres.

Ifølge tiltalen som ble beordret av riksadvokaten 11. mars skal den afghanske 18-åringen gjentatte ganger ha slått kameratene Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) i hodet med en hammer. Han skal også ha knivstukket de to ungdommene flere ganger.

Drapene skjedde i i en leilighet i Prinsens gate i Trondheim mandag 17. september i fjor.

Hashimi døde som følge av skadene han fikk fra knivstikkene, mens Alizada døde som følge av hodeskader, ifølge tiltalen.

- Det er en veldig alvorlig handling – en grov og voldsom hendelse. Det kan man lese ut av tiltalen, sier statsadvokat Kaia Strandjord som skal aktorere straffesaken.

18. mars starter straffesaken mot 18-åringen i Sør-Trøndelag tingrett. Han er også tiltalt for å ha forsøkt å drepe en tredje kamerat (18). Den skadde kameraten rømte fra leiligheten.

LES OGSÅ: Tina Hoem hjalp den skadde: - Han sa at han hadde blitt slått med hammer

Sør-Trøndelag tingrett har satt av åtte dager til hovedforhandlingen.

Mener han var psykotisk

Strandjord opplyser at de sakkyndige mener den tiltalte er psykotisk og at han også var det i gjerningsøyeblikket.

- Han er funnet utilregnelig og kan da – i henhold straffelovens paragraf 20 - ikke straffes. Derfor tas det ut tiltale med påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern.

- Sakkyndigrapporten var forsinket. Var de sakkyndige i tvil?

- Det tok tid før den kom. Om de var i tvil må vi vente til de legger frem sin rapport i retten for å få vite, sier hun, og påpeker samtidig at det er domstolen som skal ta stilling til spørsmålet om tilregnelighet.

LES OGSÅ: Skadd 18-åring forklarte seg om dobbeltdrapet

- Vil konklusjonen fra de sakkyndige få konsekvenser for bevisførselen?

- Bevistilbudet i saken er bredt, og skal belyse situasjonen rundt hendelsen, åstedet, tekniske funn og hver enkelt av de rammede – både den som overlevde og de avdøde. I tillegg skal det føres vitner for å belyse tilregnelighetsspørsmålet. Om retten vil ta imot all informasjon, det tar vi underveis i saken. Det er retten som til slutt bestemmer det, sier statsadvokaten.

Kommunen holdt pressekonferanse: - Dette kom som et utrolig stort sjokk på oss alle

Tiltaltes forsvarer, Tore Angen, opplyser at klienten har avgitt forklaring til politiet.

- Men jeg ønsker ikke å gå detalj på hva han har forklart. Det vil nok komme frem i retten, sier advokaten.

Sør-Trøndelag tingrett har besluttet at den tiltalte 18-åringen skal få forsvarerbistand fra nok en advokat under straffesaken. Dette blir advokat Kolbjørn Lium.

- Vi er likestilte forsvarere. Dette ble besluttet av hensyn til saksforberedelsen. Vi fikk tiltalen sent og det er svært mange dokumenter i saken, forklarer Angen.

Innfører 18-årsgrense

Da Adresseavisen omtalte aktørenes forberedelser til straffesaken nylig, ble det kjent at sakens innhold fører til at rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett får 18-årsgrense.

- Personer under 18 år vil ikke ha adgang til rettslokalene under denne straffesaken. Sakens innhold egner seg ikke for barn under 18 år, sa aktor Kaia Strandjord til Adresseavisen 1. mars.

Nasratullah Hashimi (19) var elev ved Melhus videregående skole.   Foto: Privat

Reza Alizada ble 17 år og var elev ved Heimdal videregående skole.   Foto: Privat

Hun opplyste at det var tingretten som hadde besluttet dette.

LES OGSÅ: Politiet: Ingen øyenvitner til dobbeltdrapene i Trondheim

Straffesaken mot 18-åringen skal gå i sal 101 i Trondheim tinghus. På forhånd har også tingretten bestemt at eventuelle publikummere ikke vil ha adgang til denne salen under forhandlingene. Det etableres imidlertid lyd- og bildeoverføring til et tilstøtende rom, hvor publikum kan sitte, opplyser statsadvokaten.

Statsadvokat Kaia Strandjord.  Foto: Adresseavisen

Tvungen observasjon

Det var i fjor høst Sør-Trøndelag tingrett ba professor i rettspsykologi Kirsten Rasmussen og spesialist i psykiatri Michael Setsaas om å gjennomføre den rettspsykiatrisk eundersøkelse av 18-åringen. I mandatet fra retten ble de sakkyndige bedt om å vurdere om 18-åringen var psykotisk «på tiden for de påklagede handlingene».

LES OGSÅ: Slik oppfatter forsvareren den dobbeltdrapssiktede 18-åringen i politiavhør

De skulle egentlig svare på dette innen 20. november i fjor, men sendte 14. november et brev til tingretten, der de ba retten beslutte tvungen rettspsykiatrisk undersøkelse og observasjon. Bakgrunnen var at «siktede ikke ønsker å samarbeide omkring den rettspsykiatriske undersøkelsen», ifølge en kjennelse fra Sør-Trøndelag tingrett.

I brevet som de sakkyndige sendte, gikk det frem at den da siktede «fremstår påfallende og det er betydelig tvil knyttet til en mulig psykotisk tilstand».

De to unge mennene ble drept i en leilighet i Prinsens gate i Trondheim 17. september.  Foto: Adresseavisen

De sakkyndige mente også at betingelsene for å gjennomføre en slik undersøkelse ved Trondheim fengsel ikke var gode nok «til å kunne fjerne denne tvilen med rimelig sikkerhet», het det videre i brevet til retten.

Michael Setsaas og Kirsten Rasmussen er oppnevnt som sakkyndige og har foretatt en rettspsykiatrisk undersøkelse av den dobbeltdrapssiktede 18-åringen. Her fra en tidligere sak hvor de har vært oppnevnt sammen.  Foto: Adresseavisen

Sør-Trøndelag tingrett konkluderte 7. desember i fjor med at en slik innleggelse av 18-åringen var nødvendig, og 18-åringen har etter dette vært underlagt en flere ukers lang observasjon ved St. Olavs hospital Regional sikkerhetsavdeling Brøset.

Etter det Adresseavisen erfarer, er den tiltalte nå innlagt ved Brøset i varetektsperioden.

Ble skutt av politiet

18-åringen som overlevde det påtalemyndigheten mener var et drapsforsøk i leiligheten i Prinsens gate, flyktet fra boligen før de to kameratene hans ble drept. Det har Trøndelag politidistrikt tidligere opplyst i en pressemelding. I avhør har den fornærmede forklart at «volden var uprovosert», heter det i en fengslingskjennelse.

Ifølge tiltalen ble han slått i hodet med en hammer, slik at han fikk en fraktur i hodeskallen midt på hodet. Han er første vitne ut under drapssaken.

Nødetatene mottok den første meldingen om volden klokken 17.59 denne septemberkvelden. Et overvåkningskamera utenfor leiligheten i Prinsens gate filmet tiltalte da han forlot åstedet fire minutter senere – klokken 18.03. Bare to minutter etter dette kom nødetatene.

LES OGSÅ: Slik rømte den dobbeltdrapssiktede fra åstedet og gjennom Trondheim sentrum

I løpet av de åtte dagene som rettssaken pågår, skal et politivitne blant annet vise en 40 minutter lang film sydd sammen av overvåkningsvideoer som viser hvordan den tiltalte tar seg gjennom byen denne kvelden.

18-åringens ferd endte ved bussterminalen på Trondheim S klokken 18.15. Der oppholdt han seg i 23 minutter, før han ble pågrepet klokken 18.38. Adresseavisen har tidligere skrevet at politiet brukte en spesiell metode for å spore opp mannen. Inne på bussterminalen ved Trondheim S ble den tiltalte skutt i venstre legg med pistol av en sivil politipatrulje.

Den nå tiltalte 18-åringen ble pågrepet på Trondheim Sentralstasjon.  Foto: Adresseavisen

 

Skuddet ble avfyrt fordi 18-åringen var i ferd med å stikke seg selv i magen med en kniv gjentatte ganger. Også dette ble filmet av overvåkningskamera, og skal vises i retten. Pågripelsen skjedde ca. 40 minutter etter at politiet fikk melding om volden.

På dag to av straffesaken skal retten på befaring på åstedet. Leiligheten har stått urørt etter ugjerningene.

På forsiden nå