Fornærmet 18-åring angrep den siktede i retten

Etter en pause i retten gikk den fornærmede 18-åringen til angrep og slo den dobbeltdrapstiltalte 18-åringen fra Afghanistan i ansiktet.

Her har politiet tatt kontroll på den fornærmede, etter at han angrep den tiltalte 18-åringen. Bistandsadvokat Sigrun Dybvad til venstre.  Foto: PÅL SOLBERG

Saken oppdateres.

Politiet fikk raskt kontroll på situasjonen.

- Han fikk seg en smekk. Han gikk bort til ham og ga han en smekk, forklarte aktor Kaia Strandjord til Adresseavisen rett etter hendelsen.

- Veldig spesielt

Den overlevende 18-åringen fulgte torsdag saken, etter at han var borte onsdag. For dem som var til stede i salen, så det ut som om han skulle bort og si noe til tiltalte, som står tiltalt for å ha drept vennene hans.

Ifølge noen av tolkene som sto tett ved situasjonen, slo den fornærmede til tiltalte med knyttet hånd.

Her er aktoratet under drapssaken. Politiadvokat Eli Nessimo (t.h.) og statsadvokat Kaia Strandjord.  

 

To politifolk som sto bak tiltalte da angrepet skjedde, tok da tak i den fornærmede 18-åringen og førte ham raskt ut av salen, gjennom hallen i tinghuset og videre til et annet rom.

Adresseavisen så etter hendelsen at tiltalte ble rød på kinnet. Han er imidlertid ikke skadd.

Afghaneren satt sammen med sine forsvarere da han ble angrepet og ble umiddelbart fraktet bort til et nærliggende rom.

- Vi hadde byttet plass av hensyn til vitnet som skulle forklare seg. Tiltalte satt derfor ytterst da dette skjedde. Det er veldig spesielt det som har skjedd - for å si det mildt, sa tiltaltes forsvarer, Tore Angen.

Her er den tiltalte 18-åringen sammen med sine forsvarere Tore Angen og Kolbjørn Lium. Slik har tiltalte sittet under hele saken, men før et vitne skulle forklare seg torsdag, ble han flyttet ytterst på benken.  

 

- Tidligere har tiltalte kommet sist inn i rettssalen. Hvorfor skjedde ikke det nå?

- Godt spørsmål, svarte Angen.

Advokaten visste ikke at den overlevende 18-åringen var i nærheten av forsvarerbordet før hendelsen skjedde.

- Jeg hørte bare at det smalt, sa forsvareren.

Advokat Kolbjørn Lium, som også forsvarer tiltalte, opplyser at klienten fikk lagt på en ispose på kinnet etter at han ble slått.

- Han sier det går greit å følge saken videre, sier Lium.

LES HER: Dobbeltdrapstiltalt om drapene: - Jeg vet ingenting

- Slo med knyttneven

Bistandsadvokat Sigrun Dybvad opplevde hendelsen på denne måten:

- Min klient gikk rett over til tiltalte og slo ham på høyre kinn. Han sa ikke noe til meg på forhånd.

Hun viser til at klienten er i en ekstrem situasjon.

- Her sitter vi og får servert bevis etter bevis i retten, og har nå kommet til den delen av saken hvor det kommer frem en del følelser. Det er blant annet ansatte som kjente disse guttene som vitner. Det kan ha hatt en innvirkning, ifølge Dybvad.

- Hadde politiet gitt fornærmede tillatelse til å si noe til tiltalte på forhånd?

- Nei, det hadde ikke vært kommunikasjon om dette, uttalte bistandsadvokat Sigrun Dybvad til Adresseavisen etter det som skjedde.

- Ikke avtalt

Politiet er tilstede med flere betjenter under rettssaken. Politibetjent Sand, som har ansvaret for sikkerheten, opplyser til Adresseavisen at det var flere uheldige omstendigheter som gjorde at den fornærmede fikk muligheten til å komme bort til tiltalte. Det ble en forlengelse av pausen på et par minutter hvor mye skjedde i salen samtidig, forklarer han.

- Men politiet var raskt på ham da dette skjedde, påpeker Sand.

 

Like før klokken 11.20, kom retten tilbake til rettssalen etter at angrepet hadde skjedd. Også tiltalte gikk da inn igjen og satte seg mellom sine forsvarere.

- Fornærmede er et annet sted på huset for å komme til hektene igjen, sa sorenskriver Leif Otto Østerbø, før han før lunsj besluttet at den fornærmede 18-åringen ikke får komme tilbake til rettssalen i dag.

- Vi tar en ny runde på dette i morgen, sa han.

Dybvad opplyste rett før klokken 13.00 at klienten hadde dratt hjem.

- Først satte han seg i et tilstøtende rom og fulgte saken på videolink sammen med sine husverter, men nå har han forlatt tinghuset for i dag. Om han kommer hit i morgen er ikke avklart. Det tar vi stilling til i løpet av torsdag kveld, sa Dybvad.

Visitasjon

Forut for rettssaken har både politi og tingrett vært opptatt av sikkerheten til både rettens aktører og tiltalte. Sør-Trøndelag tingrett besluttet blant annet at publikum som skal inn i sal 101 mens drapssaken pågår, skal visiteres ved hjelp av sikkerhetsportal og søkestav. Dette for å hindre at noen tar med seg uønskede gjenstander inn i rettssalen.

På forsiden nå