Hundrevis av «russ» samlet seg på Festningen i Trondheim

En del søppel og noen naboklager, men ingen ubehagelige hendelser. Det er politiets rapport etter at hundrevis av «russ» festet på Festningen i Trondheim lørdag.

Festen foregår på utsiden av muren.  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Hvert år samles hundrevis av «russ» på Kristiansten festning i Trondheim, så også i år. 770 sa delta og 2700 sa at de var «interessert», ifølge Facebook-siden som inviterte til festen.

- Vi fikk inn en melding klokken 14.15 fra en forbipasserende person som hadde observert flere russ som var «dritings». Det er jo ikke russ, men tidligere russ, altså voksne i sine gamle russeuniformer, forklarte operasjonsleder Trond Hangaas i Trøndelag politidistrikt lørdag ettermiddag.

- God stemning

Da politiet dro innom for å inspisere i 14.30-tiden lørdag ettermiddag, var det mellom 200 og 300 folk på stedet.

- Det var god stemning. Vi kommer til å følge området utover kvelden, med å dra innom med patruljer, fortalte Hangaas.

- Har du en oppfordring å komme med?

- Ikke annet enn å oppføre seg som folk flest, sa operasjonslederen.

I 16-tiden lørdag var det full fest utenfor murene på Festningen, mens det var stille og rolig innenfor. Vakter fra militærpolitiet stanset de i russedrakt som forsøkte å gå inn på det indre festningsområdet.

Politiet vil følge med på hvordan festen på Festningen utvikler seg.  Foto: Ståle Langørgen

Lagt i poser

Operasjonsleder Solfrid Lægdheim ved Trøndelag politidistrikt fortalte lørdag kveld at politiet hadde vært innom Festningen flere ganger i løpet av lørdagen.

Da de var innom rundt klokken 19.30, var det bare rundt 50 stykker igjen, opplyste Lægdheim.

- Det lå igjen en del søppel etter dem, men vi har ikke fått tilbakemeldinger om verken hendelser eller dårlig steming, sa Lægdheim.

Da Adresseavisen var innom i 21-tiden var området tomt. Det meste av søppelet var samlet sammen i plastposer, selv om noen tomme flasker og ølbokser fortsatt lå utover.

Lægdheim fortalte at de hadde fått inn en håndfull klager fra naboer til Festningen i løpet av lørdagen.

- Vi har fått klager blant annet på at de gjør fra seg rundt omkring, sa hun, og fortalte at litt av problemene skyldtes at det ikke er noen ansvarlig arrangør.

I 21-tiden lørdag var det meste av søppelet samlet sammen i plastposer.  Foto: Rune Petter Ness

Frykt for uheldige episoder

Flere år tidligere har det vært uro på Festningen i forbindelse med samling av eks-russ. Både naboer og politiet har kunnet styre sin begeistring for arrangementet.

Politiet har blant annet uttrykt bekymring for voldsepisoder og situasjoner som kan føre til overgrep.

På forsiden nå