Advarer mot mye vann i Nidelva

Ekstremnedbør i Tydal fører til at Statkraft i helga kjører ekstra mye vann ned Nidelva.

Brygga ved Nedre Leirfoss står nå under vann som følge av at Statkraft har åpnet slusene.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

- Vi har nå startet ekstra tapping, og vannstanden vil øke utover kvelden. Alle som ferdes langs vassdraget, bør være forsiktig. Vi anbefaler ikke å dra ut med kajakk på Nidelva nå, sier Kåre Hønsi, produksjonssjef i Statkraft Energi, region Midt-Norge.

Mye vann i Selbusjøen

Det var lørdag ettermiddag Statkraft økte volumet på vannmengdene. Årsaken til tappingen er at Selbusjøen er i ferd med å gå over sine bredder.

- Selbusjøen har vært høy lenge, og med den nedbøren og de temperaturene vi har hatt i det siste, har sjøen nådd grensen på 161,3 meter. Med vanlig slusing klarer vi ikke å holde nivået nede, og derfor må vi iverksette mer tapping i Nidelva, sier Hønsi.

Nidelva er en del av Neavassdraget som starter som starter i Tydal og går via Selbusjøen. Natt til lørdag ble det målt 30 mm. nedbør i Stuggusjøen i Tydal, og dette har derfor ført til ekstra trykk på Selbusjøen.

LES OGSÅ: Brannvesenet øver på å redde folk opp fra Nidelva

Advarer båteiere

Lørdag sendte Statkraft ut en advarsel til blant andre Trondheim båtforening og Trondheim og omland fiskeadministrasjon (Tofa) om den økte vannstanden.

LES OGSÅ: Han dro opp årets hittil største laks fra Nidelva

- Vannføringen i Nidelva blir svært høy og kraftig. Alle båteiere oppfordres til å være på vakt, skriver Statkraft i meldingen til båtforeningen.

I og med at laksesesongen er i gang, er laksefiskerne også på plass i Nidelva. Tofa ber nå laksefiskerne om å være varsom langs elva.

Hele helga

Hønsi sier at de lørdag ettermiddag har startet tapping både fra Hyttfossen i Klæbu og fra Bratsberg. Fra begge stedene vil det bli tappet rundt 100 kubikkmeter vann i sekundet, og dette vil komme i tillegg til den vanlige vannføringen på rundt 100 kubikkmeter vann i sekundet.

Fra dammen ved Nedre Leirfoss vil vannføringen dermed bli opp mot 300 kubikkmeter i sekundet, noe som er langt høyere enn normalt.

- Det er ikke uvanlig at vi iverksetter ekstra tapping slik om våren. Dette tåler Nidelva godt, og det er ingen dramatikk i dette. Men det er klart at alle må være forsiktige når de ferdes ved flomstore vassdrag, sier Hønsi.

Han sier at økningen i tappingen skjer gradvis utover lørdag ettermiddag og kveld, og den ekstra tappingen vil foregå 1-1,5 døgn.

LES OGSÅ: Brygge i Nidelva må forsterkes

På forsiden nå