Politiet bekrefter at Abbasi-barnas mor ble fraktet til Tyrkia i bevisstløs tilstand

Det bekrefter Politiets utlendingsenhet (PU) på egne nettsider.

Like før klokken fem lørdag morgen ble mor Atefa Rezaie og to av hennes barn pågrepet i deres hjem på Møllenberg. Videoen viser siste del av pågripelsen. Det er en nabo som filmer.

Saken oppdateres.

Arve Nordtvedt, politistasjonsjef ved sentrum politistasjon i Trondheim, bekrefter det samme til Adresseavisen mandag formiddag. Les intervju med ham om utsendelsen lengre ned i saken.

Nylig mottok de fire i familien Abbasi endelig avslag om opphold i Norge fra Utlendingsnemnda (UNE).

LES HER: Her sendes Abbasi-familien med fly fra Røros

LES HER: - Mor Abbasi har fått helseproblemer, familien er i Istanbul

Bevisstløs tilstand

Adresseavisen var søndag kveld i kontakt med PU angående uttransporteringen av Rezaie. De velger å svare på spørsmålene gjennom å publisere en egen sak på sine nettsider.

Dette var spørsmålet fra Adresseavisen:

- Vi har fått opplysninger om at Atefa Rezaie, som lørdag ble uttransportert fra Trondheim til Istanbul med sine tre barn, skal ha vært bevisstløs før de forlot Norge. Dette skal ha ført til at familien ble fraktet med privatfly til Istanbul, fordi flyselskapene nektet å frakte en bevisstløs person. Stemmer dette?

- Atefa Rezaie og hennes tre barn Yasin, Taibeh og Ehsan Abbasi ankom lørdag kveld Istanbul, hvor de etter planen skulle videre med rutefly til Kabul like før midnatt norsk tid. Dette lot seg ikke gjennomføre på grunn av Atefa Rezaies svekkede helsetilstand. Rezaie gikk inn i en bevisstløs tilstand kort tid etter pågripelsen i Trondheim lørdag morgen klokken fem. Hun var fremdeles bevisstløs ved ankomst Istanbul, skriver PU.

LES HER: - Sender Ehsan Abbasi (16) og søsknene til Afghanistan uten moren

Politiets utlendingsenhet (PU) var på forhånd kjent med Rezaies helsehistorikk som kunne medføre at hun går inn i en bevisstløs tilstand over en viss periode.

Helsepersonell var med på turen

Ifølge PU var helsepersonell derfor med på turen.

- Vi hadde derfor med én lege og én sykepleier ved pågripelsen. Disse ga henne fortløpende medisinsk oppfølging underveis fra pågripelsestidspunktet, under transport med bil til Røros og deretter under flyvningen til Oslo lufthavn. Flyvningen fra Røros til Oslo ble foretatt med innleid charterfly.

Det ble også gjort en «fit for flight»-vurdering av Rezaie før avgang fra Røros, med tanke på om det var medisinsk forsvarlig å la henne bli med på flyvningen.

LES OGSÅ: UNE mener familien har villedet myndighetene og motsatt seg retur - og dermed misbrukt asylinstituttet

Ifølge PU ble det ved ankomst Oslo lufthavn foretatt en ny vurdering.

- Denne ble gjort i samråd med en annen lege. Det var denne legen som fulgte med videre på transporten, mens legen og sykepleieren som var til stede ved pågripelsen ikke ble med videre. Flyvningen fra Oslo til Istanbul ble foretatt med det samme innleide charterflyet.

Videre transport til Kabul

Ifølge PU tok de i Istanbul kontakt på flyplassen med det aktuelle flyselskapet som skulle fly personene og PUs personell videre til Kabul.

- Det ble vurdert at det ikke var medisinsk forsvarlig å transportere Rezaie videre til Kabul i hennes daværende tilstand.

Det ble besluttet å forsøke ny uttransportering med rutefly. I påvente av denne ble personene innkvartert på flyplasshotellet i transittområdet av flyplassen i Istanbul.

Legen hadde i denne perioden observert enkelte forbedringer i tilstanden til Rezaie.

LES OGSÅ: Strinda-elever fortvilt over utsendelsen av klassekameraten Ehsan

Transport tilbake til Oslo

Ifølge PU ble tilstanden til Rezaie ble søndag ettermiddag likevel vurdert til ikke å være tilstrekkelig god til at forsøk på transport til Kabul kunne gjennomføres.

- Det ble derfor besluttet å fly Rezaie tilbake til Norge i et charterfly. Hun ankom Norge i går kveld, og følges nå tett opp av helsevesenet, står det.

- Til tross for den svekkede helsetilstanden til Rezaie, mener PU at det var riktig å forsøke å gjennomføre uttransporteringen og at den har vært foretatt på en forsvarlig måte. Samtidig har PU forståelse for at dette har vært belastende for Rezaie og hennes barn.

LES OGSÅ: Sterke reaksjoner på utsendelse av Abbasi-familien:- De hører hjemme i Trondheim

Men uttransporteringen av de tre barna er ikke avbrutt.

- To av barna er myndige, noe som gjør det mulig å gjennomføre en tvangsretur til Afghanistan. PU kan bekrefte når personene er blitt akseptert tilbake til Afghanistan, eventuelt om uttransporteringen avbrytes, står det videre.

Arve Nordtvedt, politistasjonssjef Sentrum politistasjon i Trondheim, sier det ble brukt håndjern under pågripelsen av Ehsan.   Foto: Mariann Dybdahl

Ble brukt håndjern på Ehsan (16)

På spørsmål til politisjef Arve Nordtvedt om det var etisk forsvarlig å frakte Atefa Rezaie i bevisstløs tilstand, svarer han:

- Det var med helsepersonell med på hele turen, og det ble tatt vurderinger undervegs. Det ble vurdert at det var grunnlag for å fortsette transporten. Dette ble fortløpende vurdert.

- Ifølge søsteren Taibeh ble det brukt håndjern på Ehsan (16) under pågripelsen. Stemmer de?

- Det vet jeg ikke, men det vil jeg anta. Det er normalt å bruke håndjern også ved pågripelse av barn. Årsaken er at man skal hindre at de skal skade seg selv, eller andre. Det er normal prosedyre, svarer han.

- Var det flere arrestasjoner i forbindelse med pågripelsen?

- Vi hadde en innbringelse. Det var en som var sammen med den ene personen under pågripelsen. Han ble pågrepet med hjemmel i Utlendingsloven. Han ble dimittert lørdag formiddag.

Politisjefen sier det selvsagt er en belastning for politiet å foreta en utsendelse av denne typen.

- Det er belastende, men det er også en del av samfunnsoppdraget. Vi komme i befatning med mange belastende oppdrag.

Nordtvedt har tidligere sagt til Adresseavisen at pågripelsen var udramatisk.

- Ingen av de pågrepne ble skadet.
Atefa Rezaie ble fraktet fra Trondheim til Istanbul i bevisstløs tilstand. Det bekrefter politiet. Bildet er fra en demonstrasjon i Trondheim for to år siden.  

Atefa Rezaie ble fraktet fra Trondheim til Istanbul i bevisstløs tilstand. Det bekrefter politiet. Bildet er fra en demonstrasjon i Trondheim for to år siden.  

På forsiden nå