To skoler i Trondheim er best på klimakutt i Norge

Det var knivskarp konkurranse til siste slutt i klima-NM. Norske skoleelever har endret livet og fått til store klimakutt.

Skansen: Elevene Martin Rømma Haagenstad og Asta Marie Plathe har sammen med resten av Skansen videregående Steinerskole redusert utslippene sine i gjennomsnitt med hele 126,7 kg co2-ekvivalenter.   Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

I klassen for små skoler sto kampen mellom Skansen videregående Steinerskole i Trondheim og Sogn Jord og hagebrukskule i Vestland fylkeskommune. Først ved midnatt var det klart at elevene på Skansen hadde redusert utslippene sine mer enn det elevene på konkurrentskolen fikk til.

Hver elev på Skansen sparte 126,7 kg co2-ekvivalenter på de to NM-ukene. Det er nesten én prosent av det årlige utslippet til en gjennomsnittsnordmann.

LES OGSÅ: Til høsten skal «alt» handle om bærekraft på denne skolen

Klassen for store skoler

I klassen for store skoler konkurrerte trondheimsskolen Strinda videregående skole med Mosjøen. Der vant Strinda fordi skolen greide å engasjere størstedelen av de nesten 1200 elevene i kampen. 74 prosent av 1229 elever og lærere har loggført aktivitetene sine. På Mosjøen videregående skole var under halvparten med i kampen.

Strinda-elevene har i snitt redusert utslippet med 99,8 kg co2-ekvivalenter.

Du kan lese mer om hva strindaelevene har gjort her.

Strinda videregående: Emilie Krüger (t.v.) og Stine Oftedal Soknes er to av elevene på Strinda som har loggført aktivitetene sine de to siste ukene.   Foto: Morten Antonsen

Vinnerne blir premiert og feiret på Ungdommens klimatoppmøte som Adresseavisen arrangerer i samarbeid med NTNU 13. februar.

Dette er NM i klima

9500 elever i videregående skoler i hele landet har de to siste ukene konkurrert i å få ned klimautslippene. 53 skoler i ti fylker har deltatt, og begge vinnerne er altså skoler i Trondheim.

NM-deltakerne har loggført 25 ulike aktiviteter. I samarbeid med NTNU-forskere har klimateknologiselskapet Ducky utviklet en app som regner ut hva du sparer av klimautslipp om du gjør sånn i stedet for slik. Dermed har de sett hvordan klimautslippene går ned dersom de går til skolen, spiser mer grønnsaker og mindre kjøtt, dusjer fem minutter i stedet for ti eller aller helst vasker seg med klut.

Ducky er et selskap som bruker teknologi for å skape klimaengasjement og står bak norgesmesterskapet i samarbeid med Framtiden i våre hender, Grønt Flagg og Trøndelag fylkeskommune.

Vegetarmat i kantina: På Strinda videregående skole servererer kantina vegetarmat etter at elevene kom med forslag om det i januar i år.   Foto: Morten Antonsen

LES OGSÅ: Nå har Sunniva skjønt hva hun kan bruke denne gamle og ødelagte genseren til


FNs bærekraftmål
 • Mål 1

  Utrydde fattigdom

 • Mål 2

  Utrydde sult

 • Mål 3

  God helse

 • Mål 4

  God utdanning

 • Mål 5

  Likestilling mellom kjønnene

 • Mål 6

  Rent vann og gode sanitærforhold

 • Mål 7

  Ren energi for alle

 • Mål 8

  Anstendig arbeid og økonomisk vekst

 • Mål 9

  Innovasjon og infrastruktur

 • Mål 10

  Mindre ulikhet

 • Mål 11

  Bærekraftige byer og samfunn

 • Mål 12

  Ansvarlig forbruk og produksjon

 • Mål 13

  Stoppe klimaendringene

 • Mål 14

  Liv under vann

 • Mål 15

  Liv på land

 • Mål 16

  Fred og rettferdighet

 • Mål 17

  Samarbeid for å nå målene


- Spennende på slutten

- Det var veldig spennende helt til slutt, forteller rektor Geir Øyen på Skansen. Han er kjempeglad over hva den lille skolen hans har fått til. De har fulgt med på resultatene nesten fra sekund til sekund på nettsidene til Ducky.

Vinner små skoler: Geir Øyen er rektor på Skansen videregeånde Steinerskole.  Foto: Marthe Hårstad

- På dagen tirsdag ledet vi, så tok Sogn oss igjen. Sent i går kveld så det mørkt ut og vi hadde nesten gitt opp, men så skjedde det noe den siste halvtimen før midnatt, forteller den stolte rektoren. Han forteller at klimakampen har skapt en lagånd på skolen.

- Vi har blitt veldig bevisst på klimautslippene våre og ser hva som monner mest, forteller Geir Øyen som har deltatt i registreringen selv også. Han innrømmer at han var blant de dårligste på skolen til å kutte klimautslippene sine. Likevel har også rektoren lært.

- Jeg har gått til skolen hver dag i de to ukene. Ellers varierer jeg mellom å gå, kjøre bil eller ta buss. Nå har vi lært at transport utgjør mest, forteller han og legger til mindre dusjing, matvaner og lav innetemperatur som måter å få ned klimautslippene på.

- Vi er blitt bevisst på alle de små tingene. I sum betyr det mye, sier han.

Til sammen har deltakerne i NM i klima redusert utslippene med nesten 440 000 kg co2-ekvivalenter.

LES OGSÅ: Klimaendringene skjer i Trøndelag nå. Er du klar over det?

Gjenbruk og redesign: Viktor Larssen Hvidsten, Thora Storm videregående skole har erstattet det ene dongeribuksebeinet med blomstrete stoff. - Jeg kommer kanskje til å bruke den selv. Det spørs hvor fornøyd jeg blir, sier han og er skråsikker på at han er modig nok til å gå med ei slik bukse dersom han får den ti  Foto: Håvard Jensen

På forsiden nå