Stian får plass til alle klærne sine i en bag

Stian vil ha minst mulig klær og ting. Han mener jaget etter nye ting stjeler tid og krefter fra det som er viktig i livet.

Stian Sandø vil ikke bruke tida og tankene sine på ting. Dessuten er han overbevist om at forbruk ikke kan være bærekraftig .   Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

– Det irriterer meg at folk er så opptatt av ting og tror at bare de kjøper seg en Tesla så går det bra med verden, sier Stian Sandø. Han tror ikke det er mulig å redde verden fra klimakrisa med å kjøpe flere ting. Han tror ikke på et bærekraftig forbruk selv om tingene vi kjøper er mindre miljøskadelige enn andre ting.


FNs bærekraftmål
 • Mål 1

  Utrydde fattigdom

 • Mål 2

  Utrydde sult

 • Mål 3

  God helse

 • Mål 4

  God utdanning

 • Mål 5

  Likestilling mellom kjønnene

 • Mål 6

  Rent vann og gode sanitærforhold

 • Mål 7

  Ren energi for alle

 • Mål 8

  Anstendig arbeid og økonomisk vekst

 • Mål 9

  Innovasjon og infrastruktur

 • Mål 10

  Mindre ulikhet

 • Mål 11

  Bærekraftige byer og samfunn

 • Mål 12

  Ansvarlig forbruk og produksjon

 • Mål 13

  Stoppe klimaendringene

 • Mål 14

  Liv under vann

 • Mål 15

  Liv på land

 • Mål 16

  Fred og rettferdighet

 • Mål 17

  Samarbeid for å nå målene


– Det vanvittige jaget folk har etter å skaffe mer og mer og mer, bli bedre og bedre irriterer meg voldsomt. Jeg er jo der selv også, men vi må prøve å komme i pluss i forholdet til naturen, sier han og minner om at vi nå er i minus. Også Stian Sandø møter seg selv i døra og gjør valg i strid med det han egentlig mener. Den røde dunjakka han har på seg, er et eksempel på det.

Stian Sandø med splitter ny dunjakke og gammel sekk. - Jeg må ha hatt blackout da det skjedde, sier han om dunjakkekjøpet.   Foto: Håvard Jensen

LES OGSÅ: Klimaendringene skjer i Trøndelag nå. Er du klar over det?

– Vekst er problemet

– Vekst, vekst, vekst er kjernen i problemet vi har med naturen. Først måtte vi jobbe hardt for å klare å overleve i naturen, så klarte vi å manipulere naturen til å gjøre hva vi vil, og nå må naturen jobbe hardt for å overleve med oss. Jeg håper vi kommer til et punkt der vi klarer å leve sammen med naturen.

Stian Sandø skal være programleder når Adresseavisen og NTNU arrangerer Ungdommens Klimatoppmøte Trøndelag torsdag 13. februar. Han var tidligere programleder i Newton og dukker rett som det er i nye kjendisprogram på TV. Nå driver han et eget teknologifirma, Flare.

I tillegg holder han masse foredrag om det han mener er viktig i livet. Derfor vil han ikke la seg distrahere av ting, klær og forbruk. Derimot reiser han mye og flyr Norge på langs og tvers for å snakke til ulike forsamlinger. I tillegg tar han drosje dersom det virker mest lettvint der og da.

LES OGSÅ: Til høsten skal «alt» handle om bærekraft på denne skolen

Vil ikke ha ting som lager stress

– Jeg lever minimalistisk, sier han. Han har få ting, ikke egen leilighet og heller ikke lån.

– Jeg nekter å skaffe meg noe som stresser meg slik at jeg må jobbe for å ha råd til det. Jeg vil jobbe for å gjøre det jeg vil gjøre. Dersom vi lever bare én gang, er det trist å kaste bort det livet på å gjøre ting man ikke liker, sier Stian Sandø. 27-åringen ser for seg at det kan endre seg dersom han får familie.

– Viss målet i livet blir å jobbe for å kjøpe flere ting, er det trist. Et evig jag etter flere ting virker veldig slitsomt. Det er ikke et godt og lykkelig liv. Det er et godt forhold til de nærmeste rundt deg og at du trives med det du gjør.

LES OGSÅ: Slik skal Trondheim nå klimamålene

Møter seg selv i døra

– Jeg har plass til alle klærne mine i en bag, men sånt som snowboardutstyr, skiutstyr, sykkelklær, fjellsko og den typen ting har jeg ikke plass til i bagen. Det tar kjempemye plass. Men alt av vanlige klær får jeg plass til i en bag, forteller han.

– Det er utrolig gøy å gjøre noe sammen med venner, og ofte krever de aktivitetene utstyr og ting. Jeg digger at det ser ut som om det går mot en trend der vi kan leie mer og mer, at vi kan leie bil eller skiutstyr i stedet for å eie.

  Foto: Håvard JensenLES OGSÅ: Gabriela (24) og Agnieszka (29) var best i Trondheim på å kutte ut plast i hverdagen

– Må ha hatt blackout

27-åringen kommer gående i rød dunjakke. På ryggen har han en gammel sekk fra Adresseavisen, laget til VM i Trondheim i 1997. Han har stjålet sekken av en onkel, forteller han.

Sist vi møtte ham, hadde han på seg en grå ullfrakk og sennepsgul genser og så superelegant ut i trondheimsvinteren der folk flest går i parkas eller allværsjakke.

Frakken og genseren var bruktfunn og arvegods. Dunjakka derimot er splitter ny – kjøpt for ei uke siden.

– Jeg gikk jo rundt i den frakken, men jeg har jo bosatt med i Trondheim der været er ganske hissig. Jeg kunne sikkert ha kjøpt brukt, men de hadde ingen som passa på Fretex, og det var mest lettvint å kjøpe ny. Jeg gjør ofte det som er mest lettvint, sier Stian og legger til om dunjakkekjøpet:

– Jeg må ha hatt blackout da det skjedde.

Lettvint: Stian Sandø fant ikke brukt dunjakke på første forsøk. Derfor kjøpte han ny.   Foto: Håvard Jensen

Familiedeling av abonnement

Abonnerer du eller noen i familien din på Adresseavisen? Husk - da kan inntil tre familiemedlemmer lese alt digitalt innhold. Men alle må registrere seg. Del tilgangen her


LES OGSÅ:

Nå har Sunniva skjønt hva hun kan bruke denne gamle og ødelagte genseren til

To skoler i Trondheim er best på klimakutt i Norge

Stine og Emilie har tatt klimakampen i egne hender. De har blant annet fått skolekantina til å servere vegetarmat.

Se hvordan unge på klimaverksted ser for seg framtida

På forsiden nå