Åpner ny poliklinikk for å hindre smitte i Trondheim

Trondheim kommune åpner en egen luftveispoliklinikk for å sikre bedre smittevern mot det nye koronaviruset.

Kommunedirektør Morten Wolden og Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen i Trondheim kommune.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

«Poliklinikken skal ta imot pasienter som er vurdert per telefon eller e-konsultasjon av legevaktslege eller fastlege, og som trenger legetilsyn for undersøkelse, behandling og eventuelt innleggelse», heter det i en pressemelding fra kommunen.

- Nødvendig

Trondheim kommune skriver at poliklinikken blir opprettet fordi mange fastlegekontor ikke har fasiliteter til å ivareta smittevernet overfor andre pasienter og helsepersonell.

«Legevakta er også i en krevende situasjon for å verne pasienter og helsepersonell for smitte», står det i meldingen.

- Det er nødvendig å samle den type mottak på ett sted i byen, fordi det er utrolig mange luftveissykdommer i tillegg til korona, så vi ikke smitter ned og setter legevakta og fastlegekontorene ute av spill, sier helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen i Trondheim kommune.

De som har fått påvist eller som man mistenker er smittet av det nye koronaviruset, skal ikke til den nye luftveispoliklinikken.

LES OGSÅ: Kan bli nødt til heve terskelen for innleggelse i sykehus

Ikke gå direkte

Den nye poliklinikken blir lokalisert på Kalvskinnet i Trondheim. Helse- og velferdsdirektør Garåsen sier til Adresseavisen at klinikken senest vil bli åpnet førstkommende mandag, og i beste fall før helga. Han forteller at blant annet data- og prøvetakingsutstyr samt laboratoriumsmateriell må på plass.

Ifølge pressemeldingen blir klinikken bemannet med helsepersonell fra fastlegekontorene og kommunen.

«Publikum kan ikke ta kontakt eller henvende seg direkte til luftveispoliklinikken. Alle skal som før ta kontakt på telefon med sitt fastlegekontor når fastlegekontoret har åpent og med legevakt utenom fastlegekontorets åpningstid. Det er fastlege og legevaktslege som etter kontakt med pasienten kan henvise pasienten til luftveispoliklinikken», skriver kommunen.

LES OGSÅ: Så mange er smittet av koronavirus i Trøndelag

Kostnad

Garåsen påpeker at den nye klinikken kun er et midlertidig tiltak.

- Det avvikles så fort dette er over, sier han.

Han anslår at klinikken vil koste bortimot én million kroner i måneden.

På forsiden nå