Tidligere AUF og Ap-topp: - Det er utallige situasjoner jeg burde varslet om

Ellen Reitan har vært AUF-leder og Ap-topp i Trondheim. Nå beskriver hun hvordan det var å være ung jente i Ap.

Ellen Reitan var en av de mest fremtredende unge kvinnene i Ap. I fjor trakk hun seg ut av politikken, og nå beskriver hun hvordan det er å være ung kvine i Ap.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

«Det er utallige situasjoner jeg burde varslet om. Både hendelser som rammet meg personlig og som rammet medlemmer i den organisasjonen jeg hadde fått tillit til å lede. Men jeg varslet aldri.»

Det skriver tidligere AUF-leder og bystyrerepresentant i Trondheim, Ellen Reitan i et debattinnlegg i Trønderdebatt onsdag. Adresseavisen har prøvd å få tak i henne, men ikke lyktes.

LES OGSÅ: Trond Giske innstilles som ny fylkesleder – varsler at det kan komme motforslag

- Gutteklubben

Reitan skriver at hun de siste to årene – og enda mer den siste uka - har tenkt mye tilbake på perioden etter at hun som 17-åring ble valgt til AUF-leder i Trondheim. Innlegget kommer to dager etter at Trond Giske ble innstilt av valgkomiteen som leder av Trøndelag Ap.

Reitan beskriver at man måtte være inne med gutteklubben for å komme noen vei i Trondheim og Trøndelag Ap. Og at det som jente var veldig vanskelig å få innpass.

«Jeg mener ikke at Trøndelag Ap av prinsipp bør velge en kvinnelig leder nå. Jeg mener de bør velge en fylkesleder som ikke betyr at å tie fremdeles er bedre enn å varsle», skriver hun.

Reitan ble i fjor nominert på 9. plass til Aps bystyre. Kort tid etter trakk hun seg med begrunnelsen om at jobbsituasjonen ikke lot seg kombinere med fire år i bystyret.

Adresseavisen stilte henne følgende spørsmål den gang:

- Er det slik at det er verre å være ung kvinne i politikken, sammenlignet med andre deler av befolkningen?

- Jeg tenker at det kan være tøffere å være ung kvinne i politikken. Partiet og ledende tillitsvalgte har et ansvar for å sørge for et politikken er et attraktivt sted å være, også for unge kvinner, sa hun.

LES MER: - Giske er ikke en samlende Ap-leder

- Ba AUF om å unngå mannlige tillitsvalgte

I innlegg i Trønderdebatt skriver Reitan at det i hele hennes tid i AUF i Trøndelag var delegasjonsmøter før større partiarrangement.

«Først ba vi AUFerne om å unngå konkrete mannlige tillitsvalgte i baren, etterpå ba vi dem om å velge de samme mannfolka til ledende verv i partiet. Unge folk som advarer hverandre om dømmekraften og adferden til ordførere og kommunepartiledere. En slik dynamikk høres sikkert vanvittig ut for utenforstående. Men for oss var det helt naturlig. Fordi det var sånn kulturen var. Og det er sånn partiet nå aktivt velger at kulturen skal være.», skriver hun.

Hun skriver også at innlegget ikke er en utbasunering mot valgkomiteen i Trøndelag Ap. Men det hun roper varsku om – som hun skriver- er at innstillingen har bred støtte.

«For dette handler ikke bare om Trond Giske. En del trønderske sosialdemokrater skal være ganske glade for at én tok støyten for alle da metoo-kampanjen rullet. Dette handler om en kultur som har dominert lenge, men som nå blir legitimert ved akklamasjon på årsmøtet til helgen.»

Hun skriver videre at hun burde sagt fra da hun var 17. Og 20. Og 23.

«Men jeg sier ifra nå.»

Og avslutter innlegget slik: «Dette innlegget kommer til å bli lest som brønnpissing av mange. Disse bør spørre seg selv om hvordan de tror valgkomiteens innstilling ble lest av alle som har varslet.»

PS. Adresseavisen har snakket med Trond Giske. Han vil ikke kommentere denne eller andre saker knyttet til at han er innstilt som leder.

På forsiden nå