Høie: Må være forberedt på koronatiltak gjennom julen

Helseminister Bent Høie (H) sier at utviklingen har gått i en så negativ retning at vi må forberede oss på at det kan bli koronatiltak gjennom julen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse om koronasituasjonen.  Foto: Jil Yngland/NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Fredag ettermiddag holdt regjeringen pressekonferanse om koronasituasjonen. Statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, justis- og beredskapsminister Monica Mæland og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad var til stede på pressekoneransen.

Tiltak i julen

– Da vi la fram de første nasjonale innstrammingene la vi veldig vekt på at vi ønsket disse skulle ha en slik effekt at julen skulle bli mest mulig normal. Da vi la fram den andre gruppen av nasjonale innstramminger sa vi også at det var med ønske om at julen skulle bli mer normal, sa han på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

– Men utviklingen nå har gått i så negativ retning som gjør at vi må være forberedt på at det kan være tiltak gjennom julen også. Det er viktig at vi ikke slipper opp for tidlig så vi mister kontrollen, sa han videre.

Minst mulig kontakt

På pressekonferansen om koronasituasjonen fredag ga statsministeren uttrykk for at hun var bekymret for at smitteøkningen de siste ukene har vært stor i aldersgruppen 13 til 19 år.

– Også dere må ha minst mulig kontakt med andre, holde god avstand til dem dere er sammen med, vaske hendene godt og være hjemme når dere er syke, sa Solberg til ungdommen, før hun la til:

– Husk at dette gjør vi i solidaritet med dem som er eldre og andre sårbare grupper, slik at vi slipper å ha like strenge tiltak gjennom hele desember og at vi kan feire jul sammen med dem vi er glade i.

- Godt samarbeid

Det har vært utfordrende å nå ut til ulike innvandrergrupper med informasjon om koronaviruset, men nå opplever Erna Solberg (H) samarbeidet som godt.

– Vi vet at det er en utfordring å nå ut til alle innvandrergrupper med korrekt informasjon. Dette er grupper som følger mindre med på norske nyhetssendinger. Derfor har det vært viktig for oss å samarbeide med dem som er tett på for å spre informasjon, sa statsministeren på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

– Jeg opplever nå at vi har et godt samarbeid med innvandrergrupper over hele landet. Helsetjenestene er også flinke til å bruke helsepersonell med innvandrerbakgrunn for å komme godt ut med informasjon, sa hun videre.

Full nedstenging fortsatt mulig

Dersom tiltakene som nå er i verk, ikke fører til redusert smitte, er en fullstendig «lockdown» en mulighet, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

En slik nedstengning, der bare de helt nødvendige jobbene skal utføres, inngår i de tiltakene som regjeringen planlegger for hvis situasjonen blir verre.

– Men vi er ikke der nå, understreker statsministeren på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Det er andre land i Europa som har stengt betydelig mer ned enn Norge, og det ser ut til at smittetallene kan tippe nedover igjen, påpeker hun.

Henger ut enkeltgrupper

Andelen utenlandskfødte av de koronasmittede i uke 45, var 37 prosent, ifølge Folkehelseinstituttets ukerapport. Antall inneliggende med covid-19 født utenfor Norge var 54 prosent.

Solberg oppfordret også folk til ikke å henge ut enkeltgrupper og beskylde dem for å spre smitte i samfunnet.

– Det er altså ikke greit. Vi skal ta vare på hverandre, ikke hetse hverandre.

På forsiden nå