– Drar du munnbindet opp på panna, er det nesten som å hoste i hendene uten å sprite dem

Smittevernrådgiver Anita Wang Børseth ved St. Olav mener mange bruker munnbindet feil. Her viser hun hvordan vi bruker munnbindet riktig og hva vi bør se etter når vi kjøper det.

Smittevernrådgiver Anita Wang Børseth viser hvordan vi bruker munnbinder riktig. Video: Therese Alice Sanne

Saken oppdateres.

Siden forrige uke har det i Trondheim vært påbudt med bruk av munnbind på buss og trikk i rushtiden.

– I møte med folk i Trondheim ser vi at munnbind ofte brukes feil. Det må brukes rett om det skal ha noen effekt. Innsiden av munnbindet er ofte lysere enn utsiden. Metallbøylen skal være øverst og trykkes over nesen. Nedre del skal dras under haken, sier Børseth og legger til at helseministeren også har brukt munnbindet feil. Første gang han hadde på munnbind i offentligheten hadde han glemt å trykke bøylen rundt nesen og da lå det som en plate i ansiktet, sier Børseth som jobber i regionalt kompetansesenter for smittevern ved St. Olavs hospital. .

Munnbind, enten det er av tøy eller er et engangsmunnbind, skal bare brukes én gang før det vaskes på 60 grader eller kastes.

– Skal du ta bussen til jobb, må du ha med ett munnbind for veien til jobb og ett nytt for turen tilbake. Munnbindet skal ikke røres når det først er satt på, sier smittevernrådgiveren.

Håndhygiene viktigst

– Vanlige nordmenn er jo ikke vandt til å bruke munnbind, men helsepersonell skal være det, sier Anita Wang Børseth.   Foto: Therese Alice Sanne

– Om du drar munnbindet ned under haken eller opp på panna som et par solbriller, er det nesten som å hoste i hendene uten å sprite dem. Stoffet nærmest munnen er skitnet til av deg selv og dine bakterier. Tar du på innsiden og deretter tar på omgivelsene, forurenser du det rundt deg, sier Børseth.

– Materialet på utsiden er der for å beskytte deg mot bakterier og virus fra andre. Om du har stått på bussen og noen har hostet på deg vil dette ligge på utsiden av munnbindet. Derfor skal du vaske hendene eller sprite deg når du tar av og på deg munnbindet. Det ser vi folk ofte glemmer.

Børseth mener god håndhygiene og avstand er mye viktigere enn bruken av munnbind. Det samme er oppfordringen om å holde seg hjemme når en er syk eller i karantene.

– Munnbindet er et tillegg til tiltakene om avstand og god håndhygiene, så får vi se om det gir oss en god effekt. Det er vel et kompromiss for at vi skal fortsatt skal kunne klare å komme oss på jobb og gjøre alle tingene vi skal gjøre tross for et større smittepress.

LES OGSÅ: Helsetoppene tror dette er årsaken til at Trondheim har mindre smitte enn Bergen og Oslo

Strenge krav

Siden mai har Anita Wang Børseth jobbet med å vurdere alt av smittevernutstyr som har ankommet Helse Midt-Norge. Kravene til munnbind varierer ut fra hvilken type det er.

– Det finnes tre forskjellige typer medisinske munnbind. Type II og IIR har strengere krav og er forbeholdt bruk av helsepersonell, mens type I kan brukes av pasienter og ute i samfunnet, sier hun.

Anita Wang Børseth på lageret til St. Olavs på Heggstadmoen.   Foto: THERESE ALICE SANNE

Type I skal ha en filtreringsevne på minst 95 prosent. De skal oppfylle en standard som heter NS-EN 14683 for medisinske munnbind. Alle medisinske munnbind er for engangsbruk. For å sikre at munnbindet oppfyller alle krav for den europeiske standarden burde det være CE-merket.

– Tøymunnbind er ikke ansett som medisinsk utstyr, men om du kjøper tekstilmunnbind av en leverandør er det faktisk strenge krav til produksjonen. Det er også laget en veiledning på hvordan du som privatperson kan lage egne munnbind.

SN-CWA 17553:2020, som avtalen heter, setter krav til filtreringsevne, pustemotstand, utforming, størrelse og vaskbarhet. Det oppgis to klasser for tøymunnbind basert på filtreringsevnen som skal være på minst 70 eller 90 prosent.

– En god måte å finne ut om et tøymunnbind innfrir et av kravene på, er å vaske det på 60 grader før bruk. Tøymunnbind brukes flere ganger, så det må det tåle hard vask, avslutter Børseth.

SE VIDEO: Slik er testen for koronaviruset


På forsiden nå