Slik skal Trondheims innbyggere vaksineres

Trondheim får de første vaksinedosene tidligere enn forventet. - Gledelig, men skaper også utfordringer, sier smittevernoverlege Eli Sagvik.

Ordfører Rita Ottervik og helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen i Trondheim på pressekonferansen torsdag 17. desember.   Foto: KIM NYGÅRD

Saken oppdateres.

Trondheim kommune informerte innbyggerne om koronasituasjonen og julefeiring på en pressekonferanse torsdag 17. desember. De ga også informasjon om covid-19-vaksinering i Trondheim.

- Trondheim vil få de første vaksinedosene før nyttår. Det har gått raskere enn ventet. Det er gledelig, men stiller store krav, sa smittevernoverlege Eli Sagvik på pressekonferansen.

LES OGSÅ: Norge starter vaksinasjonen 27. desember

Disse skal vaksineres først

Kommunen har nå satt ned en arbeidsgruppe som skal lage en detaljert plan for vaksineringen i Trondheim. Sagvik opplyste at planen skal være ferdig allerede fredag 18. desember.

Smittevernoverlege Eli Oline Sagvik i Trondheim kommune er nå i gang med planleggingen av vaksinering av Trondheims befolkning.  Foto: Kim_Nygaard

I starten er mengden doser begrenset, og man må prioritere etter Folkehelseinstituttets anbefalinger. Først beboere på sykehjem, så eldre over 65 år, der man vaksinerer de eldste først. Så vaksineres personer mellom 18 og 64 år med forhøyet risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19.

Det er foreløpig usikkert hvor mange vaksinedoser Trondheim får.

Vaksineringen skal gjennomføres av helsepersonell som kjenner brukerne fra før.

- Alle som blir tilbudt vaksine, vil bli kontaktet direkte med tilbud om time, opplyste Sagvik.

Det er ennå ikke avklart om dette skjer digitalt, via telefon eller brev.

Helsedirektør Helge Garåsen sier etter pressekonferansen til Adresseavisen at de strever med å få tak i folk for vaksinering - folk er ikke flinke til å oppdatere telefonnummer og e-postadresser i offentlige registre. Garåsen oppfordrer folk til å oppdatere til korrekt kontaktinfo.

Oppretter vaksinestasjoner

Det skal opprettes vaksineringsstasjoner rundt om i Trondheim der vaksineringen skal gjennomføres. En av disse skal ligge i Midtbyen. Plasseringen av de andre stasjonene vil de komme tilbake til.

Arbeidsgruppen jobber også med distribusjon og lagring av vaksinene.

- Pfizer/Biontechs vaksine krever frysetemperatur, noe som gjør frakten og oppbevaringen mer krevende, sa Sagvik.

Det er foreløpig ikke sikkert hvilken type vaksine man får først. En del av vaksinene består av to doser som skal settes.

Sagvik sier at de er glade for at kommunen har erfaring med massevaksinering, blant annet av russen og i forbindelse med svineinfluensaen. Likevel vil mange rutiner være annerledes nå på grunn av smittevernkravene.

- Det gjenstår mye arbeid og det er mange usikkerhetsmomenter. Men det kommer vaksiner, det blir snart, og det er vi veldig glad for, sier Eli Sagvik.

Kommer trolig på julaften

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser i en pressemelding torsdag at den første koronavaksinen kan få en betinget godkjenning for bruk i EU og Norge allerede 23. desember. Hvis vaksinen blir godkjent, kan første leveranse komme til Norge allerede på julaften.

- Det er gledelig at den første godkjente koronavaksinen kan ankomme Norge allerede på julaften. Norge vil starte vaksineringen samtidig med de andre europeiske landene. Vi er godt i gang med planleggingen av dette i Norge og alle kommuner skal ha klare planer for vaksineringen 18. desember, sier statsminister Erna Solberg.

Vaksinasjonen vil starte i Norge 27. desember. EU-kommisjonen opplyser at vaksinasjonen starter samtidig i de europeiske landene 27., 28. og 29. desember.

Om jula: - Må tenke annerledes

Kommunedirektør Morten Wolden og helsedirektør Helge Garåsen orienterte om at smittetrykket i Trondheim er høyt, og at munnbindpåbudet som ble innført 16. desember i Trondheim, skal følges.

LES MER: Kommunedirektøren dro ut for å sjekke munnbindbruken: Ett kjøpesenter får toppscore

Samtidig understreket Garåsen at man ikke må sjikanere dem som av ulike grunner ikke kan bruke munnbind.

Ordfører Rita Ottervik orienterte også om julefeiringen.

- Vi må tenke nytt og annerledes om julefeiringen i år. Vi kan ikke ha så mange nærkontakter som vanlig, sier hun, og deler et eksempel fra sin egen familie.

I Otterviks familie har de tradisjon for en stor 1. juledagsfrokost med mange mennesker samlet.

- Det kan vi ikke i år, vi blir for mange. Men vi møtes utendørs på god avstand, og alle tar med sin egen mat, sier ordføreren.

LES OGSÅ: Ber folk i Trondheim oppføre seg på byen: - Sånn kan vi ikke ha det nå

- Denne jula blir litt annerledes, og vi må begrense antallet vi feirer sammen med. Vi må tenke nytt og annerledes, alle sammen. Bruk Skype, ta noen telefoner ekstra, også til noen du tror sitter mye alene. Det er en samtale som kan være et lyspunkt i livet, oppfordrer Ottervik.

Når det gjelder sykehjem innføres ingen nye restriksjoner. Beboere skal kunne motta to - tre av de nærmeste på egne rom, opplyste helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen. Det blir også en ordning der man kan ta med sine eldre slektninger hjem julaften. Men de fraråder overnatting, som fører til økt smittepress.

Etter pressekonferansen, vil vår reporter stille lesernes spørsmål om munnbindpåbudet og koronasituasjonen til Rita Ottervik og Helge Garåsen.

Adresseavisen sender direkte fra pressekonferansen til Trondheim kommune i rådhuset klokken 11.

På forsiden nå