Kommunen advarer: - Kan innføre strengere tiltak for alle i romjula

For mange bryr seg for lite om smittevern, mener kommunen. Nå vurderer de sterkt å innføre nye tiltak allerede i juleferien.

Helse- og omsorgsdirektør Helge Garåsen sier funnene etter smittesporingen er skremmende.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Smitteoppsporing i Trondheim har avdekket urovekkende forhold. For mange bryr seg for lite om smittevern, opplyser kommunen.

- Det vi har avdekket i går og i dag er langt større i omfang enn det vi hadde trodd. Det er virkelig ille, sier helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen.

Det kan bety innføring av strengere tiltak allerede i romjula.

LES OGSÅ: - Dersom det ikke skjer en vesentlig forbedring, kan det bli enda strengere tiltak

Melder om festing og utenlandsturer

Ved en rekke anledninger har smittesporingen i Trondheim avdekket av det i enkelte miljø foregår utstrakt festing med mange sosiale kontakter. Undersøkelser rundt personer som har testet positivt gir kommunen grunn til å tro at det til tross for strenge regler og anbefalinger er mange som oppfører seg som om det ikke pågikk en pandemi, skriver kommunen i pressemeldingen.

Garåsen sier at det skjer brudd både i private og sosiale sammenhenger når det gjelder både festing og sosial kontakt. Enkelte miljøer skal ha hatt omfattende sosial kontakt, samt festinger med en del mennesker, noe som har skapt større smitteutbrudd.

- Det er såpass alarmerende det som har kommet frem at vi valgte å gå ut med dette allerede nå. Vi ser også at det er mange som har planlagt en del sosiale aktiviteter i jula, som er uklokt på alle måter, sier han.

LES OGSÅ: 39 nye smittetilfeller i Trondheim

Kan også komme nasjonale tiltak

I 14.30-tiden onsdag ettermiddag opplyste helseminister Bent Høie at det også kan komme nasjonale innstramminger i jula.

– Man må være forberedt på at en kommune kan si på julaften at det ikke er lov å ha ti gjester på besøk den dagen, sier han til NTB.

Onsdag ba han ifølge nyhetsbyrået Helsedirektoratet om å vurdere innen 28. desember om det nasjonale tiltaksnivået er tilstrekkelig i forbindelse med julefeiringen.

– Det er en urovekkende utvikling i smitten nå, sier Høie.

- Noen gjør som det passer seg

Helge Garåsen påpeker at de fleste er flinke til å følge reglene, men at det er et fåtall som ikke gjør det:

- Noen gjør akkurat som det passer seg. De utsetter andre for en risiko, og mangler solidaritet overfor andre, sier han.

Han sier at det er flere som prøver å kamuflere at de har vært sosiale den siste tiden når smittevernkontoret tar kontakt.

- Det gjør smittesporingsarbeidet desto vanskeligere. Det kommer alltid frem etter en stund. Det er tydeligvis noen som har veldig dårlig hukommelse, sier Garåsen.

Kan bli innført tiltak i jula

Dersom situasjonen ikke får en vesentlig forbedring i løpet av de neste dagene, kan det komme ennå mer inngripende tiltak i tiden som kommer.

- Da vil det bli enda færre nærkontakter, og begrensning på hvor mange som kan oppholde seg på offentlige steder. Alle må skjerpe seg. Spesielt de som ikke har gjort det ennå, sier Garåsen.

Tirsdag i neste uke vil det bli arrangert et ekstraordinært formannskapsmøte. Da vil kriseledelsen gi en oppdatering på hvordan smittesituasjonen har utviklet seg. Da vil det også bli innført eventuelt nye tiltak.

- Våre funn er skremmende og gir grunn til å sterkt vurdere om det i romjula vil bli innført mer omfattende nedstengning over hele Trondheim, sier Garåsen.

LES OGSÅ: Rundt 100 elever i karantene: - Det er veldig leit å få en sånn beskjed på siste skoledag

På forsiden nå