Regjeringen ber studentene vente med å reise tilbake fra julefeiring

I en pressemelding lørdag kveld oppfordrer regjeringen studentene til å vente med å reise tilbake til studiestedene sine.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier målet er å dempe smtitepresset.   Foto: Fredrik Hagen / NTB

Saken oppdateres.

- Det blir ingen fysisk undervisning på campus for studenter før 18. januar, skriver Kunnskapsdepartementet i pressemeldingen.

Beslutningen til regjeringen er at all undervisning ved fagskoler, høyskoler og universiteter gjøres digitalt frem til 18. januar. Avgjørelsen er tatt etter råd fra helsemyndighetene, står det i pressemeldingen.

– Målet med å forskyve den fysiske oppstarten er å dempe smittetrykket. Det betyr at de som ønsker og har anledning kan bli igjen der de har vært gjennom juleferien og unngå å sette seg på fly, tog eller buss for å reise tilbake til studiestedet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i pressemeldingen.

Til Adresseavisen sier Asheim at dette ikke er verken et påbud om å bli eller et forbud mot å reise.

- Selve tiltaket er digital undervisning frem til 18. januar. En konsekvens av det er at de som har anledning og ønsker, kan bli igjen der de er istedenfor å reise til studiestedet sitt. De som ikke har anledning til å bli igjen må bare reise og følge digitale forelesninger fra studiebyen sin frem til det åpnes opp igjen for fysisk undervisning, sier han.

LES OGSÅ: Advarer om milde koronasymptomer: – Hvem som helst kan være smittet nå

- Ta vare på hverandre

Ifølge pressemeldingen sendte Kunnskapsdepartementet ut en rekke punkter med forventinger til fagskolene, høyskolene og universitetene i desember for hvordan de skulle planlegge det kommende semesteret.

Dette inkluderte også tydelige forventninger til oppfølging av studentene for å motvirke de negative psykososiale konsekvensene av pandemien, opplyser de i pressemeldingen.

LES OGSÅ: FHI foreslår sosial pause

– Vi har vært forberedt på at smittesituasjonen gjorde at alle måtte gå over til digital undervisning også dette semesteret. Vi nærmer oss ett helt år med mye tid alene på studenthybelen, karanteneperioder og lite sosial kontakt. Jeg vet det er vanskelig for mange, og min tydelige beskjed til alle rektorene er at de må følge opp studentene sine og lage alternative faglige møteplasser. Vi må alle sammen ta vare på hverandre, sier Asheim.

Se Adresseavisens store oversikt over koronasituasjonen i Trøndelag her

På forsiden nå