Fostermor Tone og trillingene Hanne, Lise og Marius er Årets hverdagshelter

- De har valgt å være åpne, og på den måten hjelpe andre, sier juryen.

Her mottar trillingene Marius, Hanne og Lise Thorvaldsen, samt fostermor Tone Grådahl, prisen Årets hverdagshelt 2020 under nyttårskonserten i Olavshallen.

Saken oppdateres.

De gjorde inntrykk på hele Norge da trillingene Hanne, Lise og Marius Thorvaldsen (31) og fostermor Tone Grådahl (60) fra Trondheim fortalte sin historie i to programmer av «Vårt lille land» på TV2.

De tre søsknene levde under omsorgssvikt da de var barn, og Tone Grådahl sa ja til å overta omsorgen for trillingene, selv om hun var alenemor på tidspunktet – les mer her.

Under Adresseavisen og TSOs nyttårskonsert 8. januar 2021 fikk Tone Grådahl og Thorvaldsen-trillingene utdelt den nyopprettede prisen.

Familien backstage like etter at prisen var delt ut.  Foto: Christine Schefte

Dette er juryens begrunnelse:

– Vi var svært mange som ble rørt da vi hørte denne historien. Om en ekstremt vanskelig oppvekst, et system som sviktet, men en fostermor som tok imot med åpne armer og tre trillinger som har klart å jobbe seg ut av vanskene. I tillegg har de valgt å være åpne, og på den måten hjelpe andre.

I et intervju med Adresseavisen i desember, sa søsknene at det ikke lenger bare handler om deres historie. De har fått mange henvendelser fra andre barn og familier som har det vanskelig.

– Vi føler et ansvar for dem som kommer etter oss. Det er barn nå som er i situasjoner som de ikke skal være i. Historien vår er fortalt, men det kommer historier som skal fortelles, sa Marius Thorvaldsen.

LES MER: Ble en familie på ni da trillingene flyttet inn


Årets hverdagshelt
  • Årets hverdagshelt er et samarbeid mellom mediehusene Adresseavisen og NRK Trøndelag.
  • Prisen gis til en person som gjennom uegennyttig innsats har utmerket seg utover det vi kan forvente og utgjort en forskjell for andre, gjennom frivillig arbeid for enkeltpersoner eller organisasjoner. Prisvinneren må være trønder eller gjennom bosted og/eller virke, ha nær tilknytning til Trøndelag.
  • Lesere og lyttere har sendt inn forslag til kandidater
  • Fem kandidater er nominert til Årets hverdagshelt
  • En jury ledet av kanalsjef Bjørn Tore Grøtte i NRK P1 har valgt ut kandidatene.
  • Vinneren av prisen blir offentliggjort under Adresseavisens og Trondheim symfoniorkesters nyttårskonsert 8. januar 2021.

Fem var nominert til Årets hverdagshelt. I tillegg til Tone Grådahl og Thorvaldsen-trillingene var det bussjåfør Kristian Kittelsaa fra Trondheim, tur-ildsjel Mikael Aunan fra Skaun, Cicilie Sæther, leder av En hjelpende hånd i Nord-Trøndelag og gruppa Oftenåsens venner i Steinkjer.

For første gang blir Adresseavisens og Trondheim symfoniorkesters nyttårskonsert overført digitalt uten publikum i salen, på grunn av koronarestriksjonene. Programleder er Anne Lindmo.

– Jeg vasket 60 kilo klær

– Det var ikke akkurat en pris jeg så for meg da jeg sto i vaskekjelleren, til knes i skittentøy. Dette er en pris til alle som har vasket 60 kilo klær hver mandag. Det er omtrent det eneste jeg husker fra de årene det sto på som verst, sier Tone Grådahl, fostermor og nykåret årets hverdagshelt.

– 60 kilo klesvask hver uke?

– Jepp. Jeg sto i vaskekjelleren og hylte. Trillingene og våre tre egne barn var idrettsungdom, og da ble det mye klesvask. Skittentøy fra seks store poser ble vasket hver mandag. Jeg brukte min egen maskin og tjuvlånte i tillegg min mors, forteller Tone Grådahl.

Trillingene Hanne, Lise og Marius Thorvaldsen (31) og fostermor Tone Grådahl mottok prisen som Årets hverdagshelt i Olavshallen fredag kveld.  Foto: Christine Schefte

– Jeg har så lyst til å ringe barnevernet

Hun er veldig, veldig takknemlig for hederen fra NRK og Adresseavisen, men håper at det kommer mer ut av oppmerksomheten som hun og trillingene har fått.

– Jeg tror ikke at barnevernet har endret seg på disse 20 årene. Jeg har så lyst til å ringe dem og spørre hvordan de har det. Dessverre er barnevernet et veldig lukket system, så jeg får kanskje ikke svar. Det må komme noe ut av dette, slik at andre barn og familier får det bedre enn trillingene har hatt det, sier Tone Grådal, fostermor og nå offisielt kåret til hverdagshelt.

– Ikke normalt

Lise Thorvaldsen har for lengst flyttet ut fra fosterhjemmet hos Tone og Erik, men når Adresseavisen ringer, står hun på kjøkkenet hos fosterforeldrene på Lade og lager middag, før de fire hverdagsheltene skal til Olavshallen og bli hyllet.

– Dette har vært vår historie. Vi trodde at det var normalt å vokse opp slik vi gjorde, fordi vi aldri hadde opplevd noe annet, men vi har jo i ettertid forstått at det ikke akkurat er normalt at små barn skal være alene hjemme. Uten hjelpen fra Tone, Erik og søsknene vi fikk her i huset, hadde ikke vi tre vært de personene vi er i dag, sier Lise Thorvaldsen.

- Sjå aill snæppan. Lise Thorvaldsen viser fram telefonen. Mobilene til trillingene var fulle av uleste meldinger da de gikk av scenen i Olavshallen, etter å ha mottatt prisen Årets hverdagshelt 2020 sammen med fostermor Tone Grådahl.  Foto: Christine Schefte

Les mer om alle de nominerte her:

Fostermor Tone Grådahl og trillingene Thorvaldsen: – Det skal ikke være tabu å bry seg

Mikael Aunan: Han begynte å lage turløypa som terapi. Nå strømmer hele bygda til

Cicilie Sæther: Gjennom Facebook-gruppa hun leder, får fattige over hele Trøndelag hjelp

Kristian Kittelsaa: Bussjåføren som stoppet trakassering

Oftenåsens venner: Med dugnadsarbeid og kreativitet har pensjonistene skapt en av Steinkjers best besøkte attraksjoner

På forsiden nå