Ber studenter fra Oslo-området unngå campus og trening

Studenter som kommer fra Oslo-området blir nå bedt om å ikke komme på fysiske forelesninger, droppe besøk på treningssenter og unngå sosial aktivitet den første tiden.

Studenter som kommer fra østlandsområdet, blir nå bedt om å ikke møte på campus den første tiden.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

Årsaken er at det den britiske virusmutasjonen av koronaviruset er påvist både i Nordre Follo og Oslo. Ti kommuner er nå stengt ned som følge av dette.

- Vi innfører nå de strengeste tiltakene siden 12. mars i dette området, sa helseminister Bent Høie på en pressekonferanse lørdag morgen.

Frykter smittebølge

Kommunen er bekymret for at viruset også kan komme til Trondheim, og at vi dermed kan få en tredje smittebølge.

Derfor går kommunen nå ut og ber alle tilreisende de siste ti dagene fra de ti østlandskommunene, om å teste seg. Også de som kommer i tiden fremover, blir bedt om å teste seg både ved ankomst og på dag sju. Det samme gjelder de som har hatt besøk fra disse kommunene.

I tillegg ber kommunen om at personer som kommer fra de berørte kommunene, begrenser sine sosiale kontakter til et minimum.

NTNU åpner nå opp for mindre forelesninger igjen.  Foto: GORM KALLESTAD

Mail til alle

Lørdag hadde NTNU og Studentsamskibnaden et møte med kommunen. Jan Erik Kaarø, stedfortredende kommunikasjonssjef ved NTNU, sier at de retter seg etter rådene fra kommunen.

- Vi sender nå ut en mail til alle ansatte og studenter, og vi informerer på intranettet og sosiale medier. Vi ber alle som har vært i disse kommunene om å teste seg. De bør heller ikke oppholde seg på campus eller delta i fysiske aktiviteter på campus før tidligst sju dager etter at de har ankommet studiebyen. De skal ha gjennomført to negative tester før de kommer på campus, sier Kaarø.

- Vil dere ha noen form for kontroll på dette?

- Nei, det blir veldig vanskelig. Vi må bare anmode om at studenter og ansatte følger dette.

Han sier at NTNU i likhet med kommunen ber om at studentene fra dette området begrenser sin sosiale kontakt mest mulig.

Regjeringen har åpnet opp for forelesning i mindre grupper, og NTNU har varslet at de vil åpnet opp for at grupper på inntil 20 kan jobbe sammen, mens det i større auditorium kan være forelesninger med inntil 50 studenter.

- Vi følger det opplegget vi bestemte tidligere i uka. Men situasjonen er veldig labil, det endrer seg fra dag til dag, og det er smitteutviklingen som avgjør hvor mye vi kan åpne opp på campus, sier Kaarø.

Droppe treningssenter

Kommunikasjonsdirektør i SiT, Nina Steen, sier at mange studenter allerede har kommet tilbake etter juleferien. Også SiT ber nå studentene om å teste seg og være forsiktig den første tiden.

- Vi ber nå studenter som kommer fra de ti kommunene om å unngå trening hos oss, unngå all sosial kontakt og holde seg borte fra campus og studentsteder. Dette er en oppfordring, hvor vi ber om en sosial dugnad, sier Steen.

- Hva med studenter som deler kjøkken med flere?

- Vi har gode rutiner på det. Her har vi soner, og studentene må ta forholdsregler. Hvis noen får påvist covid-19, så er vi behjelpelige slik at de kan isolere seg i en annen bolig eller på hotell, sier Steen.

På forsiden nå