Nå får Trondheim en helt ny koronatest

Trondheim kommune er først i landet med en egen stasjon for spytt-testing. Dermed slipper folk den ubehagelige pinnen i nesa og halsen.

Russen i Trondheim har allerede testet seg med spytt-test. Her er Linnea Aune, elev i 3STB på Thora Storm. (arkivbilde)  Foto: Terje Svaan

Saken oppdateres.

15. juni åpner kommunen den nye teststasjonen i Statens hus i Erling Skakkes gate i Midtbyen. Ingen norsk kommune har gjort dette før Trondheim.

- Mange opplever dagens penseltest som ubehagelig. Vi håper spytt-testen blir langt mindre ubehagelig, sier Hilde Myhre, enhetsleder for legetjenester og smittevernarbeid.

- Spytt-testen krever også mindre helsepersonell og mindre smittevernutstyr sammenlignet med dagens penseltest. Folk kommer til stasjonen, registrerer seg, går inn i et avlukke og spytter før de kommer ut og leverer prøven, sier enhetslederen.

Hilde Myhre her sammen med smittevernlege Eli-Anne Skaug i Trondheim.  Foto: Mariann Dybdahl

LES OGSÅ: Vil tilby spyttesting til trondheimsrussen

LES OGSÅ: Vurderer å masseteste russen i Trondheim før feiringa i mai

Russen har allerede spytt-testet

- Dermed kan vi bruke helsepersonell til andre oppgaver, enten det er vaksine eller de oppgavene de gjorde før korona.

Kommunen regner med at testkapasiteten øker med den nye testformen. Men Myhre understreker at folk med symptomer på korona ikke kan teste seg på denne måten. Det skyldes ikke testen, men lokalet. De kan ikke sllippe folk med symptomer inn i samme lokale som symtomfrie mennesker som skal teste seg.

- De fleste som tester seg nå, er symptomfrie som er bedt om å teste seg. Vi har allerede prøvd ut denne testformen på russen med godt resultat, sier enhetsleder Hilde Myhre.

LES OGSÅ: Her tester elevene seg selv

Bestilling og prøvesvar som nå

Folk kan bestille test på samme måten som i dag via kommunens nettside. Prøvesvar vil foreligge etter en til tre dager på lik linje med penselprøve.

- Når du bestiller time, svarer du på spørsmål som avgjør om du får ta spytt-test eller må ta penseltest, sier Torkild Raavand, enhet for legetjenester og smittevernarbeid. Han forteller at når folk møter opp til avtalt time til testing, får de utlevert det utstyret de trenger og får nødvendig informasjon muntlig. I første omgang er det satt at 20 minutter til hver enkelt som skal teste seg.

- Vi vet jo ikke hvor lang tid hvermannsen trenger for å ta teste, sier Raavand. De som skal teste seg får en oppsamlersylinder med sugerør som de skal føre spytt over i før de leverer prøver og går hjem. Det er fortsatt St. Olav som behandler testen.

LES OGSÅ: Første koronautbrudd på skole i Trondheim

På forsiden nå