FHI: Bekymringsfull virusvariant påvist i Trondheim

Virusvarianten C36 er påvist i Trondheim, ifølge NRK. - Den har veldig mange mutasjoner, noe som gjør at vi følger ekstra nøye med på den, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til statskanalen.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.  Foto: Terje Pedersen

Saken oppdateres.

– Varianten er en dårlig nyhet, sier Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

C36-varianten har ikke fått noe navn ennå, men ble påvist for første gang i Norge i april.

Det er to utgaver av C36-varianten. Den ene er mild, mens den andre har svært mange mutasjoner. Den milde varianten ble oppdaget i Møre og Romsdal og Trøndelag. Den mer muterte varianten ga en smitteklynge i Trondheim i mars og april, opplyser seksjonsleder i FHI, Karoline Bragstad, til statskanalen.

– Dette var resultat av et importert tilfelle fra Egypt. Men utbruddet ble slått ned. Så er det nå i mai kommet en ny importhendelse, med den bekymringsfulle varianten av C36, sier hun.

– Følger nøye med

– Vi har ikke noe grunn til å tro at vi ikke skal få kontroll på denne nye varianten. Men i og med at det er en nyere variant med mange endringer, så er vi veldig opptatt av å få hel-sekvensert den for å få kontroll på den, og hvordan den sprer seg, sier Stoltenberg.

Det har tidligere vært diskutert hvorvidt Delta-varianten kan bidra til å utsette gjenåpningen av samfunnet. Nå er FHI opptatt av at C36-varianten ikke skal få fotfeste i Norge.

– Det er dette vi er opptatt av å ha beredskap for å håndtere. Med det tempoet i vaksinasjonene som vi har, samtidig som vi har en del smitteverntiltak, så håper vi vil kunne håndtere denne varianten også. Men sikre er vi jo ikke. Derfor følger vi nøye med på den, sier Stoltenberg.

– Deler Stoltenbergs bekymring

Kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden, skriver i en SMS til Adresseavisen at kommunen har lite informasjon om C36-varianten på nåværende tidspunkt.

– Men, vi deler selvsagt Camilla S. (Stoltenberg) sin bekymring. Det er jo ikke første gang det dukker opp mutanter i Trondheim, skriver Wolden.

På forsiden nå