NTNU-forsker tiltalt etter å ha sluppet inn iranere på laboratorium

En professor som jobbet ved NTNU er tiltalt for å ha brutt sanksjonene mot Iran.

Hovedbygget på Gløshaugen NTNU.   Foto: Terje Svaan

Saken oppdateres.

I januar 2020 ble to forskere ved Institutt for maskinteknologi og produksjon (MTP) ved NTNU suspendert og utestengt fra universitetet.

De ble siktet av PST for medvirkning til et datainnbrudd, gjennom å ha gitt noen uberettiget tilgang til et datasystem. De hadde på denne tiden besøk av en gruppe gjesteforskere fra Iran.

Nå er en av dem, en tysk-iransk forsker, tiltalt for å ha delt informasjon om forsvarsmateriell, melder NRK. Saken mot den andre forskeren er henlagt.

Ifølge tiltalebeslutningen, som Adresseavisen har fått tilgang til, er professoren i dag bosatt utenlands.

LES OGSÅ: PST sikter to NTNU-forskere

Inviterte fire forskere fra Iran

– Vi har tatt ut tiltale mot en person for brudd på sanksjonsregelverket, blant annet brudd på Iranforskriften, eksportkontrollforskriften og et datainnbrudd, sier statsadvokat Frederik Ranke til NRK.

Den tiltalte forskeren inviterte fire gjesteforskere fra Iran, som mellom februar 2018 og juli 2019 hadde opphold av ulik varighet ved NTNU.

– Flere iranske gjesteforskere fikk i 2019 og 2020 tilgang til et laboratorium, der det blant annet var et listeført instrument. De fikk veiledning og opplæring av han det er tatt ut tiltale mot, sier Ranke til NRK.

– Det vi er redde for, er at man ved en slik kunnskapsoverføring gir personer som har tilknytning til Iran en kunnskap som Norge bør sørge for at slike personer ikke får.

- Kunne utvikle Irans militære evne

Professoren skal ha sørget for at gjesteforskerne fikk tilgang til instituttets laboratorier hvor blant annet elektronmikroskopet Scanning Electron Microscope sto, ifølge tiltalen. Denne som står på en liste over utstyr og materiale som er forbudt å eksportere til Iran som følge av internasjonale sanksjoner. Det er også forbudt å gi opplæring til iranere i dette.

Ifølge tiltalen ble elektronmikroskopet brukt til å utføre undersøkelser på aluminiums- og nikkellegeringer som også står på listen.

Gjesteforskernes tilgang til og bruk av elektronmikroskopet kunne tjene til å utvikle Irans militære evne, ifølge tiltalen.

Videre er professoren tiltalt etter sanksjonsloven for å ha instruert og veiledet gjesteforskerne i testing av flere materialer som er omfattet av sanksjonene mot Iran uten å ha tillatelse fra Utenriksdepartementet.

Strafferamme på ti år

Professoren er også tiltalt for å ha installert eller medvirket til installering av et dataprogram på en datamaskin tilknyttet elektronmikroskopet. Dette sørget for at en av de iranske gjesteforskerne fikk tilgang til datamaskinen utenfor laboratoriet.

Den tiltalte professoren nekter straffskyld. Strafferammen er på ti år.

FN har bestemt at det skal være strenge restriksjoner mot Iran på grunn av landets atomprogram, for å hindre at det utvikles masseødeleggelsesvåpen.

LES OGSÅ: NTNU skjerper sikkerhetsrutinene etter datainnbrudd

Oppdaget i 2019

Det var april 2019 at ledelsen ved Institutt for maskinteknologi og produksjon oppdaget et datainnbrudd.

NTNU varslet PST, som startet etterforskning høsten samme år med bakgrunn i om det kunne foregått ureglementert forskning som kunne være i strid med eksportlovgivningen.

LES OGSÅ: Norske forskere skal ha blitt forsøkt hacket av Iran

På forsiden nå