NTNU får gebyr på 150 000 kroner for ulovlig innsyn i Eikrems e-post

Datatilsynet mener NTNU ikke hadde rettslig anledning eller begrunnet mistanke til å gå inn i Øyvind Eikrems e-postkonto før avskjedssaken mot ham.

Øyvind Eikrem  Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Saken oppdateres.

Datatilsynet ilegger et gebyr på 150 000 kroner og slår fast at NTNU ikke har redegjort for hvorfor de skulle ha en begrunnet mistanke til å gå inn i e-postkontoen, melder Khrono.

Tilsynet skriver at det dreier seg om et alvorlig personvernbrudd.

Eikrem og NTNU kom til forlik som endte med at førsteamanuensen sa opp og avskjedssaken ble avsluttet.

LES OGSÅ: Eikrem får ikke sparken - enig med NTNU om forlik

NTNU og deres advokater tok seg i fjor sommer inn i Eikrems epostkonto og åpnet 80 eposter. Eikrem og hans advokater protesterte på det. NTNU gjorde undersøkelsene for å finne bevis for at Eikrem sto bak en omstridt konto i sosiale medier, noe Eikrem har avvist.


Konfliktene rundt Eikrem

Øyvind Eikrem er førsteamanuensis på Institutt for sosialt arbeid og underviser i psykologi. Det er særlig to saker som har gjort at han har vært svært mye omtalt de siste årene.

  • I september 2018 lot han seg intervjue av Resett etter et dobbeltdrap i Trondheim der to unge afghanske flyktninger ble drept. En tredje afghaner ble dømt for drapene. Til Resett sier Eikrem at det ikke er urimelig å forvente at yngre menn med oppvekst og bakgrunn fra krigssoner vil kunne involveres i groteske voldsepisoder, også etter ankomst til Norge.
  • Etter intervjuet ble han kalt inn på møte med instituttlederen sin. Møtet er omtalt som at han ble kalt inn på teppet for å få refs for ytringene sine. Det skapte debatt om manglende ytringsfrihet.
  • I februar 2020 skrev Filter Nyheter at Eikrem har brukt en falsk Facebook-konto på innvandringskritiske nettgrupper.
  • I mars 2020 hyret NTNU et advokatfirma for å undersøke påstandene.
  • I april 2021 konkluderte advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig i en rapport til NTNU med at førsteamanuensis Øyvind Eikrem hadde tilgang til, og må holdes ansvarlig for, en anonym Facebook-konto der noe av innholdet rammes av den objektive gjerningsbeskrivelsen i straffeloven § 185 (Hatefulle ytringer).
  • I juni 2021 vedtok ansettelsesutvalget ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap å avskjedige Øyvind Eikrem fra sin stilling som førsteamanuensis i psykologi ved NTNU.
  • I juli 2021 klaget Eikrems advokat Christoffer Hjelde i Forskerforbundet på vedtaket.
  • I desember 2021 skulle NTNU-styret ta stilling til klagen. I stedet endte avskjedsbehandlingen i styret med et forlik mellom NTNU og Øyvind Eikrem: Forliket innebærer at Eikrem sier opp med virkning fra 31. juli 2022. Før det er han fritatt for arbeidsplikt og skal ha hjemmekontor. Etter det går han over i en postdoktor-stilling for å drive faglig utvikling i fire år.
  • Eikrem får nesten én million kroner årlig fra august 2022 til august 2026. I tillegg mottar han en sluttpakke tilsvarende én årslønn, skriver Universitetsavisa.

  • I desember 2021 varslet Datatilsynet at NTNU må betale 150 000 kroner i gebyr for ulovlig innsyn i en ansatts e-postkasse. Datatilsynet mener NTNU har brutt personvernforordningen og e-postforskriften da e-postkontoen til Eikrem ble åpnet for å undersøke om han står bak de omstridte ytringene på Facebook.

På forsiden nå