Omikron påvist i Trondheim

Omikron har kommet til Trondheim og Malvik. I flere andre kommuner er det mistanke om varianten av viruset.

Fungerende kommuneoverlege Elizabeth Kimbell.  Foto: Terje Svaan

Saken oppdateres.

Viruset er påvist av laboratoriet ved St. Olavs hospital.

- Ett omikron-tilfelle er sikkert påvist, og tre tilfeller er meldt som sannsynlig omikron uten at dette er sikkert påvist ennå. Det jobbes utover kvelden med å avklare situasjonen, heter det i pressemeldingen.

Alle de smittede er menn og i 20-50-årene.

- Ett av tilfellene ble påvist på PCR onsdag og er nytt for oss. Analysene for omikron ble klare torsdag. De andre var kjent for oss fra før som personer som var nærkontakter til en kjent omikronsmittet, sier fungerende kommuneoverlege Elizabeth Kimbell.

Kartlegger omfanget

Helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli forteller at kommunen jobber med å finne ut hvor de smittede har vært og hvem de har vært i kontakt med. Det er uvisst hvorvidt personene er blitt smittet i Trondheim.

- Men de oppholder seg her i byen, har testet seg her og følges opp herfra, sier Dehli til Adresseavisen.

Wenche Dehli er direktør for helse og velferd i Trondheim kommune.   Foto: Morten Antonsen

Både personen med det påviste tilfellet og de tre andre er satt i isolasjon. Kommunen følger opp de tre sannsynlige tilfellene som om de er smittet med omikron.

Dehli kjenner ikke til om smitten vil føre til karantene i skoler, bedrifter eller andre institusjoner.

Smitte også i Malvik

Også Malvik har fått et tilfelle av omikron. Torsdag testet en kvinne positivt for den nye varianten av koronaviruset.

– Vi forventer at mannen og barnet hennes også tester positivt. De gikk rett i isolasjon og har dermed ikke vært i kontakt med noen andre enn smittetilfellet i Oslo-området, sier kommuneoverlege Realf Ording Helgesen.

I Stjørdal er det mistanke om omikronsmitte ved Halsen barneskole. Alle elever er sendt på hjemmeskole.

I Steinkjer har de hatt mistanke om tre omikrontilfeller de siste dagene. Kommuneoverlege Sunniva Rognerud har fått svar fra St. Olavs hospital på to av testene:

– Vi har fått avkreftet dette hos to, og venter på svar på den tredje, skriver hun i en SMS.

Lenger sør, i Orkland kommune, har de hatt mistanke om omikron hos åtte personer.

- Vi har fått svar på fire av prøvene, og de viste seg å være deltavarianten. Vi venter på de fire siste ennå. Det dreier seg om folk som har vært på reise utenlands og på Østlandet. Vi har altså ingen bekreftede omikrontilfeller ennå, sier kommuneoverlege Jimmy Kiwell.

Ti nye tilfeller i Norge

Det er bekreftet ti nye tilfeller av omikronsmitte i Norge, skriver NTB. Dermed er antall bekreftede tilfeller 43, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Tallene viser også at det er 247 sannsynlige tilfeller med omikron-smitte. Onsdag var tallet 182. Flest tilfeller er bekreftet i Oslo (20) og Viken (13), ifølge FHI.

På forsiden nå