Nå er det disse som blir prioritert i testkøen i Trondheim

Kommunen ser seg nødt til å prioritere utdelingen av hurtigtester fremover.

Nå blir det en endring i hvem som prioriteres til testing i Trondheim.   Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Smitteøkningen og endringen i karanteneregler som inntrer 26. januar skaper nå akutt mangel på hurtigtester i Trondheim. Derfor er kommunen nødt til å prioritere utdelingen av tester. Her er en oversikt over hvilke prioriteringsregler som gjelder akkurat nå, skriver de i en pressemelding onsdag formiddag.

Får 200 000 tester

Med nåværende forbruk vil lageret tømmes i løpet av få dager. Kommunen er forespeilet en leveranse på 200 000 tester tidligst fredag 28. januar, men videre forsyninger etter dette er usikkert, opplyser kommunen.

- Det er avgjørende at vi i denne situasjonen prioriterer bruk av hurtigtestene til de formålene som gir størst forebyggende effekt på smittespredning. Prioriteringen for testing følger råd fra FHI og Helsedirektoratet, skriver kommunen.

LES OGSÅ: Fortsatt enorm pågang i Trondheim: - Dette er ikke tiden for å hamstre hurtigtester

Disse får hurtigtest nå:

Kommunen skal daglig vurdere muligheten for å utvide testtilbudet til flere. De neste gruppene som vil bli prioritert er barn, ungdom og voksne i skole og høyere utdanning som trenger karantenefritak for å følge undervisningsløp, og deretter alle som har smitte i egen husstand.

LES OGSÅ: 720 nye smittetilfeller i Trondheim - færre innlagt på St. Olav

Nærkontakter prioriteres ikke

Personer som har hatt kontakt med smitte utenfor egen husstand, eksempelvis på arbeidsplass skole eller studiested, vil inntil videre ikke kunne få gratis hurtigtest fra kommunen. Nærkontakt med smittet person i slike situasjoner innebærer vesentlig lavere smitterisiko enn om man bor sammen med den som er smittet, og det er ikke karanteneplikt for slike nærkontakter. De bør være særlig oppmerksomme på egen helsetilstand og ha lav terskel for å teste seg ved symptomer.

Personer som har gjennomgått covid-19 siste tre måneder er unntatt karantene og trenger heller ikke å teste seg, opplyser kommunen.

Testene kan hentes ved kommunens teststasjoner på Leüthenhaven og Tiller. Det vil ikke lenger være utdeling av hurtigtester til symptomfrie nærkontakter på teststasjonene.

LES OGSÅ: Hele familien testet positivt - også hunden Lotta

På forsiden nå