Denne gjengen gjorde NTNU-rektoren starstruck

Alle seks vinnere av Kavli-prisen 2014 besøker NTNU i dag.

Prisvinnere, rektor, Moser-paret og andre fremskutte akademikere samlet på NTNU.   Foto: SVEIN INGE MELAND

Saken oppdateres.

Da NTNU-rektor Gunnar Bovim ønsket prisvinnerne velkommen til NTNU, tilføyde at han så frem til å ta en selfie med dem. Replikken fikk salen til å le. Den som likevel stjal showet og imponerte mest var 96 år gamle Brenda Milner. Hun fikk Kavli-prisen for sin banebrytende forskning på hukommelse og læring. Milners forelesning i det store auditoriet i Realfagbygget vitnet om at det var ingenting feil med hennes egen hukommelse.

Sulten hjerne

Alle i salen fikk ikke med seg detaljene om nanovitenskap og hjerneforskning i prisvinnernes taler, men alle skjønte budskapet da hjerneforsker Marcus E. Raichle fortalte at hjernen til en tiåring forbruker 50 prosent av energiproduksjonen i kroppen.

– Det er noe å tenke på når man ser utsultede barn på fjernsyn, sa prisvinneren.

Raichle og de tre andre amerikanske vinnerne av årets Kavli-priser, ble 1. august tatt imot i Det hvite hus der president Barack Obama gratulerte dem. Obama-administrasjonen står bak et stort program for hjerneforskning i USA.

Høydepunkt for NTNU

Besøket av Kavli-vinnerne er spesielt for NTNU. Fred Kavli som innstiftet prisen, tok sivilingeniørutdanningen sin ved NTH og Senter for hukommelsesbiologi ved NTNU er det eneste Kavli-instituttet i Norden. I tillegg er nanoteknologi et område NTNU har satset store midler på.

Første norske

Thomas W. Ebbesen, en av de tre vinnerne av prisen i nanoteknologi, er første nordmann som har fått Kavli-prisen. Ebbesen har i hele sitt voksne liv bodd utenlands, men var sentral for at det ble besluttet at NTNU skulle bygge et nanolaboratorium i hundremillionersklassen.

NTNU-rektor Gunnar Bovim tok denne selfien med Kavliprisvinner Brenda Milner. Til venstre Robert Conn, som er president i Kavli Fondation. 
    
      (Foto: Gunnar Bovim)

NTNU-rektor Gunnar Bovim tok denne selfien med Kavliprisvinner Brenda Milner. Til venstre Robert Conn, som er president i Kavli Fondation.  Foto: Gunnar Bovim

Rektor Gunnar Bovim sammen med Kavli-prisvinner Brenda Milner, den 96 år gamle hjerneforskeren imponerte alle. 
    
      (Foto: SVEIN INGE MELAND)

Rektor Gunnar Bovim sammen med Kavli-prisvinner Brenda Milner, den 96 år gamle hjerneforskeren imponerte alle.  Foto: SVEIN INGE MELAND

På forsiden nå