Det er ikke slik at spillverdenen domineres av unge menn. Kvinner spiller nesten like mye dataspill som menn, ifølge en rapport fra de amerikanske spillprodusentenes bransjeforening, Entertainment Software Association.

Kvinner blir hetset

Selv om kjønnsfordelingen blant spillerne er balansert, opplever mange kvinnelige nettspillere å bli hetset.

Det viser en ny rapport fra NTNU-forskerne Kristine Ask og Stine Bang Svendsen.

- Det ligger mye spenning i hvorvidt dette er en uting eller ikke. Halvparten av de spurte mener det er problematisk med seksuelt trakasserende ordbruk i nettspill, mens den andre halvparten mener det ikke er et problem, sier Ask, som er prosjektleder og universitetslektor ved Senter for teknologi og samfunn ved NTNU.

Vanlig med skjellsord

Som første prosjekt i Norge tar forskerne opp tematikken rundt seksuell trakassering i spillkulturen.

- Skjellsord er vanlig å se i nettspill. 80 prosent sier at de har sett ord som «homo» og «retard» bli brukt i spillsamtaler, forteller Kristine Ask.

Rapporten baseres på svar fra 935 personer gjennom en spørreundersøkelse, men også dybdeintervjuer av åtte informanter, og én medieundersøkelse om temaet.

- Det er stor uenighet om seksuell trakassering og annen trakassering utgjør et problem, eller om det er en naturlig del av spillet, sier Stine Bang Svendsen.

Bang Svendsen tar doktorgrad ved Senter for kjønnsforskning på NTNU og har vært ansvarlig for analysedelen av rapporten.

- Kvinner tar forholdsregler

Problem eller ikke, i undersøkelsen har 120 kvinnelige dataspillere krysset av for at de har skjult sitt kjønn eller sin seksuelle legning for å unngå trakassering.

- Det er helt tydelig at kvinner tar forholdsregler for å unngå seksuell trakassering i spillsammenheng. I en helt annen grad enn det menn gjør, sier hun om undersøkelsen hvor to tredjedeler av de spurte er menn og resten kvinner.

Skytespill skiller seg ut

Bang Svendsen forteller at det er vanskelig å trekke konklusjoner av funnene, fordi enhver trakassering blir vurdert ulikt fra person til person.

- I skytespill er det ofte lett å skifte identitet og opptre anonymt i spillet. Da er det mer aksept for seksuell trakassering blant spillerne, og vanskeligere for andre spillere å gripe inn, sier hun.

Dette kan ifølge forskerne være grunnen til at flere av kildene i rapporten sier at de har sluttet å spille for å unngå seksuell trakassering fra andre spillere.

- Ikke skyld på 17-åringene

Myten om at det er pubertale gutter som spiller mest og dermed står bak trakasseringen avfeies i rapporten.

- Det er ikke 17 år gamle gutter som har skylden. Dette er et større strukturelt problem og noe som foregår, så vidt vi kan se, uavhengig av alder, forteller Ask.

- Mange voksne menn leker at de er 17 år gamle gutter og en del av spillopplevelsen er å leke at man er en opprørsk tenåringsgutt, legger Bang Svendsen til.

Forskerne håper at rapporten skal få spillutviklere til å ta grep.

- Vi trenger spill som handler om andre ting enn seksistiske stereotypier og etnisk konflikt, mener Ask.

Forskerne synes i også at spillprodusentene bør ta ansvar for hva som skjer etter at spillet blir gitt ut, ved å følge opp nettspillingen og slå hardt ned på seksuell trakassering i spilldialogen.

- Blir pakket inn som humor

Elisabeth Guillot (27) har selv opplevd å bli seksuelt trakassert i dataspill.

- Det blir ofte kamuflert og pakket inn som humor, beskriver hun.

Hun påpeker at det i mange spill er mulig å være med i grupper hvor trakassering blir slått hardt ned på.

- Hvis noen skriver noe som jeg ikke synes er greit, så sier jeg i fra om at det ikke er greit. Da pleier det å gå fint, forteller Guillot.

Stadig flere kvinner begynner å spille dataspill, men ifølge en ny rapport opplever mange av dem å bli seksuelt trakassert av andre spillere. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix, NTB scanpix